Δίκτυο άρδευσης ελαιώνων στους Γόννους

•Προωθείται από τον Δήμο Τεμπών •Ακρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στην 6η Γιορτή Ελιάς

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2018 22:03

ΓΟΝΝΟΙ Του Κώστα Τσόλα
Με συμμετοχή πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, κυρίως ελαιοπαραγωγών ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή οι διήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 6ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς, στους Γόννους του Δήμου Τεμπών.


Το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής των Γόννων – Ελιάς αλλά και ευρύτερα στον Δήμο Τεμπών ενδείκνυνται για την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Στον Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται περίπου 1.340.000 ελαιόδεντρα καλύπτοντας 46.245 στρέμματα και ο μέσος όρος τριετίας της παραγωγής υπολογίζεται σε 8.273 τόνους για τη βρώσιμη ελιά και 8.850 τόνους για το λάδι.
Αναλυτικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος και στη συνέχεια η αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Τσιόπα.
Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με θεματολογία που αφορούν στην ελιά και το ελαιόλαδο:
- «Η ελαιοπαραγωγή στο τρέχον έτος – Διαχείριση υποπροϊόντων παραγωγής ελαιόλαδου από τον Δημήτρη Σταυρίδη, – γεωπόνο Δρ. Εντομολογίας, προϊστάμενο Τμήματος Τμ. Προστ. Φυτών Ποιοτ. και Φυτυγειονομικού Ελέγχου.
-« Χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελαιοκαλλιέργεια» από τους Α. Τσιτούρα, γεωγράφο – Ελ. Ευαγγέλου γεωπόνο Δρ. Εδαφολογίας ερευνητή ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
- «Αλλοίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και μέθοδοι αντιμετώπισης», από τον δρ. Κωνσταντίνο Πετρωτό χημικό καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας.
 - «Διαχείριση των υποπροϊόντων παραγωγής του ελαιολάδου» από τον δρ. Χρίστο Τσαντήλα γεωπόνο – εδαφολόγο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Χαιρέτισε επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτης Γούλας.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ
Χθες Κυριακή μετά τον αγιασμό από τον π. Παύλο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Δημοτική Αρχή είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εισαγωγή της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, τη συμβολή στην εξωστρεφή ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την πιστοποίηση, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα για την περιοχή των Γόννων έχει ληφθεί πρόσφατα απόφαση του Δ.Σ. περί πρόθεσης υποβολής πρότασης στο εν λόγω πρόγραμμα του έργου «Κατασκευή – Υπογείωση Δικτύων Αγωγών Άρδευσης Γόννων», το οποίο θεωρείται απόλυτα ώριμο, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Πρόκειται για κατασκευή - υπογείωση αρδευτικών αγωγών συνολικού μήκους 7 km, διατομών Φ250 και 16ΑΤΜ από τη θέση Μαμούτι μέχρι τη θέση Χονδρομαγούλα. Στην περιοχή, - όπως γνωρίζετε- υπάρχουν (2) δεξαμενές ενώ θα κατασκευαστεί μια νέα χωρητικότητας 1.000 m3 στη θέση Χονδρομαγούλα. Το έργο θα εξυπηρετήσει καλλιέργειες κυρίως ελαιώνων και σιτηρών, έκτασης 10.000,00 στρεμμάτων και θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Γόννων. Πρόκειται για έργο το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής των Γόννων καθώς μέσω του συγκεκριμένου έργου θα υπάρξει βελτίωση ιδιαίτερα στην καλλιέργεια ελαιώνων. Ήδη θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ευελπιστούμε στην τελική ένταξή του».
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού μετέφερε το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και ειδικά για την περιοχή των Γόννων και την ελαιοκαλλιέργεια. Ο κ. Λαδόπουλος με την εμπειρία που έχει και στον αγροτικό τομέα ξεκαθάρισε ότι όπως μέχρι τώρα, η Περιφέρεια θα συνεχίζει να στηρίζει τους ελαιοπαραγωγούς.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η παρέμβαση του βουλευτή κ. Χρήστου Κέλλα και αν. τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η ελιά αποτελεί, κυριολεκτικά, έναν θησαυρό της ελληνικής γης. Πρώτον, διότι έχει υψηλή βιολογική αξία, με το ελαιόλαδο να καθίσταται η βάση για μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Δεύτερον, διότι έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη και συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα καθώς και των εξαγωγών, αλλά υπό προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε, άμεσα, ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και ένα αναπτυξιακό πρότυπο που θα ενσωματώνει την αναθέρμανση της πρωτογενούς παραγωγής και την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό, η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού σχεδίου δράσης, που θα συμβάλει στη γενική ανασυγκρότηση της χώρας και θα φέρει την ελπίδα στον τόπο μας.
Η 7η Γιορτή Ελιάς θα μας βρει υπό νέα κυβέρνηση και νέα δεδομένα, που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».
 Ακολούθησαν:
-Παρουσίαση αποτελεσμάτων της εσπερίδας του Σαββάτου από τον κ. Χρίστο Τσαντήλα.
- Ομιλία με θέμα «Τα προβλήματα ελαιοπαραγωγής στον Δήμο Τεμπών » από τον προϊστάμενο του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών κ. Σπυρίδωνα Μπετχαβέ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους επισκέπτες η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» από τον Μορφωτικό Σύλλογο -Λαογραφικό Μουσείο Γόννων.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου - Λαογραφικού Μουσείου Γόννων.
Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών « Οι Αντιγονίδες» και από την ομάδα του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας, Τμήμα Μαγειρικής.
Την ευθύνη των εκδηλώσεων είχαν η αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Τσιόπα, ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΤ κ. Λάμπρος Ζάρρας και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου – Λαογραφικό Μουσείο Γόννων κ. Βασίλης Καραβιδές.
Χαιρετισμό έστειλαν αφού δεν κατέστη να παρευρεθούν στην εκδήλωση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος .
Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών κ. Πρόδρομος Χαρισμανίδης, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών κ. Κώστας Τσεργάς, Αστ. Σαΐτης και Γιάννης Αργυρίου, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γόννων κ. Γιώργος Μπανιώρας και Συκουρίου κ. Γιώργος Καλότυχος, ο πολιτευτής κ. Γιώργος Ακριβούλης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Μανώλης ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και οι κ. Χρήστος Τσούγιας, Γιώργος Έξαρχος, Θωμάς Τσιαπλές, Ευθύμιος Μπουζέκης, Δημήτρης Τσέτσιλας, Αθανάσιος Καραναστάσης, Γιώργος Νικολάου, οι πρόεδροι Ιτέας Γεώργιος Βλαχοστέργιος, Πυργετού Αθανάσιος Λαΐνας, Τεμπών κ. Γιάννης Λαγούρας, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο περιφερειακός διευθυντής της EUROBANK κ. Β. Μαντάς, ο διευθυντής του καταστήματος κ. Δημήτρης Λέντζας.
Η συνδιοργάνωση ήταν από Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε. Λάρισας – ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών -Τοπική Κοινότητα Γόννων .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass