Νέα σελίδα για τα ΚΑΠΗ στη Λάρισα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2018 22:14

Νέες δράσεις, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, με σκοπό τη μεγαλύτερη ενεργοποίησή τους, υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων.

Ανοίγει νέα σελίδα στη λειτουργία των ΚΑΠΗ στην πόλη, που τη χαρακτηρίζει η ανάπτυξη μιας διαφορετικής φιλοσοφίας του ρόλου τους, με καινοτόμες παρεμβάσεις και ποικίλες επιλογές σε διάφορους τομείς, για τα 13.028 μέλη τους.

Αυτές παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα των ΚΑΠΗ κ. Κ. Τσιαούσης, η προϊσταμένη των ΚΑΠΗ κ. Βάσω Γιαννίκη και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρόνοιας κ. Εφη Ζιώγα.

Ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης επισήμανε πως τα ΚΑΠΗ λειτουργούν πλέον σε μια νέα βάση, με μοναδικό στόχο τη στήριξη της Τρίτης Ηλικίας και δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι: «Πόλη δεν είναι μόνο τα έργα και οι δρόμοι, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Απευθύνουμε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις νέες δράσεις και τα προγράμματα για την Τρίτη Ηλικία».

«Άλμα», χαρακτήρισε την ένταξη νέων στοιχείων που αφορούν στην αλλαγή αντίληψης και αντιμετώπισης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, ο αντιδήμαρχος κ. Δεληγιάννης εκτιμώντας παράλληλα ότι «αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή».

Επίσης έκανε αναφορά: «για το έτος 2018- 2019, ανάμεσα στις δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι προγράμματα του νέου θεσμού της πόλης του Πανεπιστημίου των Πολιτών, προγράμματα αγωγής υγείας, δημιουργικές δραστηριότητες σε όλα τα ΚΑΠΗ, πολιτιστικές διαδρομές, μία καινοτόμα παρέμβαση σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους εντός και εκτός πόλης.

Αναλυτικότερα θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα:

Α) Κύκλοι μάθησης Πανεπιστημίου Πολιτών- Εκμάθηση Η/Υ, για άτομα τρίτης ηλικίας: εκπαιδευτικά εργαστήρια 30 ωρών για προχωρημένους και μη, με υπεύθυνους εκπαιδευτές τον κ. Χουινάβα και τον κ. Βιττωράτο. Σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας είναι να παρέχει γνώσεις σε πρακτικά θέματα όπως η χρήση υπολογιστή, η διαδικτυακή αναζήτηση καθώς και η επικοινωνία μέσω των νέων τεχνολογιών. Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη των ΚΑΠΗ να γνωρίσουν τους νέους τρόπους ενημέρωσης και επικοινωνίας μέσα από τον κόσμο του διαδικτύου. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη περίοδο πάνω από 300 συμπολίτες μας συμμετείχαν στα αντίστοιχα προγράμματα!

-Καταγραφή προφορικής ιστορίας και αφηγήσεις, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών και χαρτογράφηση της παλιάς Λάρισας με επιστημονική ομάδα τούς Γ. Μεταξιώτη, Κ.Κόντσα, Ι. Γιαννοκοπούλου, Σ. Νταβαρούκα, Τ. Μάτο και σε συνεργασία με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων.

Β) Προγράμματα Αγωγής Υγείας: θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους Ιατρούς του ΚΑΠΗ που θα αναλύσουν θέματα όπως Υπέρταση, Αλλεργίες – Αλλεργικό ΣΟΚ, από τη φαρμακοποιό, η οποία θα αναφερθεί στην Πολυφαρμακία, από τη νοσηλεύτρια η οποία θα μιλήσει για τη σχέση της Ψυχικής Υγείας με τη Διατροφή καθώς κι από φυσιοθεραπευτή που θα παρουσιάσει τρόπους πρόληψης κι αποφυγής πτώσεων. Οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του 2018 έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Πρόληψη και αποφυγή πτώσεων στην Τρίτη ηλικία.

Ομιλητής: Μπίκης Ευθύμιος, φυσιοθεραπευτής Πολυφαρμακία και Τρίτη ηλικία. Ομιλητής: Τσιάνα Ελένη, φαρμακοποιός.

Γ) Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης:

Σκοπός των ομάδων δημιουργικής απασχόλησης είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ατόμων της Τρίτης ηλικίας με στόχο τη λειτουργικότητα του ατόμου στο ατομικό του περιβάλλον, καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αναλυτικότερα,

-Ομάδες Γυμναστικής: με σκοπό την άσκηση και τη διατήρηση της καλής φυσικής υγείας των ηλικιωμένων με στόχο την ευεξία και έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

- Ομάδες Χορού: Με την υποστήριξη γυμναστών και χοροδιδασκάλων οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη χορού από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως ελληνικούς παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς παραδοσιακούς και κλασικούς χορούς (βαλς, ταγκό, ρούμπα κ.λπ.). Αυτού του είδους η πολιτιστική διαδρομή σε συνδυασμό με την κίνηση κάνει την εν λόγω δράση άκρως σημαντική. 

-Ομάδα Τύπου: Εκδίδει την εφημερίδα των ΚΑΠΗ, «Μαρίνος Αντύπας». Στόχος της ομάδας είναι οι ηλικιωμένοι να εκφράζουν τις απόψεις τους και να καταθέτουν βιωματικά γεγονότα μέσω της γραφής.

-Ομάδα Χορωδίας ΕΥΕΣΤΩ: Σκοπός των ομάδων χορωδίας είναι η μουσική και πολιτισμική ανάπτυξη του ηλικιωμένου ατόμου. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα 7.00 μμ στο «Χατζηγιάννειο». Αρχές Μαρτίου προγραμματίζεται το 2ο χορωδιακό φεστιβάλ στο Ωδείο με συμμετοχή χορωδιών απ΄όλη τη χώρα.

 -Θεατρική Ομάδα: Είναι μια δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση, στόχοι της οποίας είναι η καλλιέργεια ικανοτήτων έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Βούζα. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα 7.00 – 9.00 μ.μ. στην οδό Ασκληπίου 68.

-Ομάδα Ενδυνάμωσης Μνήμης: με στόχο τη διατήρηση, την ενίσχυση της μνήμης και τη νοητική ενδυνάμωση σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer.

-Ομάδα Εικαστικών: Στοχεύει στη βελτίωση της ψυχολογικής, κοινωνικής και σωματικής κατάστασης των μελών των ΚΑΠΗ.

Δ) Πολιτιστικές διαδρομές: Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει για πρώτη φορά έναν κύκλο πολιτιστικών διαδρομών για τα μέλη των ΚΑΠΗ, που περιλαμβάνει επαφή με την ιστορία σε συνδυασμό με ξεναγήσεις σε μουσεία και επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους εντός και εκτός Λάρισας (π.χ. Διαχρονικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων κ.ά.).

6 ΚΑΠΗ 16 ΣΤΕΚΙΑ

ΗΛΙΚΙΩΜΕΜΩΝ

Σήμερα στον Δήμο Λαρισαίων λειτουργούν έξι ΚΑΠΗ, καλύπτοντας όλες τις περιοχές της πόλης (Νέα Σμύρνη, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Ανθούπολη, Άγιος Γεώργιος) και 16 Στέκια Ηλικιωμένων. Να σημειωθεί ότι έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για διεύρυνση του 6ου ΚΑΠΗ, στο οποίο ανήκουν Γιάννουλη/ Φαλάνη/ Τερψιθέα, με άνοιγμα στις τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Κοιλάδας.

Ο συνολικός αριθμός των μελών ανέρχεται στα 13.028 μέλη με 1.000 νέες εγγραφές τον χρόνο.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass