Η «ΧΡΥΣΟΧΕΡΑ» ΚΟΥΛΑ ΑΡΑΠΑΤΣΑΝΗ ΠΟΥ «ΜΙΛΑΕΙ» ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ

Μαστιχόδενδρο Χίου, φύτρωσε στη... Γιάννουλη

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 8:36

 

 

Αποκαλείται και το «δάκρυ του Αγίου Ισιδώρου». Η μαστίχα, το φυσικό προϊόν, που είναι δεμένο με το νησί της Χίου. Όπως και ο άγιος που βασανίστηκε και πέθανε στο νησί. Σύμφωνα με την παράδοση, οι άγριοι σχίνοι του νότιου τμήματος του νησιού, αγιάσθηκαν από το αιμόφυρτο σώμα του αγίου, που βασανίστηκε από τους ειδωλολάτρες. Άρχισαν να παράγουν τη μαστίχα...

Πρέπει να χρειάζεται πολλή αγάπη, κόπος, φροντίδα. Γιατί, αυτό το περίφημο, ανά τον κόσμο φυτό, φύτρωσε και στη Λάρισα. Για την ακρίβεια στη Γιάννουλη! Δεν αρκεί να είναι κανείς, «χρυσοχέρης»... Γιατί η κ. Κούλα Αραπατσάνη, σύζυγος του παλιού κοινοτάρχη της Γιάννουλης Νίκου Αραπατσάνη, δεν είναι μόνο αυτό... «Μιλάει» με τα φυτά, τα χαϊδεύει, τα αφουγκράζεται, τα λατρεύει. Κάθε είδους φυτά. Ακόμα και τα πιο δύσκολα, να αναπτυχθούν. Στον κήπο της διαθέτει μπανανιά, από χρόνια, χαρουπιά και διάφορα άλλα φυτά και λουλούδια, με περίεργες ονομασίες, για τον μη ειδικό και λάτρη.

Το μαστιχόδενδρο το απόκτησε το 2011, που ήρθε αεροπορικά από τη Χίο, ένα κλαράκι τυλιγμένο ευλαβικά σε εφημερίδα. Φυτεύτηκε σε γλάστρα και άρχισε να το μεγαλώνει. Πλεονέκτημα και ο χώρος, μια κλειστή αυλή, που την δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των καιρικών συνθηκών. Τον χειμώνα, απαλό τύλιγμα με πλαστικό, να μην «ενοχλούνται» τα κλαδιά και τα φύλλα και τραυματιστούν.... Μυστικά δεν υπάρχουν, μια μεγάλη γλάστρα και απλό χώμα για φυτά. Από κει και μετά, μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας. Η διαρκής, καθημερινή φροντίδα, το «νανούρισμα», το άκουσμα των «φωνών» τους.

Δεν σταματά να μιλά για τα λουλούδια και τα φυτά της η κ. Κούλα. Με ένα γλυκό κεράσι και σπιτικό ποτό, ως δέλεαρ, «κρατά» τον ακροατή και δεν σταματά να δείχνει με περηφάνια τον θάμνο των δύο μέτρων περίπου. Ο οποίος, θα μεγαλώσει κι άλλο και θα γίνει δέντρο. Για την κ. Κούλα, είναι βέβαιο, της το «είπε» το φυτό. Γι' αυτό και ψάχνει για την επόμενη πρόκληση. Σε άλαλες γωνιές του πλανήτη...

Ρεπορτάζ: Ε. Ρηγόπουλος

Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass