«Στον αέρα» η Υπηρεσία Καθαριότητας

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ «ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ» ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΩΝ * «ΛΥΣΗ» ΜΕ «ΔΙΜΗΝΙΤΕΣ» ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2018 22:08

Αλυσιδωτές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων αλλά και των δημοτικών Υπηρεσιών Καθαριότητας αναμένεται να προκαλέσει η πολύμηνη καθυστέρηση του ΑΣΕΠ στην ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018. Της πολυσυζητημένης προκήρυξης του Υπουργείου Εσωτερικών (επί υπουργίας Παν. Σκουρλέτη) με την οποία θα επιλυόταν οριστικά το πρόβλημα των συμβασιούχων σε δημοτικές υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, με 8.116 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων.

Σήμερα, ωστόσο, 8 μήνες από την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα, εξέλιξη που με βάση τη νομοθεσία θα σημάνει την… απόλυση όλων όσοι δέχθηκαν να προσληφθούν με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα.

Αν δεν κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ώρες τότε ο Δήμος Λαρισαίων για παράδειγμα θα πρέπει την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου αναγκαστικά να προχωρήσει σε «απολύσεις» 102 εργαζομένων που συμπλήρωσαν 8 μήνες από την πρόσληψή τους στις 4 Απριλίου 2018.

«Προετοιμαζόμαστε» σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης «έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε μια ημέρα κενό στην Υπηρεσία Καθαριότητας». Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων, από τους πρώτους της χώρας, με απόφαση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου προχθές, αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσληψη των 102 εργαζομένων με δίμηνη σύμβαση («διμηνίτες») εφόσον δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύσει το πρόβλημα έως ότου το ΑΣΕΠ ανακοινώσει τους οριστικούς πίνακες.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Η έκδοση της προκήρυξης 3Κ/2018, μετά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το καλοκαίρι του 2017, αποτέλεσε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης επί υπουργίας Παν. Σκουρλέτη, προκειμένου να αμβλυνθεί το οξύ πρόβλημα των συμβασιούχων και για τον λόγο αυτό προκηρύχθηκαν 8.116 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων.

Υποβλήθηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις και για να μην διαιωνίζονται τα προβλήματα στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, αποφασίσθηκε τότε να γίνουν προσλήψεις με βάση τους προσωρινούς πίνακες και όντως προσλήφθηκαν όλοι όσοι αποδέχθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα.

Στον Δήμο Λαρισαίων για παράδειγμα από τις 205 θέσεις της προκήρυξης, προσλήφθηκαν μόνο οι 146 εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή δέχθηκαν να εργασθούν (με βάση τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ) το αργότερο για 8 μήνες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Μέχρι σήμερα και ενώ πλέον οι προθεσμίες πιέζουν ασφυκτικά, 8 μήνες από τις πρώτες 102 προσλήψεις που έγιναν την Τετάρτη 4 Απριλίου στον Δήμο Λαρισαίων δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα. Έτσι τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα πρέπει να «απολυθούν» οι 102 στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων και στις 26 Δεκεμβρίου θα πρέπει να απολυθούν οι υπόλοιποι 44 εργαζόμενοι.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προσωρινή «λύση» ώστε «να μην επηρεασθεί η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας» όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης, αναζητεί ο Δήμος Λαρισαίων με τις προσλήψεις «διμηνιτών» έως ότου αναληφθεί κάποια νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση.

Έτσι με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, σε έκτακτη συνεδρίαση προχθές, αποφασίσθηκε η πρόσληψη 102 «διμηνιτών». Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Συμβουλίου «στις 3-12-2018 λήγουν οι συμβάσεις των περιλαμβανομένων στη με αριθμό 775/3-4-2018 απόφαση του Δημάρχου Λαρισαίων που αφορά στην πρόσληψη 102 ατόμων που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες διοριστέων της 3Κ/2017 και απασχολούνται στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για 22 άτομα ειδικότητας ΔΕ Οδηγών, 3 άτομα ειδικότητας ΥΕ Γενικών Καθηκόντων και 77 ειδικότητας ΥΕ Εργατών Καθαριότητας.

Δεδομένου πως δεν προέκυψαν κατά την οκτάμηνη σύμβασή τους οριστικοί πίνακες διοριστέων από το ΑΣΕΠ, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης απέστειλε με το με αρ.πρω.41927/26-11-2018 την ανάγκη πρόσληψης 102 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου δίμηνης απασχόλησης για την κάλυψη εξαιρετικών και κατεπειγουσών αναγκών που θα προκύψουν στην υπηρεσία σε περίπτωση απόλυσης των ως άνω υπηρετούντων, ιδιαίτερα στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων ώστε η υπηρεσία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθαρισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία» καταλήγει η απόφαση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Με την εισήγηση του δημάρχου διαφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης και Γ. Παζιάνας. Να σημειωθεί ότι το θέμα απασχόλησε χθεσινή συνάντηση του δημάρχου με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας. Με τη Διοίκηση του Συλλόγου να υπογραμμίζει την ανάγκη «να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι χωρίς να απολυθεί κανένας έως ότου εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα».

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass