Τα 14 χλμ. που θα συνδέσουν τα παράλια Λάρισας – Βόλου

ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ - ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΕΩΣ ΤΟΝ ΡΑΚΟΠΟΤΑΜΟ - ΣΤΟ ΠΔΕ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 22:10
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η οδική σύνδεση του παραλιακού άξονα της Θεσσαλίας, αποτελεί ένα από τα 8 συνολικά έργα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών.

Η οδική σύνδεση των δύο νομών, Λάρισας και Βόλου αποτελεί ένα αίτημα δεκαετιών ενώ μετά την ολοκλήρωση των μελετών με 1,7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πρώτο τμήμα του έργου από το Κεραμίδι Μαγνησίας έως τον Ρακοπόταμο Λάρισας.

«Δεν αφήσαμε το έργο στο έλεος της τύχης» σημειώνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός προσθέτοντας ότι «ολοκληρώσαμε τις μελέτες και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση ενός μέρους του έργου. Δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που θα μπορούσαν ευκολότερα να λυθούν στο παρελθόν λόγω της επαρκούς χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε προχθές ότι πρότεινε στο Υπουργείο Υποδομών οκτώ έργα στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών.

ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ

Ένα λοιπόν από τα 8 έργα είναι και η παραλιακή σύνδεση των νομών Μαγνησίας και Λάρισας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται και στη σκοπιμότητα του έργου (Ρακοπόταμος – Κεραμίδι) «το έργο αποτελεί την αρχή για την παραλιακή σύνδεση των νομών Λάρισας και Μαγνησίας και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού δικτύου από νότο προς βορρά: Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός».

«Οι περιοχές αυτές συγκροτούν την ανατολική παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ν. Μαγνησίας, Ν. Λάρισας) με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη μορφολογία του ανάγλυφου και το σημαντικό απόθεμα φυσικού περιβάλλοντος.

Αποτελούν περιοχές απομακρυσμένες από τα κύρια αστικά κέντρα και άξονες ανάπτυξης με ιδιαίτερα αναπτυξιακά προβλήματα μετάβασης σε διαφορετικά πρότυπα αγροτικής οικονομίας συνδεδεμένης με την τουριστική ανάπτυξη. Λόγοι ιστορικοί, αλλά και η ίδια η δομή του οικιστικού δικτύου των χωριών του Πηλίου ενθαρρύνουν την ανάπτυξη τουρισμού – παραθερισμού.

Η συγκεκριμένη σύνδεση θα παίξει ρόλο σε μια προοπτική παράλληλης ανάπτυξης ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής και ήπιου τουρισμού. Επίσης η ανάπτυξη αυτών των περιοχών, επιτυγχάνεται με τη δημιουργία τουριστικών κυκλωμάτων και τη σύνδεσή τους με τα κέντρα και το βασικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.

Κύριος σκοπός των κυκλωμάτων αυτών είναι η ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Επιβάλλεται η αξιοποίηση των υπαρχουσών χαράξεων με βελτιώσεις που να αποσκοπούν στην ασφάλεια και όχι στην ταχύτητα».

ΤΕΧΝΙΚΗ

Στην τεχνική περιγραφή σημειώνεται μεταξύ άλλων πως το έργο αφορά στην «κατασκευή τμήματος της παραλιακής σύνδεσης των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας και δι' αυτής τη σύνδεση του Ανατολικού Πηλίου, με τους οικισμούς του Νομού της Λάρισας και το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο με μήκος περίπου 14 χλμ.

Ειδικότερα προβλέπεται: Η κατασκευή κύριας οδού μήκους 14,00 Km περίπου. Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Κεραμιδίου. Η κατασκευή ισόπεδου κόμβου Σκλήθρου. Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Ρακοποτάμου. Η αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών οδών που συμβάλλουν στην κύρια οδό. Η κατασκευή γέφυρας Γ1 μήκους 100m. Η κατασκευή γέφυρας Γ2 μήκους 95m. Η κατασκευή οπλισμένων επιχωμάτων και τοίχων αντιστήριξης. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά προσαρμόστηκαν στις αναγκαιότητες του δυσχερούς ανάγλυφου και των περιβαλλοντικών περιορισμών που ισχύουν».

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Το έργο «χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας. Η οδός έχει συνολικό μήκος περίπου 14 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 8,5 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας. Η χάραξη έχει την αρχή της ανάμεσα στους οικισμούς «Κεραμίδι» και «Καμάρι» και προσεγγίζει τα όρια του Νομού στην περιοχή που καταλήγει η εκπονηθείσα μελέτη της Ν. Α. Λάρισας «Διασταύρωση Σκλήθρου - όρια Νομού» και δι' αυτής καταλήγει στην περιοχή του οικισμού Ρακοπόταμος του νομού Λάρισας.

Το έργο τοποθετείται εντός των ορίων των περιοχών Natura και συγκεκριμένα στη Ζώνη Β1 της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα -Μαυροβούνι - Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου - Νεοχώρι η οποία είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και υπάγεται ταυτόχρονα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Όρος Μαυροβούνι καθώς είναι επίσης και Καταφύγιο άγριας ζωής - όρος Μαυροβούνι με κωδικό Κ231 και υπόκειται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς».

Διευκρινίζεται τέλος ότι το τμήμα «της κύριας οδού στον νομό Μαγνησίας αποτελεί νέα χάραξη βελτίωσης του υφιστάμενου χωματόδρομου, ενώ στο τμήμα του νομού Λάρισας, για τα 6,3 χλμ. θα γίνει αναμόρφωση της υφιστάμενης οριστικής μελέτης, η οποία επίσης βελτιώνει τον υφιστάμενο δρόμο. Στο τμήμα Σκλήθρο - Ρακοπόταμος μήκους 2,2 χλμ θα γίνει βελτίωση της υφιστάμενης ασφαλτοστρωμένης οδού».

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

«Δεν αφήσαμε το έργο στο έλεος της τύχης» σημειώνει στην «Ε» ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας ότι «ολοκληρώσαμε τη μελέτη Ρακοπόταμος - Κεραμίδι προϋπολογισμού 1 ,3 εκ. ευρώ και τις γεωτεχνικές μελέτες προϋπολογισμού 400. 000 ευρώ και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση ενός μέρους του έργου από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών γιατί δεν αποτελεί επιλέξιμο έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και του Υπουργείου ο προϋπολογισμός του έργου είναι 26 εκατ. ευρώ.

Δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που θα μπορούσαν ευκολότερα να λυθούν στο παρελθόν λόγω της επαρκούς χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τέτοιου είδους έργα. Πετυχαίνουμε περισσότερα αποτελέσματα με λιγότερα μέσα σ’ όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης» καταλήγει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass