Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απόβαση» Αμερικανών στον Βόλο

ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ APACHE ΚΑΙ BLACK HAWK ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2018 22:00

Κορυφώνονται στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), στο Στεφανοβίκειο, οι προετοιμασίες για την υποδοχή δεκάδων ελικοπτέρων της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού.

Η κοινή άσκηση «Combat Aviation Brigade» θα διεξαχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και για τον λόγο αυτό θα βρεθούν στο Στεφανοβίκειο περισσότερα από 40 ελικόπτερα τύπου Apache, Black Hawk και Chinook προερχόμενα από αμερικανική βάση στη Γερμανία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεταφορά πεζοναυτών του Αμερικανικού Στρατού στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου εδρεύει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32η ΤΑΞΠΝ «Mοράβας») που θεωρείται ότι ανήκει στην ελίτ των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, με την «ομπρέλα» της συνεκπαίδευσης, αποτελεί το επόμενο ουσιαστικό βήμα ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών μετά την αξιοποίηση του αεροδρομίου της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, αφού στην πραγματικότητα η πολυπληθής αμερικανική αποστολή θα παραμείνει για 3 – 4 μήνες στο Στεφανοβίκειο και μετά δηλαδή την ολοκλήρωση της άσκησης, στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου.

Επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της ελληνικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας να παραχωρήσει υποδομές είτε της Πολεμικής Αεροπορίας – είτε της Αεροπορίας Στρατού, για τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είναι γνωστό, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 110 ΠΜ της Λάρισας εδρεύουν και επιχειρούν – από τον περασμένο Μάρτιο - αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ - 9 Reaper), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της φιλοξενίας Μοίρας Μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Επίσης, αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, στην αναβαθμισμένη επιχειρησιακά 110 ΠΜ της Λάρισας, φιλοξενούνται 11 μαχητικά F16 του Ισραήλ συνοδευόμενα από το κατασκοπευτικό Gulfstream G550. Διμερής άσκηση ενταγμένη στην Ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και με έδρα των επιχειρήσεων την 1η ΤΑΞΑΣ, θα ξεκινήσει η μεγάλη ελληνο-αμερικανική άσκηση με την επωνυμία «Combat Aviation Brigade». Για τον λόγο αυτό, περίπου 40 επιθετικά και υποστηρικτικά ελικόπτερα (Apache, Black Hawk, Chinook) της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού θα μετασταθμεύσουν στο Στεφανοβίκειο από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων, στη Γερμανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί στο γνώριμο για τα ελληνικά «Απάτσι», πεδίο βολής του Λιτοχώρου και στον θαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες αλλά η αμερικανική δύναμη θα παραμείνει στο Στεφανοβίκειο για τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών πιλότων μαχητικών ελικοπτέρων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ

Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης και άσχετα από τα θέματα της αξιοποίησης υποδομών από τις ΗΠΑ, είναι ενταγμένη και η κοινή άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών. Η μεταφορά στρατιωτών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου εδρεύει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, συναντήθηκε με τον διοικητή του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη (CG USAREUR), αντιστράτηγο Christopher Cavoli. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Cavoli έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, όπου «εξετάσθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα, όπως «τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα Εκπαίδευσης και Ασκήσεων (π.χ. μέσω της διασύνδεσης των Κέντρων Προσομοίωσης). Η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στο πεδίο επιχειρήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Σχετικά Άρθρα