Αυξάνονται τα αδέσποτα στη Λάρισα

Σε εξέλιξη πρόγραμμα στείρωσης γατών

Δημοσίευση: 26 Νοε 2018 22:10

Κάθε χρόνο και χειρότερα, θα μπορούσε να πει κάποιος βλέποντας τα στοιχεία του δημοτικού Κυνοκομείου Λάρισας. Και αυτό γιατί ενώ ο αριθμός των ζώων που περιθάλπονται αυξάνεται και ενώ οι υπηρεσίες που τους παρέχονται είναι όλο και περισσότερες τα αδέσποτα αντί να μειώνονται αυξάνονται. Ζώα που κάποτε είχαν σπίτι καταλήγουν στον δρόμο, ατσιπάριστα και αστείρωτα.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος κατά τον απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασε τη δράση του Κυνοκομείου, το οποίο όπως είπε ασχολείται με την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, τον εμβολιασμό τους, την καταγραφή τους και την απελευθέρωσή τους στους τόπους όπου περισυλλέγησαν. Ειδικότερα το 2015 πραγματοποιήθηκαν 159 κλινικές εξετάσεις, 351 αντιλυσσικοί εμβολιασμοί, 209 στειρώσεις, 322 ηλεκτρονικές σημάνσεις σκύλων, 37 υιοθεσίες ενήλικων σκύλων, 51 υιοθεσίες κουταβιών, 238 απελευθερώσεις σκύλων, 1 αντιλυσσικός εμβολιασμός γάτας και 1 ηλεκτρονική σήμανση γάτας.

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 312 κλινικές εξετάσεις, 244 αντιλυσσικοί εμβολιασμοί, 194 στειρώσεις, 237 ηλεκτρονικές σημάνσεις σκύλων, 49 υιοθεσίες ενήλικων σκύλων, 37 υιοθεσίες κουταβιών, 162 απελευθερώσεις σκύλων, 22 αντιλυσσικοί εμβολιασμοί γάτας, 22 ηλεκτρονικές σημάνσεις γάτας και 22 στειρώσεις γατών.

Το 2017 οι κλινικές εξετάσεις ανήλθαν σε 372, σε 292 οι αντιλυσσικοί εμβολιασμοί, σε 247 οι στειρώσεις, σε 295 οι ηλεκτρονικές σημάνσεις σκύλων, σε 58 οι υιοθεσίες ενήλικων σκύλων, σε 42 οι υιοθεσίες κουταβιών, σε 194 οι απελευθερώσεις σκύλων, σε 38 οι αντιλυσσικοί εμβολιασμοί γάτας, σε 38 οι ηλεκτρονικές σημάνσεις γάτας και 38 οι στειρώσεις γατών.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω νούμερα ανέφερε πως πρόκειται για έναν «αγώνα που δεν έχει τέλος. Κάθε χρόνο στειρώνουμε περισσότερα ζώα, δίνουμε προς υιοθεσία περισσότερα ζώα αλλά κάθε χρόνο περισυλλέγουμε περισσότερα ζώα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται τα αδέσποτα. Ζώα που πριν είχαν σπίτι βρίσκονται στον δρόμο». Ο αντιδήμαρχος θεωρεί πως ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί το πρόβλημα είναι οι κτηνίατροι να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες κατά την πρώτη τους επίσκεψη στο ιατρείο να τοποθετούν πρώτα από όλα το τσιπ. «Δεν βλέπω άλλη λύσει για να ελεγχθεί η κατάσταση. Για να σταματήσουν να αφήνουν τα ζώα στον δρόμο μόλις τα βαρεθούν. Επίσης, ζητούμε τη βοήθεια της Αστυνομίας που σε πεζές περιπολίες θα μπορεί να ελέγχει ποια από τα ζώα που συνοδεύουν οι ιδιοκτήτες τους έχουν τσιπάκι και ποια όχι βεβαιώνοντας γι’ αυτά πρόστιμα».

Για να αυξηθεί το ποσοστό των υιοθεσιών από το δημοτικό Κυνοκομείο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ειδικής κατηγορίας μέσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων με παράλληλη προβολή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες ξεκίνησε πρόγραμμα στείρωσης γατών. Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4039/2012, ο Δήμος επεκτείνει το υφιστάμενο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων σκύλων και σε αδέσποτες γάτες. Το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί με επιτυχία τις δύο προηγούμενες χρονιές και συνεχίζεται φέτος.

Το πρόγραμμα στειρώσεων θα αφορά εξήντα αδέσποτες γάτες και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας, μέλη των οποίων, μαζί με ενδιαφερόμενους φιλόζωους πολίτες, θα αναλάβουν την περισυλλογή και την επανατοποθέτηση των ζώων.

Οι στειρώσεις θα διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα στο χειρουργείο του Κυνοκομείου από το ιατρικό προσωπικό του Κυνοκομείου. Επιπλέον, οι αδέσποτες γάτες θα εμβολιάζονται, θα αποπαρασιτώνονται και θα σημαίνονται ηλεκτρονικά. Οι γάτες μετά τη στείρωση, θα επανατοποθετούνται στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους.

Οι πολίτες που φροντίζουν αδέσποτες γάτες και ενδιαφέρονται μπορούν να τηλεφωνούν στο 2417-722721, Δευτέρα ως Παρασκευή, 8.30 π.μ. – 10.30 π.μ., για να δηλώνουν τα ζώα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass