Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΕΡΟΛΕΣΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Μαρίνα» ιδιωτικών αεροσκαφών η Τερψιθέα

* Με στόχο να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες των ελαφρών και υπερελαφρών αεροσκαφών * Τα προβλήματα, η ευκαιρία και η εμπειρία των Γάλλων

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2017 22:50
Εντυπωσιασμένοι οι Γάλλοι που έφτασαν μέσα στην εβδομάδα. Είδαν τόσα μέρη της Θεσσαλίας έχοντας ως επίκεντρο τη Λάρισα όπου και προσγειώθηκαν Εντυπωσιασμένοι οι Γάλλοι που έφτασαν μέσα στην εβδομάδα. Είδαν τόσα μέρη της Θεσσαλίας έχοντας ως επίκεντρο τη Λάρισα όπου και προσγειώθηκαν

Πριν από τρία χρόνια δύο Αγγλοι ξεκίνησαν με ένα υπερελαφρό αεροσκάφος από την Αγγλία για να φτάσουν στη Ν. Αφρική. Ονόμασαν το ταξίδι τους που έγραψε ιστορία «Η πτήση του Ίκαρου». Τιμήθηκαν από τη βασίλισσα της Αγγλίας και από την Αεροπορική Ένωση Αγγλίας. Μπήκαν ακόμα και στο «Γκίνες». Στο ενδιάμεσο σταμάτησαν στην Τερψιθέα για να ξεκουραστούν.

Τους υποδέχθηκε με τιμή η τοπική Αερολέσχη. Είδαν όμορφα μέρη απ’ όλη τη Θεσσαλία και συνέχισαν την προσπάθειά τους. Ο ένας αφού επέστρεψε έγραψε βιβλίο και αφιέρωσε ένα μέρος στη Λάρισα.

Το βιβλίο διαβάστηκε από χιλιάδες λάτρεις της αεροπορίας και αυτόματα το πεδίο προσγείωσης της Τερψιθέας μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη της αεροπορίας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό πριν λίγες ημέρες Γάλλοι αεροπόροι σταμάτησαν στην Τερψιθέα στο πλαίσιο του ταξιδιού τους «Ταξίδι στη Γη του Οδυσσέα». Θα γυρίσουν πίσω στο Παρίσι για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Γι’ αυτά που είδαν. Τα Μετέωρα, το Πήλιο, τον Όλυμπο, το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, τις παραλίες. Κι όλα αυτά σε μικρή απόσταση από το πεδίο προσγείωσης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είδε την επίσκεψη αυτή ως μια ευκαιρία. Και την άδραξε…

«Ζητήσαμε από την Αερολέσχη Λάρισας τη βάση δεδομένων με τις αερολέσχες όλης της Ευρώπης. Θα ετοιμάσουμε και θα αποστείλουμε μια παρουσίαση PDF στην οποία θα παρουσιάζουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέσα θα έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Λίγη ώρα μετά την προσγείωση μπορεί να είναι στο Πήλιο, στα Μετέωρα στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, στη θάλασσα» λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Παιδής που πρώτος κιόλας υποδέχθηκε τους Γάλλους.

«Όπως τα μικρά πλοία χρειάζονται τη μαρίνα τους. Έτσι και η Τερψιθέα θα είναι η «μαρίνα» για τα ιδιωτικά αεροσκάφη. Υπερ ελαφρά και ελαφρά».

Ναι αλλά πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο; Απευθυνθήκαμε στον κ. Στέλιο Κοντόπουλο που είναι εκπαιδευτής Χειρίστων της αερολέσχης Λάρισας, μέλος της ΑΟPA HELLAS και επίσημο μέλος- αντιπρόσωπος της ελληνικής αεραθλητικής ομοσπονδίας που διαχειρίζεται τα θέματα των αεροπορικών επισκέψεων από άλλες αερολέσχες στη χώρα μας «και κάνει προσπάθειες να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες και αγκυλώσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας ξένος αεροπόρος ερχόμενος στη χώρα μας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Αναφέρει πως ο ελληνικός τουρισμός συμμετέχει στο 18% του ΑΕΠ και στο 18% του εργατικού δυναμικού της χώρας και τονίζει πως οι ειδικές μορφές του, όπως ο αεροπορικός τουρισμός, θα έπρεπε να αποτελούν αιχμή της τουριστικής μας πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και την προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού. «Δηλαδή τα γερά πορτοφόλια» λέει καθώς τρίβει αντίχειρα, δείκτη και μεσαίο δάχτυλο…

«Ωστόσο η χώρα μας, μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κύριος διαμορφωτής της αεροπορικής πολιτικής - δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων Γενικής Αεροπορίας - αεροπορικού Τουρισμού και Αεραθλητισμού, ενώ χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, και εφησυχασμό που αντιστέκονται στο καινούριο. Στον αεροπορικό τουρισμό…».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ

Ρωτάμε όμως τον κ. Κοντόπουλο για τα προβλήματα και μας λέει πως «είναι αρκετά αλλά με καθαρή σκέψη όλα μπορούν να γίνουν», για να γίνει πιο αναλυτικός: «Το πρόβλημα ξεκινά από την απίστευτη διαδικασία που απαιτείται για να επισκεφτείς την Ελλάδα με δικό σου αεροπορικό μέσο. Όταν μιλάμε για Ε.Ε. κάνεις δεν μπορεί να φανταστεί πως για να έρθει ένα αεροσκάφος από την Ιταλία θα πρέπει πρώτα να προσγειωθεί σε ένα αεροδρόμιο που διαθέτει τελωνείο, να περάσει από έλεγχο, με το ανάλογο κόστος και τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, για να μπορέσει έπειτα να εισέλθει στον ελλαδικό χώρο και να προσγειωθεί σε αντίστοιχο αεροδρόμιο που επιθυμεί. Την ίδια στιγμή κάποιος άλλος μπορεί από την Ιταλία να προσγειωθεί σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο της Ισπανίας χωρίς τα παραπάνω και φυσικά με μικρό κόστος».

Συνεχίζοντας κάνει μια ακόμα σύγκριση: «Η χώρα μας διαθέτει μόνο ένα δημόσιο αεροδρόμιο (Πάχη Μεγάρων) και 12 ιδιωτικών συμφερόντων και αερολεσχών, πεδία προσγείωσης Γενικής Αεροπορίας ενώ υπάρχουν δεκάδες εγκαταλελειμμένα ή αναξιοποίητα αεροδρόμια σε όλη την Ελλάδα. Η Ισπανία διαθέτει 184, η Γερμανία και Ιταλία πάνω από 400 και η Ρουμανία 26.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ένα από τα καλύτερα σημεία του Τουριστικού μας προϊόντος, δεν διαθέτει αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας, ενώ μόνο στη Ρόδο καταγράφονται 3 εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια από την ιταλική περίοδο (Μαριτσά – Κάλαθος – Κατταβιά). Τα λεγόμενα υδατοδρόμια, καρκινοβατούν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς καμία εξέλιξη.

Τον ρωτάμε τι μπορεί να γίνει και λέει το εξής: «η σκέψη χωρίς δράση είναι μάταιη» και το αναλύει λέγοντας πως «επιβάλλεται ο αεροπορικός κόσμος και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες. Θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑ, Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, AOPA Greece, Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης και άλλων χρηστών, που θα εργαστεί στη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού και των αεραθλητικών δράσεων έτσι ώστε να μην αποκλείονται υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες – χειριστές ιδιωτικών αεροσκαφών. Η Ελλάδα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον αεροπορικό χώρο μπορεί να γίνει η αντίστοιχη Καλιφόρνια, που είναι η Μέκκα του αεροπορικού τουρισμού με εκατομμύρια επισκέπτες, της Ευρώπης.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass