Χαμηλό τιμολόγιο στα τέλη σύνδεσης

Από τη ΔΕΥΑΛ σε Γιάννουλη και Φαλάνη – Καταργείται μηνιαίο τέλος στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2018 22:12

Νέα τιμολογιακή πολιτική στα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης σε Γιάννουλη και Φαλάνη αποφάσισε η ΔΕΥΑΛ μετά την ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή που αφορούν στον Βιολογικό Καθαρισμό της Γιάννουλης και της σύνδεσης του δικτύου της Φαλάνης με τον Βιολογικό της Γιάννουλης.

Η κατάργηση της χρέωσης πρόσοψης αποτελεί συμφέρουσα εξέλιξη για τους κατοίκους των δύο κοινοτήτων, καθώς μπορούν να συνδεθούν στο νέο δίκτυο καταβάλλοντας μόνο το τέλος σύνδεσης, κι αυτό με αρκετές δόσεις, εξοικονομώντας ακόμη και 300 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ. για παράδειγμα, με πρόσοψη 20 μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένη και η απόφαση για κατάργηση του μηνιαίου τέλους των 5 ευρώ στους λογαριασμούς ύδρευσης στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης. Τέλος που είχε επιβληθεί πριν από χρόνια με αφορμή κατασκευαστικές ατέλειες που δημιουργούσαν προβλήματα απόφραξης των δικτύων.

Την απόφαση για το νέο τιμολόγιο έλαβε η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, ενώ η απόφαση εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. «Εξέλιξη που σημαίνει ότι τίθεται σε άμεση εφαρμογή από σήμερα δηλαδή», όπως σημειώνει στην «ΕτΔ» ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρης Σαββοργινάκης.

ΝΕΑ ΤΕΛΗ

Αναφερόμενος στο νέο αναπροσαρμοσμένο τιμολόγιο των τελών σύνδεσης με την αποχέτευση των δημοτικών κοινοτήτων Γιάννουλης και Φαλάνης, ο κ. Σαββοργινάκης διευκρινίζει πως «για το χρονικό διάστημα έως την ολοκλήρωση υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων έργων, τα τέλη σύνδεσης και χρήσης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων διαμορφώνονται ως εξής:

Τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης: Επιφάνεια κτίσματος 5 ευρώ/τ.μ.. Τέλος χρήσης αποχέτευσης: Τα τέλη χρήσης αποχέτευσης θα είναι 0,10 ευρώ ανά κυβικό μέτρο χρεωθείσας κατανάλωσης νερού, όπως ισχύει και για τη Λάρισα.

Μετά την ολοκλήρωση υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων έργων τα τέλη σύνδεσης και χρήσης δικτύου διαμορφώνονται ως εξής: Τέλος σύνδεσης με το δίκτυο: Η πρόσοψη ή ο μέσος όρος των μέτρων των προσόψεων του ακινήτου 5 ευρώ /τ.μ. (αντί 15 ευρώ/τ.μ. στο προηγούμενο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ). Επιφάνεια κτίσματος 5 ευρώ/τ.μ.

Τέλος χρήσης αποχέτευσης: Τα τέλη χρήσης αποχέτευσης θα είναι 0,10 € ανά κυβικό μέτρο χρεωθείσας κατανάλωσης νερού». Διευκρινίζοντας ακόμη ότι «εφόσον γίνεται άμεση εξόφληση των τελών θα υπάρχει έκπτωση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται ρύθμιση δόσεων 12-18 μηνών ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το πέρας των εργασιών του έργου της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού Γιάννουλης».

Με το νέο καθεστώς για ένα σπίτι 100 τ.μ. στη Γιάννουλη ή στη Φαλάνη ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει τα τέλη σύνδεσης που ανέρχονται στα 500 ευρώ, ποσό που μπορεί να εξοφληθεί με ρύθμιση έως 18 δόσεις, ενώ στο 20% ανέρχεται η έκπτωση για όποιον εξοφλήσει τοις μετρητοίς.

Με το προηγούμενο καθεστώς ο ιδιοκτήτης εκτός από τα 500 ευρώ της σύνδεσης θα πλήρωνε επιπρόσθετα και τη χρέωση πρόσοψης. Για παράδειγμα σε μια πρόσοψη 20 μέτρων επί 15 ευρώ, το κόστος ανέρχεται στα 300 ευρώ και είναι το ποσό που θα εξοικονομήσει σήμερα ο ιδιοκτήτης με τη νέα απόφαση της ΔΕΥΑΛ.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ

Τέλος, για τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης ο κ. Σαββοργινάκης διευκρινίζει πως «καταργείται το μηνιαίο τέλος των 5 ευρώ που επιβάρυνε τους λογαριασμούς ύδρευσης των κατοίκων και αφορούσε σε επιβαρυμένη συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑΛ και επιβάλλεται τέλος χρήσης αποχέτευσης, όπως ισχύει στη Γιάννουλη και στη Φαλάνη».

ΕΡΓΑ

Να σημειωθεί πως η νέα τιμολογιακή πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο ενημερωτικών συσκέψεων που συγκάλεσαν πρόσφατα ο Δήμος Λάρισας και η ΔΕΥΑΛ, στο πρώην Δημαρχείο Γιάννουλης και στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης όπου έγινε ενημέρωση από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη.

Κατά την επίσκεψη έγινε ενημέρωση για την πορεία των έργων αποχέτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για το νέο τιμολόγιο τελών σύνδεσης αποχέτευσης που θα ισχύει στη Γιάννουλη, τη Φαλάνη και τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης.

Τονίσθηκε, επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στη Γιάννουλη, ενώ σε εξέλιξη είναι η αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Γιάννουλης, προϋπολογισμού 1,55 εκατ. ευρώ.

Με την αναβάθμιση και την αντικατάσταση κάποιων επιμέρους στοιχείων του υπάρχοντος δικτύου θα προκύψει βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων, ενώ, όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ, «ο σωστός σχεδιασμός του έργου και η επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού θα επηρεάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Στη Φαλάνη, επίσης, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων ενώ μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται και η κατασκευή του αντλιοστασίου και του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων από το αντλιοστάσιο της Φαλάνης στον βιολογικό καθαρισμό της Γιάννουλης, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ.

Τον κ. Καλογιάννη συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΛ, ο γενικός διευθυντής Δημ. Σαββοργινάκης, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Αννα Ζαχίδου, ο διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Αργ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και οι επιβλέποντες το έργο, μηχανικοί Αικατερίνη Αβρανά και Ηλίας Μπουφίκος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass