* Ευλάβεια και θεία κατάνυξη για τον Αγ. Φανούριο στην πόλη και επαρχία Φαρσάλων

Χαλβαδοποιοί - ζαχαροπλάστες τίμησαν τον προστάτη τους

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:25

Με θεία κατάνυξη και ευλάβεια γιορτάστηκε ο Άγιος Φανούριος στην πόλη και στην επαρχία Φαρσάλων.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών - Χαλβαδοποιών της πόλης τίμησε τον προστάτη του Άγιο Φανούριο. Την παραμονή τελέστηκε εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής θεία λειτουργία και μοιράστηκε η φανουρόπιτα.

Σε αρκετά εικονοστάσια που είναι διάσπαρτα στην πόλη των Φαρσάλων και φέρουν το όνομα του Αγίου Φανουρίου διαβάστηκαν ειδικές ευχές και προσφέρθηκε η γνωστή φανουρόπιτα.

Στη Βαμβακού Φαρσάλων, όπου υπάρχει φερώνυμος ναός, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Βαμβακούς που περιελάμβαναν εσπερινό και αρτοκλασία, θεία λειτουργία και προσφορά της γνωστής φανουρόπιτας.

Για τον Άγιο Φανούριο έχουμε ελάχιστες μαρτυρίες. Το μαρτύριό του έγινε γνωστό την εποχή της Τουρκοκρατίας στη Ρόδο. Όταν ο Αγάς του νησιού θέλησε να γκρεμίσει μέρος του Φρουρίου για να το ανακατασκευάσει, βρέθηκε μια εκκλησία και η εικόνα του Αγίου σε άριστη κατάσταση. Η εικόνα είχε γύρω-γύρω 12 απεικονίσεις του μαρτυρίου του Αγίου και στη μέση τον Άγιο σε νεαρή ηλικία με μια λαμπάδα στο χέρι. Οι απεικονίσεις δείχνουν τα σκληρά μαρτύρια που δέχθηκε ο Άγιος. Τον φυλάκισαν, τον χτύπησαν με πέτρες και ξύλα, τον μαστίγωσαν, τον έκαψαν με λαμπάδες, τον έριξαν στα θηρία και μετά στη φωτιά, όπου έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου και η ψυχή του ανέβηκε στα ουράνια σκηνώματα δίπλα στον Χριστό. Ο Επίσκοπος Νείλος της Ρόδου ζήτησε την άδεια ν' ανακαινιστεί ο ναός. Από τότε έγιναν πολλά θαύματα, όταν ο λαός πήγαινε να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα του. Ο Άγιος Φανούριος τιμάται σ' όλη τη χώρα. Υπάρχουν προς τιμήν του ναοί και πολλά εικονοστάσια, ενώ οι γυναίκες φτιάχνουν τη φανουρόπιτα στη γιορτή του. Πιο πολύ εορτάζεται στη Ρόδο και στην Κρήτη.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1