Πρόστιμο στον ΕΟΣ Λάρισας, αναδασωτέα έκταση στον Κίσσαβο

*ΜΕΤΑ ΤΟ… ΓΛΙΣΤΡΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΚΧΕΡΣΩΣΗ * ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 22:30
Με εκσκαπτικό μηχάνημα–ο ιδιοκτήτης του οποίου αγνοείται (!)- και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΣ Λάρισας έγινε η αυθαίρετη παρέμβαση στον Κίσσαβο, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρός του Με εκσκαπτικό μηχάνημα–ο ιδιοκτήτης του οποίου αγνοείται (!)- και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΣ Λάρισας έγινε η αυθαίρετη παρέμβαση στον Κίσσαβο, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρός του

Με αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, με τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο στον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας και κηρύχθηκε αναδασωτέα έκταση στον Κίσσαβο, «έκλεισε» -διοικητικά- η υπόθεση της παράνομης εκχέρσωσης που διενεργήθηκε στο βουνό.

Παραμένει ωστόσο ανοικτή ως προς τις ποινικές ευθύνες του ΔΣ του Συλλόγου και του προέδρου του, για τις οποίες θα αποφανθεί η Εισαγγελία Λάρισας, μετά τη μήνυση που έχει υποβληθεί από το Δασαρχείο Λάρισας από τον Οκτώβριο του 2017.

Υπενθυμίζουμε: Στις 2 του περασμένου Νοεμβρίου η «Ε» αποκάλυπτε την αυθαίρετη παρέμβαση του ΕΟΣ στην κορυφή του Κισσάβου (θέση «Κάναλος» της Σπηλιάς). Με στοιχεία αλλά και φωτογραφικό υλικό, δείχναμε τότε την παράνομη εκχέρσωση χώρου με τη χρήση εκσκαπτικού μηχανήματος, χωρίς καμία άδεια με προφανή σκοπό τη δημιουργία μιας έστω και υποτυπώδους –ή υποδομής- χιονοδρομικής πίστας.

Η παρέμβαση των υπηρεσιών έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία του ΕΟΣ Λάρισας, ενώ η σχετική έρευνα αποκάλυψε ότι στον Κίσσαβο οι παρεμβάσεις ήταν σε δύο σημεία (και όχι μόνο στο συγκεκριμένο). Απλά για τη δεύτερη δεν ανευρέθηκε ο ένοχος.

Σε ό,τι αφορά πάντως στην πρώτη περίπτωση:

- Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Διεύθυνση Δασών), κηρύχθηκε αναδασωτέα έκταση 5 στρεμμάτων «της οποίας η βλάστηση καταστράφηκε λόγω παράνομης εκχέρσωσης και κατάληψης στη θέση «Κάναλος». Σκοποί της κήρυξης της παραπάνω έκτασης ως αναδασωτέας, είναι η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα αυτής, ο αποκλεισμός διάθεσής της για άλλη χρήση…», αναφέρεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης (14 Φεβρουαρίου 2018) η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (100/τεύχος Δ΄2-3-2018).

- Η αυτοψία του Δασαρχείου Λάρισας διαπίστωσε «παράνομη επέμβαση επί δημόσιας έκτασης δασικού χαρακτήρα (στη δυτική πλευρά στη θέση «Κανάλος») σε μήκος 1.000 μέτρων και πλάτος το οποίο ποικίλλει από 4 έως 5 μέτρα. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσε ότι την παράνομη πράξη τέλεσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ., ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Καραμπούζη».

Σημειώνει μάλιστα ότι «σύμφωνα με απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλε, ο κ. Καραμπούζης δήλωσε ότι η εν λόγω πράξη τελέστηκε κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου».

Το Δασαρχείο υπέβαλε μήνυση κατά του ΕΟΣ, εξέδωσε πρωτόκολλο αποβολής, κήρυξε αναδασωτέα την έκταση και επέβαλε πρόστιμο 3.380 ευρώ στον ΕΟΣ (26.3.2018, αρ. πρωτ. 94/3720).

Στο μεταξύ, με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Δασών (της 15ης Ιουνίου 2018), κηρύχθηκε συμπληρωματικά αναδασωτέα έκταση 1.667 τ.μ. στην ίδια περιοχή (ανατολική πλευρά της θέσης «Κάναλος»). Εδώ, σύμφωνα με την αυτοψία της Δασικής Υπηρεσίας, η επέμβαση έγινε σε έκταση μήκους 340 μέτρων και πλάτους 5 μ., αλλά δεν κατέστη δυνατή η εξακρίβωση του δράστη. Γι’ αυτό και η μήνυση είναι κατ΄αγνώστου.

Πλέον εκκρεμεί η εισαγγελική παρέμβαση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν η «Ε», ο ΕΟΣ προσπαθεί εδώ και χρόνια να «στήσει» τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία και λειτουργία ενός μικρού χιονοδρομικού στον Κίσσαβο. Ιδιαίτερα δε μετά τη διάνοιξη του ορεινού δρόμου από τη Σπηλιά προς το καταφύγιο, το σχέδιο αυτό φαίνεται να επιχειρείται να υλοποιηθεί με κάθε τρόπο (!). Εδώ ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ακόμη παράμετρος: για την παράνομη εκχέρσωση χρησιμοποιήθηκε ειδικό εκσκαπτικό μηχάνημα. Μήπως θα πρέπει να αναζητηθεί ο ιδιοκτήτης του;

Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass