Αλλάζει ριζικά ο Πλαταμώνας

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ -ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΗΜΟΥ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:21
Τα δύο «Τ» και οι πρόβολοι θα απομακρυνθούν Τα δύο «Τ» και οι πρόβολοι θα απομακρυνθούν

Συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της ακτής του Πλαταμώνα. Έργο που ξεκίνησε από προηγούμενες δημοτικές αρχές πριν 15 χρόνια και τώρα έφτασε στο στάδιο όχι απλά της ωρίμανσης αλλά της χρηματοδότησής του με 3.230.000 ευρώ και της άμεσης υλοποίησης της κατασκευής του. Ο δήμαρχος Δίου – Ολύμπου όπου υπάγεται ο Πλαταμώνας, κ. Κώστας Δημόπουλος ικανοποιημένος από τη θετική αυτή εξέλιξη έκανε τις προηγούμενες ημέρες τις σχετικές ανακοινώσεις. Ωστόσο για το έργο αυτό αναζωπυρώθηκαν παλιές αντιδράσεις -σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η «Ε» την προηγούμενη Πέμπτη.

Με αφορμή τις αντιδράσεις αυτές οι οποίες θεωρούνται «μεμονωμένες» καταθέτουν τις απόψεις τους σήμερα στην «Ε» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Δίου – Ολύμπου, αλλά και ο πρόεδρος και τοπικός σύμβουλος της Δ.Ε. Πλαταμώνα

Αρχικά ο πρόεδρος της Δ.Ε. Πλαταμώνα κ. Στέλιος Μπόζας σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μαζί με την αποχέτευση έργα που θα αλλάξουν τον Πλαταμώνα και θα τον καταστήσουν μια σύγχρονη κοσμοπολίτικη πόλη με πολλά υποσχόμενα για το μέλλον. Ο κ. Μπόζας επισημαίνει επίσης ότι πριν την προώθηση του συγκεκριμένου έργου επισκέφθηκαν την περιοχή ειδικοί μελετητές λιμενικών έργων ακτομηχανικής, όπως ο κ. Σπ. Χριστόπουλος και ο κ. Θεοφάνης Καράμπας καθηγητής Παράκτιας Ακτής του Α.Π.Θ. οι οποίοι και εξήγησαν τη σπουδαιότητα του έργου που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος ώστε να ξαναδημιουργηθεί η παραλία του Πλαταμώνα όπως ήταν τη δεκαετία του 1960 -70.

Και ο κ. Μπόζας συνεχίζει: «Θα αντιμετωπίσει συνολικά τη διάβρωση της ακτής από το λιμάνι μέχρι περίπου τη Βίλα Μοσκώφ, μήκους 1.200 μέτρων. Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις, αυτές προέρχονται από συγκεκριμένη μερίδα επαγγελματιών τις οποίες κατανοούμε. Με την έναρξη και συνέχιση των εργασιών τα λεγόμενα «Τ» θα χαλάσουν τελευταία. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα φανεί η πρόοδος του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα και θα αλλάξει την όψη του Πλαταμώνα αφού θα υπάρχει μια ενιαία παραλία μήκους 1.200 μέτρων στο κέντρο του οικισμού με αμμουδιά».

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δίου – Ολύμπου υπεύθυνος για μελέτες και έργα του πρώην Δήμου Ανατολικού Ολύμπου κ. Αστέριος Γαλάνης μιλώντας χθες στην «Ε» τόνισε ότι είχε ένα όραμα, κάποια στιγμή να γίνει αυτό το μεγάλο έργο για την αντιμετώπιση της Διάβρωσης Ακτών στον Πλαταμώνα» και συνεχίζει δίνοντας περισσότερα στοιχεία. Ειδικότερα, ως καταλληλότερη επιλέχθηκε η λύση της κατασκευής 7 βυθισμένων κυματοθραυστών με μήκος 90μ σε απόσταση περίπου 85μ από την ακτή με επαναπλήρωση της ακτής με άμμο σε μήκος 1.150 μέτρων. Η δε κλίση των κυματοθραυστών θα είναι τέτοια ώστε να αποτρέπει κατά το μεγαλύτερο δυνατό τις πιέσεις που δέχεται η ακτή του Πλαταμώνα, ενώ οι εκτιμήσεις των μελετητών ως προς την απόδοση του έργου αναφέρουν τη διαμόρφωση ακτής πλάτους έως 12 μέτρα.

Πληρούνται τα κριτήρια της περιβαλλοντικής ηπιότητας της παρέμβασης, της αποτελεσματικότητας ως προς την αποτροπή του φαινομένου, της δημιουργίας ικανού πλάτους ακτής που θα επιτρέψει την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα των κατοίκων επιλύοντας με τρόπο αειφορικό το πρόβλημα της διάβρωσης που θέτει σε ευθύ και προφανή κίνδυνο τον αστικό ιστό του Πλαταμώνα.

Η προτεινόμενη μέθοδος των βυθισμένων κυματοθραυστών, σε συνδυασμό με την τεχνητή ανάπλαση της ακτής, αποτελεί μια επικαιροποίηση της υφιστάμενης μερικής λύσης προστασίας της ακτής με κριτήρια τη φιλικότητα της αντιμετώπισης προς το περιβάλλον, της αισθητικής του τοπίου, που αποδίδουν αποτελεσματικότερα και αποτελούν μια από τις ενδεδειγμένες μεθόδους ήπιας προστασίας.

Η ανάπλαση της ακτής θα γίνει με κατάλληλο αμμώδες υλικό, κατάλληλης κοκκομετρίας ίδιας ή μεγαλύτερης με την υφιστάμενη, αφού πρώτα επεκταθεί ο παραλιακός τοίχος κατά πέντε μέτρα .

Η ένταξη του έργου και η χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος αυτού, με τρόπο αειφορικά βιώσιμο που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος και επιτρέπει την οικονομική και κοινωνική ευημερία του Πλαταμώνα.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου - Ολύμπου κ. Αθανάσιος Παπαμιχαήλ σημείωσε επίσης ότι το έργο θα αναβαθμίσει ριζικά τον Πλαταμώνα και συνέχισε: «Το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια που θα παρέχει στον παραλιακό δρόμο, σε καταστήματα και κατοικίες και το βασικότερο είναι ότι θα επανέλθει η παραλία όπως ήταν παλιά στον Πλαταμώνα». Ο κ. Παπαμιχαήλ επισήμανε επίσης ότι υπάρχει μέριμνα να συνεχιστεί στο μέλλον το έργο νότια προς Καλαμάκι και βόρεια μέχρι τον λόφο του Κάστρου.

Ιδιαίτερη και η παρουσία της τοπικής συμβούλου κ. Σίσσυς Γκατζά η οποία ως επιχειρηματίας εστίασης και διαμονής είναι γνώστης των σημερινών προβλημάτων και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τον Πλαταμώνα.

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass