ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ

«Ερήμωσε» η κοιλάδα των Τεμπών

* Καλύτερη σήμανση ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες

Δημοσίευση: 27 Απρ 2017 22:50

Κοιλάδα των Τεμπών, ώρα 11 το πρωί, κατεβασμένα ρολά και θυροκολλημένες πινακίδες με «ενοικιάζεται». Τα οχήματα που διασχίζουν την παλιά πια Εθνική Οδό μετριούνται στα δάχτυλα. Τα σκυλιά τριγυρίζουν ανενόχλητα, ψάχνοντας για τροφή και απολαμβάνουν τον ήλιο. Το κελάιδισμα των πουλιών «αντικατέστησε» τον θόρυβο των φορτηγών. Η εικόνα που έχει σήμερα η περιοχή των Τεμπών μετά την παράδοση των σηράγγων δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζωή και την ένταση που διέθετε λίγες εβδομάδες πριν.

Το τοπίο είναι πια ιδανικό για χαλάρωση, για να ηρεμήσει κανείς, για να φτάσει μέχρι το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, για να ανεβεί στα ιστορικά Αμπελάκια, για να επισκεφθεί τα γύρω χωριά και να απολαύσει τη φύση. Το δύσκολο όμως είναι να φτάσει εκεί. «Μέχρι και οι ντόπιοι μπερδεύονται καμιά φορά και φτάνουν στον Πλαταμώνα, αντί για τα Τέμπη», λένε στην «Ε» οι λιγοστοί θαμώνες της καφετέριας, της μοναδικής που παραμένει ανοιχτή στην περιοχή. Μαζί με ένα πρατήριο. Ιδιοκτήτες των οποίων είναι ένα ζευγάρι. Ο άντρας στο βενζινάδικο, η γυναίκα στην καφετέρια, μοιράστηκαν οι δουλειές.

Από την έναρξη του έργου και μετά η περιοχή άρχισε να ερημώνει. Τα καταστήματα εστίασης το ένα μετά το άλλο έκλειναν. Το ίδιο και τα πρατήρια καυσίμων. Η κ. Μαρία η μόνη που έχει μείνει στην κοιλάδα διατηρώντας ανοιχτό το κατάστημά της δηλώνει ότι «εμείς δεν κλείσαμε γιατί το σπίτι μας είναι πάνω από την επιχείρηση. Λίγο ακόμα θέλουμε και θα βγούμε στη σύνταξη. Με πονάει που βλέπω την κοιλάδα έτσι. Μεγάλωσα και σπούδασα τα παιδιά μου από αυτό το μαγαζί. Είχαμε προσωπικό, τώρα μείναμε οι δύο μας με τον σύζυγο».

Κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην κοιλάδα Τεμπών υποστηρίζουν ότι με τη νέα Εθνική Οδό, με τη διάνοιξη των σηράγγων η περιοχή έχει αποκλειστεί. «Το μόνο που ζητάμε είναι να υπάρχει πρόσβαση. Να τοποθετηθεί σήμανση που θα κατευθύνει τον επισκέπτη στην Κοιλάδα, στα Αμπελάκια, στην Αγία Παρασκευή, στα παράλια των Δήμων Τεμπών και Αγιάς», αναφέρουν για να προσθέσουν ότι μέχρι και οι ντόπιοι μπερδεύονται. «Το Πάσχα ένας κύριος από το Μακρυχώρι θέλησε να πάει να πάρει το αρνί του από τα Αμπελάκια. Τελικά μπερδεύτηκε και αντί να φτάσει στα Αμπελάκια για το αρνί βρέθηκε στον Πλαταμώνα! Το ίδιο έγινε και με εκδρομείς που έρχονταν από Αθήνα με κατεύθυνση και αυτοί τα Αμπελάκια. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν την περιοχή. Εδώ και οκτώ χρόνια κάνουν Πάσχα στο χωριό. Με τον καινούργιο δρόμο όμως μπερδεύτηκαν, βγήκαν αλλού και πήγαν οι ξενοδόχοι και τους έφεραν στο χωριό», σχολιάζουν.

Για να φτάσει κανείς σήμερα από τη Λάρισα στα Τέμπη, στα Αμπελάκια, στην Αγία Παρασκευή, στη Ραψάνη θα πρέπει να ακολουθήσει τον παράδρομο Μακρυχωρίου. Οταν φτάσει στον κόμβο του Ευαγγελισμού, θα πρέπει να ακολουθήσει την πινακίδα προς Ευαγγελισμό και όχι προς Θεσσαλονίκη. Στο σημείο αυτό άλλη σήμανση, για παράδειγμα προς Τέμπη, δεν υπάρχει. Αν οδηγός μπερδευτεί και περάσει τα παράπλευρα διόδια θα μπει στο νέο οδικό δίκτυο, θα βρεθεί στις σήραγγες και από εκεί στον Πλαταμώνα. Ακολουθώντας όμως την πινακίδα προς Ευαγγελισμό ο οδηγός διασχίζει το χωριό και στη συνέχεια βγαίνει στη γνώριμη παλιά Εθνική Οδό. 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass