ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΥΕΘΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ

Στη Ρουμανία η διοίκηση της SEEBRIG

* Στη Λάρισα πολιτικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες για την αυριανή τελετή

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2017 22:30

Λεζάντες

Ο νέος διοικητής, Ρουμάνος ταξίαρχος, Τ. Πετράκε

Ο απερχόμενος διοικητής, Τούρκος ταξίαρχος, Φ. Μετίν

Στη Ρουμανία από την Τουρκία που ήταν μέχρι σήμερα, περνά η διοίκηση της Ταξιαρχίας της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης (South Eastern European Brigade – SEEBRIG) που εδρεύει στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο.

Η αλλαγή φρουράς θα γίνει παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημ. Βίτσα και του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Κων. Φλώρου, όπως και πολιτικών και στρατιωτικών αντιπροσωπειών των χωρών - μελών της SEEBRIG αλλά και χωρών – μελών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Υπουργών Άμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process - SEDM), στρατιωτικό βραχίονα της οποίας αποτελεί η Ταξιαρχία του Τυρνάβου.

Οι πρώτες ξένες αντιπροσωπείες βρίσκονται ήδη στη Λάρισα από χθες προκειμένου, αύριο Τετάρτη το απόγευμα, να παραστούν στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, με τον Τούρκο ταξίαρχο Φαρούκ Μετίν να παραδίδει τα ηνία του σχηματισμού στον Ρουμάνο ταξίαρχο, Τουντόρικα Πετράκε, με διετή θητεία.

Όπως είναι γνωστό η σύσταση της SEEBRIG προβλέπεται από τη βασική συμφωνία ίδρυσης της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης της ΝΑ Ευρώπης, συμφωνία που υπογράφθηκε στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο του 1998. Ως πλήρη μέλη της Ταξιαρχίας, μετά την αποχώρηση της Ιταλίας το 2015, συμμετέχουν πλέον έξι χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία) ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν άλλες πέντε χώρες (ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη).

Ενώ κύριος στόχος της Πρωτοβουλίας SEDM είναι «η ενίσχυση της κατανόησης και της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Ιούνιο στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, συμμετείχε στη συνάντηση των Υπαρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών, που συμμετέχουν στην SEDM.

Σκοπός της συνάντησης, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση, όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ «ήταν η ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Συντονιστικής Επιτροπής και της Πολιτικοστρατιωτικής Διευθύνουσας Επιτροπής» (σ.σ. την προεδρία της οποίας έχει αναλάβει η Ελλάδα) επί των δράσεων της SEDM. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκαν και οι δραστηριότητες της πολυεθνικής ταξιαρχίας SEEBRIG, η οποία αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της SEDM.

Στην πρωτοβουλία SEDM, «η οποία αναλήφθηκε μετά από σχετική πολιτική απόφαση και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της ενδυνάμωσης της περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας», συμμετέχουν 15 κράτη (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Ιταλία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΗΠΑ) και η Μολδαβία σαν κράτος-παρατηρητής.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο κ. Μετίν είχε αναλάβει καθήκοντα στις 16 Οκτωβρίου 2016 διαδεχόμενος τον πλέον βραχύβιο διοικητή της Ταξιαρχίας και ομοεθνή του, Αλπτεκίν Ταρτίτσι, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε 11 μόλις ημέρες αφού τοποθετήθηκε στον Τύρναβο, με αφορμή απόφαση της χώρας του η οποία αφορούσε στη μείωση των ετών θητείας αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την ιστοσελίδα βεβαίως της Ταξιαρχίας, παρότι θήτευσαν ως διοικητές της, απουσιάζουν δυο Τούρκοι ταξίαρχοι. Ο προκάτοχος του κ. Ταρτίτσι, ταξίαρχος Νουμάν Γεντιγιλντίζ, ο οποίος εγκατέλειψε εσπευσμένα τη Λάρισα καθώς αποτάχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, με τη θητεία του να λήγει πρόωρα, το καλοκαίρι του 2016 . Όπως και του προκατόχου του κ. Γεντιγιλντίζ, ταξιάρχου Χακάν Εσέρ, που δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ τον έφεραν μεταξύ των συλληφθέντων στρατιωτικών για την απόπειρα πραξικοπήματος.

* Να σημειωθεί τέλος ότι με βάση παλαιότερο σχεδιασμό, η έδρα του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας πρόκειται να μεταφερθεί στη Βουλγαρία για την επόμενη εξαετία, με τον ίδιο προγραμματισμό να θέλει την τοποθέτηση Έλληνα αξιωματικού στη διοίκηση, τη διετία 2019 – '21.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass