ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Καταστροφικό «χτύπημα βροχής» στον κάμπο

* Κλιμάκια του Δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΛΓΑ κατέγραψαν χθες τις ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Υπερχείλισε το ρέμα στον Κραννώνα και πλημμύρισε μεγάλη έκταση παρακείμενων καλλιεργειών Υπερχείλισε το ρέμα στον Κραννώνα και πλημμύρισε μεγάλη έκταση παρακείμενων καλλιεργειών

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε σε καλλιέργειες του Δήμου Κιλελέρ η έντονη βροχόπτωση, πλημμυρίζοντας δεκάδες στρέμματα σε πολλά χωριά του.

Ρέματα υπερχείλισαν και «έπνιξαν» στα ορμητικά νερά τους μεγάλες εκτάσεις γης, καταστρέφοντας στο πέρασμά τους την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων του κάμπου, ενώ παράλληλα σε απόσταση αναπνοής βρέθηκαν από το πέρασμά τους σε διάφορα σημεία του δήμου, κατοικίες, όπως στο Μαυροβούνι.

Συναγερμός σήμανε στον Δήμο Κιλελέρ χθες και άμεση ήταν η παρέμβαση των αρμόδιων στελεχών του στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των καιρικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή στις πλημμυρισμένες περιοχές του αγροτικού δήμου, βρέθηκε κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κιλελέρ, κ. Ιωάννα Πινάκα, με μια πρώτη εκτίμηση, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν κυρίως σε καλλιέργειες σιτηρών και αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και επεσήμανε συγκεκριμένα στην «Ε»: «Μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται σε καλλιέργειες κυρίως στις περιοχές των Νέων Καρυών, του Μαυροβουνίου, του Κραννώνα, του Κάμπου, του Μελισσοχωρίου και του Καλαμακίου, ενώ επίσης χωράφια πλημμύρισαν στα Ανω Βούναινα, στην Κυπάρισσο, στη Χαρά, στο Ζάππειο, στο Αρμένιο, στο Κιλελέρ, στο Σωτήριο, στη Νίκη και στη Νέα Λεύκη.

Στο Μελισσοχώρι δε, πλημμύρισε υπόγειο επιχείρησης, και άμεση ήταν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο κάλεσμά μας να αντλήσει τα νερά και να σωθεί η περιουσία του επιχειρηματία.

Στο Μαυροβούνι, τα ρέματα απείλησαν κατοικημένη περιοχή, αλλά αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια, μετά από παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου, στη ροή του νερού.

Χωρίς προβλήματα γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Κιλελέρ, όπου δεν παρουσιάστηκαν κατολισθήσεις όπως παλαιότερα, ούτε πλημμύρισαν σημεία του.

Αυτό οφείλεται στις προληπτικές εργασίες που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, με τον καθαρισμό των ερεισμάτων των δρόμων (εισόδους - εξόδους χωριών-οικισμών, συνδετήριες οδούς κ.α.) και οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον περασμένο μήνα Ιανουάριο και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα».

Η αυτοψία χθες, στις πληγείσες περιοχές, πραγματοποιήθηκε από την αντιδήμαρχο κ. Πινάκα, μαζί με τον αντιδήμαρχο Έργων κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, τους τοπικούς αντιδημάρχους της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας και Κραννώνα κ. Χρήστο Τσιχίτα, της Δημοτικής Ενότητας Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση και υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ, της Δημοτικής Ενότητας Κιλελέρ-Αρμενίου Ιωάννη Μπακαλόπουλο, σε συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων.

Παράλληλα το κλιμάκιο του δήμου συνεργάστηκε με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

με επικεφαλής τον διευθυντή του κ. Μιχ. Λιόντο και με κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τους κ.κ. Ξένια Καρατζά και Χρήστο Λυτροκάπη.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο ανταποκριτής της «Ε», στον Τύρναβο κ. Κώστας Τσόλας, αναφέρει ότι: «Με τεράστιους όγκους νερού καλύφθηκαν πολλά στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Τυρνάβου, ωστόσο με το σταμάτημα των βροχοπτώσεων τα νερά της βροχής αναμένεται τα επόμενα 24ώρα να απορροφηθούν από τη διψασμένη γη, η οποία περίμενε μήνες τώρα την πολυπόθητη βροχή. Λόγω των βροχοπτώσεων προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σιτηρά τα οποία αν μείνουν νερά στα χωράφια θα σαπίσουν.

Πρόβλημα υπάρχει, πρόσκαιρα όμως για τις πρώιμες καλλιέργειες, κυρίως στα ροδάκινα στις οποίες δεν είναι εφικτό να γίνουν οι απαιτούμενοι ψεκασμοί.

Επίσης σταμάτησαν οι χειμερινές αγροτικές εργασίες όπως κλάδεμα, λόγω των βροχοπτώσεων αλλά και του γεγονότος ότι πολλά χωράφια είτε είναι πλημμυρισμένα είτε έχουν βουτηχτεί στη λάσπη.

Σε ό,τι αφορά στους χείμαρρους μετά σημαντικά έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τυρνάβου, τόσο στην περιοχή του Αργυροπουλίου – Λυγαριάς – Δελερίων, όσο και στο Δαμάσι με το μεγάλο έργο στον χείμαρρο «Γαλογάβρα» αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Τυρνάβου, όπου με εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου αγροτικής οδοποιίας κ. Γιώργου Κουτσοδήμου μηχανήματα του Δήμου από χθες κάνουν διανοίξεις σε αγροτικούς δρόμους όπου υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Τέλος η ανησυχία είναι πλέον διάχυτη στον αγροτικό κόσμο της περιοχής για τον φόβο το επόμενο διάστημα πιθανών φαινομένων παγετού στον κάμπο, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες οι οποίες ξυπνούν από τη χειμέρια νάρκη και οδεύουν προς την Άνοιξη με τους χυμούς των φυτών μικρών και μεγάλων να αρχίζουν να ζεσταίνονται.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Όσον αφορά στον Δήμο Τεμπών ο Κ. Τσόλας αναφέρει: «Σε ύφεση είναι τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Ζάχο ανοιχτοί είναι οι δρόμοι στα χωριά των ορεινών όγκων του Κάτω Ολύμπου και του Κισσάβου, μετά από παρεμβάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για τα χωριά Ραψάνη, Κρανιά, Αιγάνη ενώ τα νερά υποχωρούν και στα παράλια προς τη θάλασσα. Στην ορεινή Καλλιπεύκη σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο κ. Θωμά Τσιαπλέ ο δρόμος είναι ανοιχτός, ωστόσο κλειστός παραμένει ο δρόμος Καλλιπεύκης – Παλαιού Παντελεήμονα Πιερίας μέσω Πατωμένης όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία φτάνει και το ένα μέτρο περίπου. Ανοιχτοί και οι δρόμοι προς Σπηλιά και Αμπελάκια.

Τέλος, πλημμυρικά φαινόμενα ήδη παρατηρούνται στον κάμπο των Γόννων από τη συνεχή άνοδο της στάθμης του Πηνειού ποταμού».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass