Γλιστράει το βουνό στο Σκλήθρο!

* ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ * ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2018 22:00

Είναι ίσως το πιο απομακρυσμένο από τα χωριά της Αγιάς. Το τελευταίο της ήταν νότια, λίγο πριν τα σύνορα με τη Μαγνησία από την πλευρά του Πηλίου. Είναι πανέμορφο, γαντζωμένο σε κατάφυτη πλαγιά, με απέραντη, φανταστική θέα στο Αιγαίο. Οι κάτοικοί του λίγοι, μα οι επισκέπτες του, τώρα τους θερινούς μήνες, αρκετοί.


Αρκετοί, όπως αρκετά φέτος και τα προβλήματα. Προβλήματα πολύ σοβαρά, που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του χειμώνα, από την πλημμύρα στα τέλη Μαρτίου και από τις έντονες βροχές της περασμένης εβδομάδας.
Το χωριό αυτή τη στιγμή, χωρίς ίχνος υπερβολής, μοιάζει σε κάποια σημεία του σαν να ‘χει βομβαρδισθεί. Η μεγάλη ποσότητα νερού που δέχτηκε η περιοχή, μετατόπισε μεγάλους όγκους χώματος και οι κατολισθήσεις αποτελούν πραγματική απειλή ακόμη και για ανθρώπινες ζωές.
Μέσα στον οικισμό ο τσιμεντόδρομος που οδηγεί στο γήπεδο μπάσκετ έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, ενώ ακριβώς πάνω από αυτόν ο ασφάλτινος κεντρικός δρόμος έχει απομείνει σχεδόν ο μισός. «Αν δεν γίνει αμέσως» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σκλήθρου Βάιος Κατσιμαντός «σε ενδεχόμενη νέα παρόμοια με τις προηγούμενες έντονη βροχόπτωση ή αν μας προλάβουν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, τότε ο δρόμος θα χαθεί τελείως και το χωριό μας θα αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο».
Λίγα χιλιόμετρα πριν μπεις στο χωριό από την πλευρά του Ρακοπόταμου, ένα τμήμα του βουνού νιώθεις ότι γλιστράει σιγά σιγά προς τα κάτω παρασέρνοντας ό,τι βρίσκει μπροστά του. Μια αγροικία κατεστραμμένη, ένας ολόκληρος ελαιώνας βυθισμένος στη γη, ακόμη κι ένα αμάξι στέκει σχεδόν αναποδογυρισμένο, παρασυρμένο κι αυτό από τα χώματα. Όσο για τον δρόμο, αυτός έχει επικαλυφθεί πλήρως στο πλάτος και αρκετά μέτρα σε μήκος από τόνους χώματος και λάσπης, με την κίνηση των οχημάτων να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη δυσκολία και με μεγάλη προσοχή.
Από ‘κει και πέρα, στον δρόμο προς Κεραμίδι, η κατάσταση είναι χαώδης. Χωμάτινος ο δρόμος ανέκαθεν, τώρα πια προσπελάσιμος μόνο ως τη Γλυμένη, αλλά και πάλι μόνο με οχήματα 4Χ4, αφού τεράστιες αυλακιές έχουν σχηματιστεί από τη ροή του νερού και μικρές και μεγάλες πέτρες έχουν πέσει από τις πλαγιές δυσχεραίνοντας το πέρασμα. Από το ύψος της Γλυμένης και μετά προς Κεραμίδι… απλά δεν πας! Και δεν πας γιατί οι ράμπες των ρεμάτων έχουν εξ ολοκλήρου διαλυθεί. Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές (χθες δηλαδή), σύμφωνα με τον κ. Κατσιμαντό, επρόκειτο να μπει γκρέιτερ από την Περιφέρεια, ώστε να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα.
Οι κάτοικοι, κυρίως παραθεριστές, των οικισμών της Γλυμένης και των Μεταλλείων, αλλά κι αυτοί που επιθυμούν να φτάσουν στα αγροκτήματά τους, αναμένουν τον κρατικό μηχανισμό να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Κάποιοι μάλιστα και με περισσότερη αγωνία, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει οικογένεια στα Μεταλλεία που έχει αποκλειστεί εδώ και μια βδομάδα στο σπίτι της, μιας κι όλοι οι δρόμοι διαφυγής που είχαν προς Ρακοπόταμο ή Κεραμίδι, τώρα έχουν κοπεί στα δύο.
«Είναι πανέμορφος ο τόπος μας» λέει ο κ. Κατσιμαντός «αλλά φέτος υπεστήκαμε πάρα πολλά. Κάνουμε υπομονή, όπως ξέρουμε καλά να κάνουμε εμείς εδώ οι απομακρυσμένοι, αλλά Δήμος και Περιφέρεια τη δεδομένη στιγμή πρέπει να σκύψουν στα προβλήματά μας. Οι ζημιές πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Πέραν του ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν το Σκλήθρο, τον Ρακοπόταμο, τα Ισιώματα, τα Μεταλλεία, τη Γλυμένη ως τόπους αναψυχής και παραθέρισης, είναι και οι μόνιμοι κάτοικοι που θέλουν να μετακινηθούν, να πάνε στην Αγιά, να πάνε στο Κεραμίδι, να πάνε στα χωράφια τους, να κάνουν τις εργασίες τους. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Μην ξεχνάτε ότι τα χαντάκια από το Πολυδένδρι ως την Έλαφο δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Όλα τα νερά δεν βρίσκουν να φύγουν. Μη ξεχνάτε επίσης ότι περάσαμε ένα χειμώνα με επανειλημμένες πολυήμερες διακοπές ρεύματος…».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass