Αλεξανδρινή: Χρυσαφένια αμμουδιά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΡΙΣΙΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Ο ΚΙΣΣΑΒΟΣ, Η ΒΕΛΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 22:08
Τεράστια πλατάνια «αγκαλιάζουν» τον δρόμο προς την Αλεξανδρινή Τεράστια πλατάνια «αγκαλιάζουν» τον δρόμο προς την Αλεξανδρινή

Επίγειος παράδεισος είναι ο οικισμός της Αλεξανδρινής, μόλις τρία χιλιόμετρα από το Στόμιο. Ένας οικισμός ο οποίος περιβάλλεται από ένα οικοσύστημα που συνδυάζει τα πράσινα νερά του Πηνειού ποταμού με τα γαλάζια του Θερμαϊκού κόλπου.

Με σεβασμό στο περιβάλλον ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την απέραντη αμμουδιά, αλλά και τις βόλτες στα δρομάκια στο Δέλτα του Πηνειού ανάμεσα στα «ποταμούλια», τα τεράστια πλατάνια αλλά και τις καλλιέργειες όπου κυρίως είναι καλαμπόκια, ηλίανθοι, και ακτινίδια.

Ένας προορισμός μόλις 50 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Στα θετικά του οικισμού ότι στην περιοχή δεν έχει ακόμα εξελιχθεί ο τουρισμός άναρχα, γεγονός που σημαίνει ότι η παρουσία των ανθρώπων δεν είναι μεγάλη. Έτσι προστατεύεται το περιβάλλον και παράλληλα αναπτύσσονται οικολογικές εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ

Ο οικισμός της Αλεξανδρινής με 375 σπίτια υφίσταται εδώ και 40 χρόνια περίπου, σύμφωνα με τον σύλλογο, έχει αναπτυχθεί ήπια με άτυπο ρυμοτομικό σχέδιο των κατοίκων του που τηρήθηκε με επάρκεια από όλους. Έχει ελεύθερη την παραλιακή ζώνη και τους οικολογικούς διαδρόμους με τις γειτονικές περιοχές, με πολλούς και παράλληλους κάθετους αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους άνω των δέκα μέτρων και αρκετούς κοινόχρηστους χώρους, δίκτυο ΟΤΕ και πλήρες δίκτυο ύδρευσης και κάδων απορριμμάτων. Επίσης διαθέτει, δύο παιδικές χαρές με γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, εκκλησία, τρεις πλατείες, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κατοικίες είναι κυρίως ισόγειες, με αυλές πρασίνου και δένδρων, προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής. Ο σχεδιασμός έγινε από τον αείμνηστο τοπογράφο – μηχανικό Δημήτριο Γερασόπουλο και θεωρείται παραδειγματικό σχέδιο οικισμού.

Η «Ε» βρέθηκε στην Αλεξανδρινή και ο φωτογραφικός φακός του Βασίλη Ντάμπλη αποτύπωσε εικόνες περίσσιου φυσικού κάλλους.

Στην Αλεξανδρινή συναντηθήκαμε με το προεδρείο του Συλλόγου του οικισμού με μπροστάρη τον πρόεδρο Ηλία Κίτσο, επίσης με τον αντιπρόεδρο κ. Βαγγέλη Γαμβρουλή και τον γραμματέα Κώστα Γερασόπουλο.

Η ανάπτυξη του οικισμού γίνεται με βάση τις επιταγές του εγκεκριμένου ΣΧΟΟΑΠ, παράδειγμα προς μίμηση. Δεν αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα. Ο οικισμός δημιουργήθηκε και η επιτροπή περιβάλλοντος του οικισμού αποτελούμενη από τους Κώστα Γερασόπουλο, Σοφία Συμεωνίδου – Καλαφάτη και Γεώργιο Μανίκα αγωνίζεται με τα υπόλοιπα μέλη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι η Αλεξανδρινή δεν διαθέτει ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά χάρη στις προσπάθειες του συλλόγου το ζήτημα οδεύει προς οριστική λύση.

Αλλο ένα πρόβλημα είναι ότι τώρα το καλοκαίρι δεν διαθέτει στην παραλία ένα παραλιακό καφέ αφού η Κτηματική Υπηρεσία ζητά ενοίκιο για τον ενάμιση μήνα της τουριστικής περιόδου … 7.000 ευρώ.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Αλεξανδρινή βρίσκεται το Στόμιο. Η διαδρομή μοναδική μέσα από τα αιωνόβια πλατάνια. Μια διαδρομή η οποία ενδείκνυται και για ποδηλασία, για τον λόγο αυτό οι οδηγοί οχημάτων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Λίγο πιο πάνω στις πλαγιές του Κισσάβου είναι η ιστορική Κομνήνειος Ιερά μονή αφιερωμένη στην Κοίμηση της Παναγίας, ωστόσο οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως Αγίου Δημητρίου, ο οποίος επίσης τιμάται εκεί.

Από την Αλεξανδρινή πάντα προς νότο είναι η ορεινή Καρίτσα, το Κόκκινο Νερό, η Κουτσουπιά, η Παλιουργιά και στη συνέχεια ανοίγεται η μεγάλη παραλία Βελίκας, Σωτηρίτσας, Αγιοκάμπου, στο Αιγαίο πέλαγος.

Βόρεια της Αλεξανδρινής, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων ο Παλαιόπυργος, η Κουλούρα και η έξοδος του Πηνειού στον Θερμαϊκό, όπου και οι ερασιτέχνες ψαράδες του Κάτω Ολύμπου. Ελάχιστα χιλιόμετρα πιο πάνω τα Μεσάγγαλα και το Καστρί – Λουτρό. Ενώ σε απόσταση αναπνοής είναι οι Νέοι Πόροι και ο Πλαταμώνας.

Ιδεώδης διαδρομή είναι μετά από ένα μπάνιο στην Αλεξανδρινή η επιστροφή προς Λάρισα μέσω Καρίτσας – Αριόπρινου – Σπηλιάς – Συκουρίου. Η διαδρομή μέσα στον Κίσσαβο είναι ιδιαίτερα ασφαλής με νέο σύγχρονο ασφαλτοστρωμένο δρόμο και το τοπίο μοναδικό με πρόσβαση και προς την κορυφή του Κισσάβου με επίσης σύγχρονο ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το Καταφύγιο στα 1.604 μέτρα υψόμετρο.

Σε απόσταση αναπνοής τα Αμπελάκια, η Ραψάνη, η Αιγάνη, ο Πυργετός κ.α.

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Β. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass