ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

«Δηλητηριάζονται» από το νερό στη Δολίχη Ελασσόνας

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2017 22:40

Σιγή ιχθύος επικρατεί χρόνια τώρα για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού στην τοπική κοινότητα Δολίχης του Δήμου Ελασσόνας, όπου από το 2014 μέχρι και σήμερα, εντοπίζεται να περιέχει αυξημένη ποσότητα νιτρικών, άνω των επιτρεπτών ορίων.

Αναλύσεις του νερού, τόσο στο δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας όσο και στη γεώτρηση απ΄ όπου τροφοδοτείται, οι οποίες έχουν γίνει από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης –Αποχέτευσης Λάρισας και Ελασσόνας ανά διαστήματα από το 2014 μέχρι και το 2016, παρουσιάζουν τιμές νιτρικών από 51 έως και 84 mg/l, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή συγκέντρωσης των νιτρικών στο πόσιμο νερό τα 50mg/lt.

Σύμφωνα με όλα αυτά και βάσει των επιστημονικών ερευνών που έχουν γίνει για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης νιτρικών στον ανθρώπινο οργανισμό, οι κάτοικοι της Δολίχης «δηλητηριάζονται» καθημερινά εδώ και χρόνια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στην υγεία τους.

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού στη Δολίχη, το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας ζητά επίμονα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ελασσόνας την επίλυση του προβλήματος, τονίζοντας ότι απειλείται η δημόσια υγεία.

Μέχρι σήμερα, εκτός από το να γίνουν αναλύσεις στο πόσιμο νερό από την Δημοτική Επιχείρηση Ελασσόνας, που εμφανίζουν αυξημένα νιτρικά, δεν εκδόθηκε καμία επίσημη απόφαση του δήμου για την ακαταλληλότητα του νερού της κοινότητας, ώστε να προφυλάξει τους κατοίκους της, ενώ παράλληλα δεν έχουν γίνει προσπάθειες να βρεθεί άλλη πηγή ύδρευσης.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δολίχης, κ. Ευάγγελος Τσακνάκης Msc Πολιτικής Υγείας και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας (ΑΠΚΥ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει στην «Ε», πως: «ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς γνωρίζουν το πρόβλημα, κανείς δεν κάνει τίποτα. Κάποιοι κάτοικοι της Δολίχης, πίνουν εδώ και χρόνια νερό από τις βρύσες τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο για να προστατέψουν την υγεία τους. Ο Δήμος Ελασσόνας και η ΔΕΥΑΕΛ όφειλαν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να είχαν προβεί άμεσα στην ενημέρωση των κατοίκων για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού, καθώς και άμεσα να το είχαν λύσει».

Πρόσφατα το τοπικό συμβούλιο Δολίχης είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και του έθεσε το θέμα της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι γνώριζε το πρόβλημα από παλιά και υποστήριξε ότι είναι πρόθυμος για κάθε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και τη ΔΕΥΑΕΛ, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, την οποία ουσιαστικά ζητά να παρουσιάσει ο Δήμος Ελασσόνας, με ανάλογες μελέτες και προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη: «Το πρόβλημα των αυξημένων νιτρικών στο πόσιμο νερό της Δολίχης είναι χρόνιο, καθώς η υδρευτική γεώτρηση (Ξηρολάκκι) που λειτουργεί από το 2005 δεν κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα των προηγούμενων υδρευτικών γεωτρήσεων οι οποίες σημείωναν αυξημένες τιμές σιδήρου (Δραγασιά και Τρόχαλο).

Ούτε η μετέπειτα υδρευτική γεώτρηση (Καλόγηρος) που λειτουργεί από το 2009 κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, καθώς, το νερό, αν και κατάλληλο, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οικισμού.

Με το υπ’ αριθμ. 146/7.2.2017 έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Άρδευσης Ελασσόνας (ΔΕΥΑΕΛ) γνωστοποιήθηκαν επισήμως τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων του πόσιμου νερού της Δολίχης από τους ελέγχους που διενέργησε η ΔΕΥΑ Λάρισας, τα έτη 2014 – 2016. Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, η τιμή των νιτρικών ανέρχεται τον Ιούνιο του 2016 σε 51 mg/l και τον 7/2016 σε 56 mg/l.

Τον Ιούλιο του 2015 σε δείγμα από τη γεώτρηση η τιμή των νιτρικών ανερχόταν σε 84 mg/l, τον Ιούνιο του 2015 σε 71 mg/l και τον Ιούλιο του 2015 σε 66 mg/l.

Σε άλλο δείγμα από τη γεώτρηση τον Σεπτέμβριο του 2014 η τιμή ανερχόταν σε 53 mg/l.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Δολίχης, με έγγραφά του προς τον Δήμο Ελασσόνας, από το 2014 μέχρι και σήμερα, καταθέτοντας παράλληλα και αποφάσεις συνέλευσης των κατοίκων της Δολίχης, ζητά το αυτονόητο: «επίλυση του προβλήματος του ακατάλληλου νερού προς πόση».

Ο κ. Τσακνάκης δε, πέρυσι, με παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, επεσήμανε για άλλη μια φορά το θέμα, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Να σημειωθεί ότι στην Ελληνική Νομοθεσία έχει θεσπιστεί ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή συγκέντρωσης των νιτρικών στο πόσιμο νερό τα 50mg/lt. Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσπίσει ακόμα αυστηρότερα όρια, αλλά και στις ΗΠΑ το όριο είναι πολύ χαμηλότερο, μόλις 10mg/lt.

Σύμφωνα με έρευνες, τα νιτρικά στον υδροφόρο ορίζοντα, δημιουργούνται κυρίως από οργανικά λιπάσματα.

Επίσης επιστήμονες αναφέρουν ότι: «Τα νιτρικά μέσα στο πεπτικό σύστημα μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδη τα οποία οξειδώνουν την αιμογλοβίνη και τη μετατρέπουν σε μεθαιμογλοβίνη, η οποία, με τη σειρά της, εμποδίζει τη μεταφορά του αίματος στην περιφέρεια προκαλώντας ασφυξία στον ανθρώπινο οργανισμό. Από την πρόσληψη των νιτρικών, τα βρέφη είναι εκείνα που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της μεθαιμογλοβίνης. Τα νιτρώδη, εκτός από τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ενδέχεται εντός του πεπτικού συστήματος να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες.

Η πρόσληψη των νιτρικών δεν προέρχεται μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από οτιδήποτε παρήχθη με το μολυσμένο νερό, όπως φαγητό, φρούτα και λαχανικά.

Μια μελέτη στην Ινδονησία έδειξε σημαντική συσχέτιση στην υψηλή συγκέντρωση νιτρικών στο πόσιμο νερό με ορθοκολικό καρκίνο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης CRC έχει τετραπλασιαστεί μεταξύ εκείνων με > 10 χρόνια έκθεση στα νιτρικά του πόσιμου νερού.

Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 34.708 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Αϊόβα (1986-2010) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια πόση νερού με αυξημένα νιτρικά συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass