Η Γιάννουλη τίμησε τους εκτελεσθέντες πατριώτες

Την ανέγερση μνημείου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 22:20

Μνημόσυνο και εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από τη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων κατά την οποία τιμήθηκαν οι ηρωικά εκτελεσθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 7 Σεπτεμβρίου 1944.

Στην εκδήλωση ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε τη δημιουργία μνημείου στην πλατεία Θρακών για τους εκτελεσθέντες πατριώτες.

To 1944, oι Γερμανοί μη μπορώντας να συντρίψουν το κίνημα της αντίστασης στην περιοχή της Γιάννουλης αλλά και της Λάρισας, καταφεύγουν σε ωμότητες, βασανιστήρια, εμπρησμούς και ομαδικές εκτελέσεις. Εκατοντάδες αγωνιστές εκτελούνται στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Πάνω από χίλιοι αγωνιστές φυλακίστηκαν στην παλιά τούρκικη πυριτιδαποθήκη, σημερινό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Από αυτούς πεντακόσιοι περίπου εκτελέστηκαν στην περιοχή Μεζούρλο της Λάρισας. Κάθε φορά που τα πολυβόλα ηχούσαν η πόλη ριγούσε, βαρύ το πένθος για το αίμα των ηρώων. Τα εγκλήματα αυτά αντί να πτοήσουν τον λαό δυνάμωναν τον αγώνα του.

Στη Γιάννουλη οι Γερμανοί θέλοντας να εκφοβίσουν τους πολίτες έκαναν μπλόκο μπαίνοντας σε κάθε σπίτι και ψάχνοντας να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία προκειμένου να εκτελέσουν κατοίκους του χωριού. Θέλανε να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους γιατί είχαν ξεσηκωθεί με την είδηση ότι το Ιππικό του ΕΛΑΣ είχε φτάσει στη Λάρισα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944 συνελήφθησαν από τους Γερμανούς οι

Απόστολος Κων. Αβδημιώτης 17 ετών, Μιχαήλ Σωτ. Κουλουψούζης 29 ετών, Χρήστος Κλεοβ. Μιχαλακίδης 24 ετών οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών με την κατηγορία ότι στην κατοχή τους βρήκαν προκηρύξεις του ΕΑΜ. Τους βασάνισαν σκληρά στο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και τα χαράματα της 7ης του Σεπτέμβρη τους πήγαν στους αυλαγάδες Μικρασιατών, τους έβαλαν να σκάψουν τους τάφους τους και τους εκτέλεσαν.

Επτά ημέρες μετά, στις 14 Σεπτέμβρη οι Γερμανοί κάνανε περιπολία στη θέση «Μπάρα» ψάχνοντας για αντάρτες. Εκεί βρήκαν και σκότωσαν τον Κωνσταντίνο Νικ. Θεριμιώτη, αγωνιστή της Εθνική Αντίστασης και μέλος του ΕΑΜ μπροστά στα μάτια του γιου του Νίκου.

* Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της πρότασής του από τον Δήμο Λαρισαίων για την ανέγερση μνημείου για τους εκτελεσθέντες πατριώτες της Γιάννουλης από τους ναζί εξέφρασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης των εκτελεσθέντων πατριωτών της Γιάννουλης από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα.

Στη χθεσινή εκδήλωση - επιμνημόσυνη δέηση στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννουλης ο πρόεδρός του κ. Κώστας Φατούρας, εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης και συγγενείς των νεκρών.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Μπαργιώτας, οι πρώην δήμαρχοι Γιάννουλης κ. Δέσποινα Αράπκουλε και κ. Αθανάσιος Μαμάκος, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιάννης Δαβλέρης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και απόγονοι και συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της Γιάννουλης.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass