Κηδεύεται αύριο ο Ν. Μαμμωνάς

* Συλλυπητήρια μηνύματα από Μητσοτάκη, Χαρακόπουλο, Κέλλα

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2018 21:26

Κηδεύεται αύριο από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, ο πρώην βουλευτής Νίκος Μαμμωνάς, που πέθανε προχθές στην Αθήνα, σε ηλικία 84 ετών.


Συλλυπητήρια μηνύματα προς την οικογένειά του απέστειλαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, και οι τοπικοί βουλευτές Μάξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του στελέχους του κόμματος. «Υπηρέτησε με σεμνότητα και συνέπεια τη χώρα, προσέφερε πολλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λάρισα και παρέμεινε ενεργός πολίτης και αγωνιστής της Παράταξης μέχρι το τέλος. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε:
«Ο Νίκος Μαμμωνάς υπήρξε έντιμος πολιτικός που υπηρέτησε με συνέπεια τις αρχές και τις αξίες της φιλελεύθερης παράταξης.
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας στρατεύτηκε μαζί της σε δύσκολες εποχές, όταν τα πολιτικά πάθη βρίσκονταν σε έξαρση. Πολιτεύθηκε με ανιδιοτέλεια και ήθος.
Θα τον θυμόμαστε με αγνά αισθήματα ως συνεπή αγωνιστή της παράταξης. Στον γιο του Δημοσθένη και την οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, δήλωσε για τον Ν. Μαμμωνά:
«Ο Νίκος Μαμμωνάς πέρασε πλέον στην ιστορία του τόπου μας.
Τον χαρακτήριζαν το ήθος και η εντιμότητα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του πολιτικού του βίου, αλλά και στην ιδιωτική του ζωή.
Κόσμησε με την παρουσία του το Κοινοβούλιο και τίμησε την ψήφο των Λαρισαίων, σε μια από τις πλέον ταραχώδεις κοινοβουλευτικές περιόδους της Μεταπολίτευσης.
Άνθρωπος του μέτρου και του συνετού λόγου δεν παρασύρθηκε σε οξύτητες, υπηρετώντας, έτσι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ίδια τη Δημοκρατία.
O Νίκος Μαμμωνάς έφυγε από τον πολιτικό βίο πιο φτωχός από ό,τι εισήλθε σ’ αυτόν.
Και αυτή τελικά ήταν η παρακαταθήκη του.
Στη σύζυγό του και στα δύο του παιδιά, τον Δημοσθένη και τη Βανέσσα, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Ν. ΜΑΜΜΩΝΑΣ
Ο Νίκος Μαμμωνάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1934. Ο πατέρας του, απόγονος της ιστορικής οικογένειας Μαμμωνά από τη Μονεμβασιά, γεωπόνος στο επάγγελμα, παντρεύτηκε τη Βασιλική (Κούλα) Οικονόμου με καταγωγή από τη Ραψάνη, στην οποία ο Νίκος θα περάσει μεγάλα διαστήματα της παιδικής του ηλικίας. Ο Νίκος Μαμμωνάς σπούδασε στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και σύντομα ασχολήθηκε με τα κοινά. Ήταν η εποχή του Κυπριακού ζητήματος και με τον σύλλογο Φοιτητών Θεσσαλίας του Πανεπιστημίου πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις του Ελληνικού Λαού για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Την ίδια εποχή θα ενταχθεί στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου ως νεολαίος αρχικά. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική θα δικηγορήσει στη Λάρισα (και θα ασκήσει αυτό το επάγγελμα για τα επόμενα 42 χρόνια) ενώ είναι έτοιμος να πολιτευτεί με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές του 1967 που όμως δεν θα γίνουν ποτέ. Το 1967 παντρεύεται την Καλλιόπη Μαμμωνά (το γένος Στυλογιάννη, από την Καρδίτσα) και μαζί θα κάνουν δύο παιδιά: τον Δημοσθένη (το 1970) και τη Βανέσσα (Βασιλική) το 1971. Η Μεταπολίτευση το 1974 τον βρίσκει εκ νέου ενεργό πολιτικά. Είναι υποψήφιος στις εκλογές του 1974 με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, όπως και το 1977 όταν και είναι πρώτος επιλαχών. Η σταδιακή διάλυση του Κέντρου θα τον οδηγήσει στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 1981, του 1985, στις τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989-1990 (όπου εξελέγη τρίτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής Λάρισας) καθώς και σε αυτές του 1993 και 1996. Το 1996 είναι και οι τελευταίες εκλογές στις οποίες θα λάβει μέρος. Καθόλη τη διάρκεια της ενασχόλησής του με τα κοινά, πολιτεύτηκε με γνώμονα την υπηρέτηση των συμφερόντων της Πατρίδας και του Ελληνισμού ενώ πρωταρχική του μέριμνα υπήρξε η ανάπτυξη του νομού Λάρισας και η ευημερία των πολιτών της.
Από τον Οκτώβριο του 1997, συνταξιούχος πια, περνά αρκετό από τον χρόνο του στο Μαρούσι όπου φροντίζει μια μεγάλη βεράντα με λουλούδια αλλά συνεχίζει να επισκέπτεται την αγαπημένη του Λάρισα σε κάθε ευκαιρία. Ζει πάντα με τρόπο πολιτικό, πολιτεύεται κατά τον Αριστοτελικό ορισμό όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι ευτυχής να βλέπει τα παιδιά του να προοδεύουν και ειδικά όταν ο γιος του Δημοσθένης αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις Κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2006-2009). Γίνεται ακόμα ευτυχέστερος όταν το 2008 γεννιέται η κόρη του Δημοσθένη, η εγγονή του Μαρία-Νικολέτα, την οποία υπεραγαπά και της αφιερώνει απεριόριστο χρόνο κάθε φορά που τη βλέπει σε Λάρισα, Μαρούσι και Βρυξέλλες.
Ο Νίκος Μαμμωνάς μπήκε στην πολιτική και έζησε από κοντά τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας το τελευταίο μισό του 20ού αιώνα και, στο μέτρο που μπορούσε, συμμετείχε στη διαμόρφωσή τους. Υπήρξε δημοκρατικός, φιλελεύθερος και πατριώτης.
Και βγήκε από την πολιτική φτωχότερος από όσο είχε μπει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass