* Οι διαδρομές μέσω αυτοκινητόδρομου και σηράγγων ή ακολουθώντας τα ζιγκ ζαγκ των παράδρομων, για τις παραλίες του νομού, τον Πυργετό και τον Πλαταμώνα

Από πού πάνε για τα παράλια;

Δημοσίευση: 23 Απρ 2017 22:31
Από Λάρισα η είσοδος στον αυτοκινητόδρομο ευθεία ή δεξιά και μετά αριστερά προς τον παράδρομο Μακρυχωρίου Από Λάρισα η είσοδος στον αυτοκινητόδρομο ευθεία ή δεξιά και μετά αριστερά προς τον παράδρομο Μακρυχωρίου

Πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες από τότε που εγκαινιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι σήραγγες των Τεμπών του αυτοκινητόδρομου Μαλιακός - Κλειδί στο τμήμα Ευαγγελισμός – Λεπτοκαρυά και παραδόθηκαν επίσημα στην κυκλοφορία. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό σε πανελλαδικό επίπεδο γι’ αυτό άλλωστε και η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου.

Στις δύο και πλέον αυτές εβδομάδες πολλοί Λαρισαίοι είχαν την ευκαιρία να διανύσουν τον νέο αυτοκινητόδρομο και να απολαύσουν τη διαδρομή και κυρίως να περάσουν μέσα από τις δύο σήραγγες των δύο και των έξι χιλιομέτρων.

Η αγαπημένη διαδρομή Λάρισα – Πλαταμώνας μήκους 52 χιλιομέτρων περίπου διανύεται μόλις σε 30 λεπτά της ώρας με ένα κόστος διοδίων υποφερτό αν σκεφθεί κανείς το τεράστιο έργο που έγινε. Συγκεκριμένα η διαδρομή Λάρισα - Πλαταμώνας κοστίζει συνολικά 3,10 ευρώ και συγκεκριμένα 2,50 ευρώ τα διόδια Μακρυχωρίου και 0,60 η έξοδος Πλαταμώνα.

Ωστόσο υπάρχουν διαδρομές προς και από τα παράλια του νομού Λάρισας του Δήμου Τεμπών (Μεσάγγαλα, Καστρί – Λουτρό κ.λπ.) και του Δήμου Αγιάς, πρώην Δήμου Ευρυμενών (Στόμιο, Αλεξανδρινή, Κόκκινο Νερό κλπ.), όπου οι σήραγγες εξυπηρετούν, έως ένα σημείο, τους διερχόμενους οδηγούς, μετά όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουν το επαρχιακό δίκτυο για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Επίσης πολλοί οδηγοί στην προσπάθειά τους να αποφύγουν εξ ολοκλήρου το κόστος των διοδίων, θα κινηθούν μέσω των παράδρομων και της παλιάς πλέον εθνικής οδού που διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών, όπου εκεί ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί τα πλευρικά διόδια.

Η «Ε» έκανε αυτές τις εναλλακτικές διαδρομές και σήμερα τις παρουσιάζουμε στην προσπάθεια ενημέρωσης των οδηγών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα των διαδρομών και στη συνέχεια εκείνοι πρέπει να επιλέξουν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟ…

Ο Λαρισαίος οδηγός εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης. Εάν όμως θέλει να χρησιμοποιήσει τον παράδρομο Μακρυχωρίου τότε εξέρχεται δεξιά όπου η πινακίδα δείχνει προς Λαμία (φωτ.1) και αμέσως μετά αριστερά και πάλι δεξιά προς Μακρυχώρι.

Από τον παράπλευρο Μακρυχωρίου στον κόμβο Ευαγγελισμού υπάρχουν δύο επιλογές: η πρώτη να εισέλθει ο οδηγός στον αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη πληρώνοντας στα πλευρικά διόδια εισόδου 1,20 ευρώ και να διασχίσει τις δύο σήραγγες των Τεμπών. Η δεύτερη να συνεχίσει ευθεία και μετά αριστερά προς Ευαγγελισμό και έτσι να εισέλθει στην παλιά εθνική οδό μέσα από την Κοιλάδα των Τεμπών (φωτ.2).

Οι οδηγοί που βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο και θέλουν να μεταβούν σε Πυργετό, Ραψάνη, Κρανιά, Αιγάνη στον Κάτω Όλυμπο, ή Μεσάγγαλα, Καστρί - Λουτρό καθώς και προς Ομόλιο, Στόμιο, Αλεξανδρινή, Κόκκινο Νερό, Καρίτσα, Μονή Αγίου Δημητρίου κ.λπ. μετά τη μεγάλη σήραγγα των Τεμπών θα βγουν από τον αυτοκινητόδρομο στην έξοδο του Πυργετού (φωτ. 3). Μετά την έξοδο πρέπει να στρίψουν αριστερά και να περάσουν κάτω από τον αυτοκινητόδρομο (φωτ.: 4), οπότε θα βρεθούν στην επαρχιακή οδό προς τον Πυργετό. Όσοι έχουν προορισμό για Πυργετό, Κρανιά, Αιγάνη, Παλαιόπυργο, Μεσάγγαλα, Καστρί – Λουτρό θα πάνε δεξιά και στον υφιστάμενο παράδρομο Πυργετού πάλι δεξιά. Εκείνοι που επιθυμούν να κατευθυνθούν προς Ραψάνη θα πάνε αριστερά και μετά δεξιά και θα βγουν στην παλιά εθνική οδό με κατεύθυνση τη Λάρισα και την Κοιλάδα των Τεμπών. Για Ραψάνη στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού θα στρίψουν δεξιά.

Οι οδηγοί που κατευθύνονται προς Στόμιο, Ομόλιο κ.λπ. συνεχίζουν την ίδια διαδρομή προς την Κοιλάδα των Τεμπών πάντα με κατεύθυνση προς Λάρισα και μετά τη γέφυρα του Πηνειού στρίβουν αριστερά (φωτ. 5).

Επίσης όσοι οδηγοί από Λάρισα με κατεύθυνση τον Πλαταμώνα χρησιμοποιήσουν εξ ολοκλήρου τους παράδρομους και την παλιά εθνική οδό μέσα από την Κοιλάδα των Τεμπών ή βγουν από τον αυτοκινητόδρομο στην έξοδο Πυργετού, τότε, για τον Πλαταμώνα στο τέλος σχεδόν του παράδρομου Πυργετού θα στρίψουν δεξιά για Μεσάγγαλα και αμέσως μετά αριστερά στον παλιό δρόμο προς Πλαταμώνα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τέλος σε ό,τι αφορά στην επιστροφή προς Λάρισα μέσω του αυτοκινητόδρομου οι οδηγοί εισέρχονται σ’ αυτόν από τα πλευρικά διόδια Πλαταμώνα. Οι οδηγοί από τις περιοχές Μεσαγγάλων, Πυργετού, Ραψάνης, Στομίου, Ομολίου Καρίτσας κ.λπ. δεν μπορούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο στο ύψος του Πυργετού αφού δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένος κόμβος.

Αυτοί θα μπουν στον αυτοκινητόδρομο είτε από τον κόμβο Πλαταμώνα είτε από τον κόμβο Ευαγγελισμού.

Καλές διαδρομές…

Κείμενο - φωτ.: Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass