Τιμήθηκε η απελευθέρωση της Λάρισας από τους Τούρκους

* Xθες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια»

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2018 22:14

Ήταν Κυριακή 31 Αυγούστου του 1881 όταν ο στρατηγός Σκαρλάτος Σούτσος έμπαινε θριαμβευτής στην πόλη της Λάρισας σηματοδοτώντας το τέλος της υποταγής των 458 χρόνων (1423-1881) στους Τούρκους.

Τετρακόσια πενήντα οκτώ χρόνια σκλαβιάς και καταπίεσης που έληξαν όταν ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής της πόλης Χιντέτ πασάς παρέδιδε αναίμακτα τη διοίκηση στον Σκαρλάτο Σούτσο. Η πόλη της Λάρισας τιμώντας την ιστορία της και γιορτάζοντας την 137η επέτειο της απελευθέρωσής της διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Ελευθέρια». Χθες Κυριακή ήταν η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων οι οποίες έγιναν στον ιερό ναό της Ανάληψης του Σωτήρος στη συνοικία Αβέρωφ, ενώ θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Χθες μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό έγινε επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του πρωτοσύγκελου Ιγνάτιου Τσούτσουρα, ενώ ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον σύμβουλο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Απόστολου Ρούντου. Ο Απόστολος Ρούντος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «…από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και μέχρι την πλήρη απελευθέρωση και την ενσωμάτωση όλων των ελληνικών εδαφών, οργανώθηκαν επαναστάσεις και αποτυχημένες εξεγέρσεις, όπως αυτές στην ευρύτερη περιοχή και στη Θεσσαλία τα έτη 1854 και 1878, για να φτάσουμε ως το έτος 1881. Μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας και μέχρι την περιοχή της «Μελούνας» απελευθερώθηκε τότε από τον ελληνικό στρατό. …Οι Τούρκοι σε όλη τη μακραίωνη δουλεία μας είχαν απώτερο σκοπό να κάνουν τους Έλληνες ν’ αλλαξοπιστήσουν, να ξεχάσουν την ιστορία και τις ρίζες τους, και στο τέλος να αφομοιωθούν. Όμως η αλήθεια είναι, πως υπήρχε το δυνατό δέσιμο των Χριστιανών υπόδουλων με την ορθόδοξη πίστη, τη γλώσσα τους, την παράδοση και την αγάπη τους για την Ελλάδα, που οδήγησε στην εξέγερση. Προηγήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (το 1611) μια από τις σημαντικές κινήσεις-θρησκευτικές- του επισκόπου Λαρίσης και Τρίκκης, του μητροπολίτη φιλοσόφου Διονυσίου, που οι αθεόφοβοι του τουρκικού ζυγού, εκδικήθηκαν θανατώνοντάς τον (τον έγδαραν ημιθανή). Το έναυσμα για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, δόθηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά από ατυχείς εξεγέρσεις, με τον ελληνικό στρατό ξεκινώντας από τη Δυτική Θεσσαλία, την Πύλη και τα χωριά του Ασπροποτάμου, καθώς και τα Τρίκαλα με τα χωριά του…

…Ο απελευθερωτής ηρωικός στρατός, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, υποδιοικητή τον Ισχόμαχο, κατέβηκε από το βουνό Όθρυ όπου ήταν τότε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απελευθέρωσαν πρώτα την πόλη των Φαρσάλων, ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1881, υπό τις ιαχές και ζητωκραυγές των Φαρσαλινών και των κατοίκων των χωριών του.

Έχουμε χρέος να υποκλιθούμε στον ηρωισμό και την αυτοθυσία λίγων στρατιωτικών και ντόπιων επαναστατών που αγωνίστηκαν με πάθος για να λυτρώσουν τους σκλαβωμένους Έλληνες από σφαγές, αρπαγές, πυρπολήσεις και κάθε είδους θηριωδίες του αλλοθρήσκου κατακτητή.

…Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην ευαίσθητη περιοχή της Βαλκανικής και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας, πέρα από παράγοντα σταθερότητας, καλείται ν’ αποτελέσει συγχρόνως και σημαντικό παράγοντα ειρήνης και καλής γειτονίας. Με σταθερή προσήλωση στην ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας καλούμαστε να αγωνιστούμε για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής μας, την προαγωγή της ευημερίας και τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος όπου δεν θα χωρούν ιστορικοί αναθεωρητισμοί, εθνικισμοί, αλυτρωτισμοί και αμφισβητήσεις συνόρων. Η ενότητα άλλωστε του λαού μας αποτελεί τη μόνη σταθερή εγγύηση για την αποτροπή κάθε επιβουλής κατά της ακεραιότητας και των δικαίων της χώρας μας» κατέληξε ο κ. Ρούντος.

Εν συνεχεία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της επιτύμβιας στήλης και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποδιοικητής ο Γ. Βύνιος, ο κ. Κουρδής από τη ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, ο κ. Μητσιούλης από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο Ντίνος Αυγουστή εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Θεσσαλίας. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής τη ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ο Χρήστος Κέλλας έστειλε χαιρετισμό. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

 

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass