ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ:

Η Πολιτεία εγκληματεί με τις συντάξεις χηρείας

* «Υποκρισία η συμπαράσταση βουλευτών ενώ ψήφισαν τον νόμο» * «Γονατογραφήματα» οι 17 συνταξιοδοτικοί νόμοι χωρίς αναλογιστική μελέτη

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2017 22:39
Κατάμεστο από πολίτες το ΔΩΛ στην εκδήλωση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων Κατάμεστο από πολίτες το ΔΩΛ στην εκδήλωση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων

«Μέχρι σήμερα έχουν ψηφισθεί 17 συνταξιοδοτικοί νόμοι και ετοιμάζεται ο 18ος. Όλα είναι “γονατογραφήματα” αφού δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη και σήμερα δεν έχουμε πρόβλεψη τι θα γίνει το 2020, υπάρχει πλήρης ασάφεια» τόνισε ο εργατολόγος – νομικός Γεώργιος Ρωμανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Αλληλεγγύη» (ΑΞΙΑ).

Η εκδήλωση, που έγινε χθες βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο ΔΩΛ, υποστηρίχθηκε από φορείς της Λάρισας και αφορούσε τόσο στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό όσο στις συντάξεις χηρείας, μετά τον νόμο Κατρούγκαλου καθεστώς που άλλαξε σε βάρος γυναικών που έχασαν τους συζύγους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α Λαμπρινή Σαμαρά – Κύρκου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θαν. Παιδής, ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρ. – Δυτ. Θεσσαλίας του TEE Νίκ. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημ. Τάχος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ - Χωροφυλακής Λάρισας Β. Διβάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Θ. Ντιντιός, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος Λάρισας Χρ. Χαλκιάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτριών - Κέντρων Υγείας Λάρισας Λ. Καραγεώργος που εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον Σύλλογο, επέκριναν τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, δικηγόρος Κων. Κουτσογεώργος, με εισήγησή του ανέλυσε τον νόμο για τις συντάξεις χηρείας και τις επιπτώσεις του, επισημαίνοντας τόσο τη μεγάλη μείωση της σύνταξης (από το 70 στο 50%) όσο και την επιβολή ορίου ηλικίας.

Τέλος, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων Απ. Παπαπαρίσης έκανε αναλυτική αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα για να καταλήξει τονίζοντας την προσφυγή στο ΣτΕ αλλά και την κινητοποίηση διαρκείας έξω από το Υπουργείο Εργασίας από τις 23 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ρωμανιάς στο πρώτο μέρος της εισήγησής του αναφέρθηκε στις συντάξεις χηρείας για να υπογραμμίσει με έντονο ύφος ότι «θεσπίστηκαν εγκληματικές ρυθμίσεις», διευκρινίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι ενιαίο για παλαιές και νέες χήρες».

«Έχουν ευθύνη αυτοί που τον ψήφισαν τον νόμο και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπαρίστανται σε αυτές τις γυναίκες, βουλευτές που ψήφισαν. Ας τερματισθεί λοιπόν αυτή η υποκρισία. Εγκληματεί η ελληνική Πολιτεία, είναι ψεύδος ότι ζήτησαν οι δανειστές την κατάργηση των συντάξεων χηρείας.

Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τον νόμο αφού οι συντάξεις χηρείας μειώθηκαν από 70% σε 50% και δεν είναι δυνατόν να ισχύει ηλικιακό όριο».

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε γενικότερα στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό για να υπογραμμίσει πως το ασφαλιστικό «είναι στον αέρα» καθώς «δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη και σήμερα δεν έχουμε πρόβλεψη τι θα γίνει το 2020».

Για να χαρακτηρίσει τέλος «γονατογραφήματα» τους «17 συνταξιοδοτικούς νόμους» που ψηφίσθηκαν τα τελευταία χρόνια «ενώ ετοιμάζεται και 18ος». Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γ. Κολλάτος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1