Πιο βαθιά η γνώση για την Ιστορία της Ραψάνης

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2018 15:18

Μετά την άκρως επιτυχημένη πρώτη ημέρα του 3ου Ιστορικού Συνεδρίου Ραψάνης, το οποίο διοργανώνεται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, σε συνεργασία με τη δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών, χθες Κυριακή, η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε την 3η και 4η συνεδρία του.

Η 3η συνεδρία ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Βαλεντίνας Δημητριάδου, ψυχολόγου, και στελέχους της ομάδας έρευνας, τεκμηρίωσης και βιβλιογραφίας των προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2016, στον δημοτικό ξενώνα της Ραψάνης, σχετικά με την πορεία της εναλλακτικής κοινότητας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», και τη σχέση της διαχρονικά με τους κατοίκους της περιοχής, της οποίας με την πάροδο του χρόνου αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι. Η κ. Δημητριάδου, αναφέρθηκε εκτενώς στη βασική ιδέα της δημιουργίας της ομάδας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, η οποία ιδρύθηκε το 1988 με εμπνευστή της τον Φοίβο Ζαφειρίδη και αφορά στη σχέση της ψυχικής υγείας του ατόμου με το περιβάλλον στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται. Η ίδια η βάση της πρότασης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, τέθηκε σε σημαντικό βαθμό στο είδος και τα αποτελέσματα της αλληλεπίδρασης των κατοίκων του χωριού με τα μέλη της κοινότητας.

Η κ. Έρση Ρουμελιώτη, ψυχοκινητική θεραπεύτρια, ειδική γυμνάστρια, στέλεχος στο Ανοικτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και του προγράμματος ενταξιακών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Ξενώνα Ραψάνης», αναφέρθηκε στην εισήγησή της στη φιλοσοφία και τις υλοποιούμενες δράσεις για την επίτευξη του βασικού στόχου του προγράμματος, με έμφαση στον τρόπο που η συνάντηση ανθρώπων, με αφορμή τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την παράδοση και τη λαογραφία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πεδίο εξέλιξης και γνωριμίας της τοπικής κοινότητας καθώς και στις δράσεις εκπαίδευσης και ένταξης πρώην εξαρτημένων μέσω του προγράμματος ακόμη και στην εκπαίδευση των ίδιων των λειτουργών υγείας καθώς και των κοινωνικών επιστημόνων. Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Χάιδως Πανταζή, η οποία είναι η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, μέλος του δικτύου Future Library απο το 2012, καθώς και των καλοκαιρινών δράσεων αυτής, η οποία αφορούσε στα λαογραφικά έθιμα μέσα από τα μάτια των παιδιών. Η βιβλιοθήκη της Ραψάνης αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους χώρους αυτού του είδους, έχει πλούσια και ποικίλη δράση τα τελευταία χρόνια, γεγονός για το οποίο έλαβε και βραβείο από το IBBY για την κ. Πανταζή, το 2016. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η κ Πανταζή τοποθετήθηκε σχετικά με τις παρατηρήσεις των παιδιών για τα λαογραφικά στοιχεία της περιοχής, τα οποία γνωρίζουν σε ένα πλαίσιο παιχνιδιού ευχάριστης απασχόλησης. Ακολούθησε η παρουσίαση της κ. Μάχης Τσάτσαρη, μέλους του συλλόγου γυναικών Ραψάνης για το έθιμο των Μουστωμάτων, την εν γένει τέχνη της μαγειρικής των γυναικών της Ραψάνης ανά τον χρόνο, η οποία φυσικά επηρεάστηκε σημαντικά από το αμπέλι, που αποτελεί το βασικό στοιχείο της περιοχής. Την παρουσίαση παρακολούθησε το κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμοχλεύοντας μνήμες του παρελθόντος, στο τέλος δε αυτής προσφέρθηκε στο κοινό μουσταλευριά την οποία ετοίμασε ο σύλλογος γυναικών.

Η τέταρτη συνεδρία ξεκίνησε με την εισήγηση του Ευάγγελου Παπαθανασίου, αρχαιολόγου, ο οποίος ερευνά την ιστορική τοπογραφία της περιοχής των επισκόπων Πλαταμώνος, Πέτρας (Ολύμπου) και Κίτρους, η εισήγηση του οποίου αφορούσε σε σχόλια σε μεταβυζαντινές επιγραφές της Ραψάνης, με τη χρήση πλήθους εικόνων και σχετική επεξήγηση, βασισμένη στη σχετική έρευνα. Οι επιγραφές που σχολιάστηκαν βρέθηκαν στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μέσων του 16ου αιώνα, της μονής των Αγίων Θεοδώρων του 4ου τέταρτου του 18ου αιώνα, των ενοριακών ναών Αγίου Αθανασίου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Η εισήγηση της κ. Ευαγγελίας Βλαχοστέργιου, φιλολόγου, γραμματέα του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, αφορούσε στην ιερά μόνη των Αγίων Θεοδώρων και τη σχέση των ανθρώπων και του τόπου με αυτή, η οποία βρίσκεται απέναντι από το χωριό της Ραψάνης και πρόσφατα ξεκίνησε να ανακαινίζεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή του χωριού και των εθίμων των κατοίκων του.

Ακολούθησε η κ. Καλλιόπη Γαζέτα, φιλόλογος αγγλικής γλώσσας και πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, η οποία ευχαρίστησε τους εισηγητές και παρουσίασε τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Στο διήμερο του εν λόγω συνεδρίου, τρίτου κατά σειρά, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς το παρακολούθησαν πάνω από 100 σύνεδροι, έγινε άκρως επιτυχημένη προσπάθεια στη συμπλήρωση της συγκέντρωσης των στοιχείων του τρόπου ζωής της πάντοτε πολυπράγμονος κοινωνίας της Ραψάνης, αφορούσε στα λαογραφικά, πολιτιστικά, εμπορικά, κοινωνικά και οικονομικά τμήματά της. Αφιερώθηκε δε στη μνήμη του Θανάση Δουμακή, ο οποίος αποτέλεσε πρόεδρος του συλλόγου επί σειρά ετών και συνετέλεσε σημαντικότατα στο έργο του Μορφωτικού Συλλόγου. Η προσπάθεια των ανθρώπων, που αποτελούν το νέο προεδρείο του, είναι διαρκής και συνεχής, προκειμένου να «χαρτογραφηθεί» η ιστορία του τόπου, να προσδιοριστεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό και με όσο το δυνατόν περιεκτικότερο τρόπο. Τα στοιχεία του παρελθόντος αποτελούν τη μνήμη ενός τόπου και μέσα από αυτή τη μνήμη, όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται, μπορεί να σχεδιάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέλλον του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass