«Πέρασαν» προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα του '19

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2018 22:24

«Πέρασαν» και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ελασσόνας για το 2019, μετά την προβλεπόμενη διαδικασία και τη σχετική συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας.

Αρχικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημ. Λέκκας «κατέθεσε» στο σώμα την αναλυτική «εικόνα» του προϋπολογισμού.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

«Με αυτόν τον προϋπολογισμό ολοκληρώνουμε την πρώτη μας θεσμική παρέμβαση στον Δήμο Ελασσόνας, καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο πλάνο δράσεων και έργων, που είχαν ως στόχο να δώσουν ξεκάθαρα τη δική μας φιλοσοφία στη διοίκηση του δήμου. Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019 και όλα τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν στην πραγματικότητα τη φιλοσοφία μας αυτή. Ταμειακά ο Δήμος Ελασσόνας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ΄ ό,τι πριν χρόνια, και το λέω αυτό χωρίς καμία διάθεση μομφής προς όποια προηγούμενη διοίκηση του δήμου.

Τα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να τα βλέπουν, έγιναν με χρήματα που κατορθώσαμε να φέρουμε στην Ελασσόνα, εξαιτίας των παρεμβάσεών μας στην κεντρική διοίκηση και το κράτος, καθώς και με τη συνεργασία μας με την Περιφέρεια.

Ακόμη, θέλω να σταθώ στο εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που συνεχίζει να υφίσταται, μέσα στο οποίο ένας θεσμός και φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να σχεδιάζει και να εκτελεί. Δυστυχώς οι παρακρατήσεις τεράστιων ποσών, τα οποία θα έπρεπε κανονικά να έχουν αποδοθεί στους δήμους όλης της χώρας, δυσκολεύουν πάρα πολύ τον όποιο προγραμματισμό».

* Ως εισηγητής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στάθης Ψωμιάδης, που έκανε λόγο για «κρυμμένα μυστικά» που υπάρχουν, υποστηρίζοντας: «Ψηφίσαμε πέρυσι ότι θα έχουμε 6 εκατομμύρια έσοδα, που ποτέ δεν είχαμε. Επίσης βλέπω ότι δεν καταφέραμε να εισπράξουμε 2 εκατομμύρια και προκύπτει μια διαφορά 6 εκατομμυρίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και οδηγούμαστε πάλι σε αναμορφώσεις και σβήνουμε πιστώσεις. Ποιοι είναι αυτοί που δεν πληρώνουν; Είναι αυτός πραγματικός προϋπολογισμός; Είναι ανεφάρμοστος προϋπολογισμός, δεν έχουμε στοιχεία, δεν θα τον ψηφίσουμε».

* Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασ. Βαρνάς ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα:

«Έχει δίκιο ο κ. Ψωμιάδης. Ο περσινός προϋπολογισμός έκλεισε στα 12 εκατομμύρια και κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και στον φετινό. Σας λείπουν λεφτά από το ταμείο. Γιατί δεν έχετε κάνει οικονομικούς απολογισμούς και δεν ολοκληρώσατε τη σχετική διαδικασία με τους ορκωτούς λογιστές; Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα αριθμητικό κατασκεύασμα. Θα διαχειριστείτε εσείς τον προϋπολογισμό τους πρώτους 5 μήνες του 2019 και μετά θα είστε συνδιαχειριστές με τη νέα δημοτική αρχή. Δεν τον ψηφίζουμε».

* Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Βακράτσας, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

«Γνωρίζουμε ότι στον προϋπολογισμό γίνεται αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου εις βάρος του λαού. Εμείς λέμε πως τέτοιοι προϋπολογισμοί θέλουν να εξαθλιώσουν τον λαό. Δεν κοιτάζουμε την εισπραξιμότητα, κοιτάζουμε πως τα βάρη πέφτουν στα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν. Όλο αυτό το οικοδόμημα έχει στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, την εμπράγματη συνεισφορά του Δήμου. Ο ρόλος της τοπικής διοίκησης είναι σημαντικός στο να βοηθήσει στην ανάδειξη του συστήματος. Οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από τη φορολογία και πάλι του λαού. Είναι μειωμένοι οι πόροι παντού. Αντισεισμική, αντιπλημμυρική, πυροσβεστική θωράκιση έχουμε; Στο τεχνικό πρόγραμμα προτάσσουμε έργα που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Αντιπαλεύουμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Καταψηφίζουμε προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα, πρόγραμμα δράσης».

* Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Καστανάρας, ανάμεσα στα άλλα, υποστήριξε: «Ο προϋπολογισμός είναι εικονικός, πλασματικός και ανεφάρμοστος. Ψηφίζω μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού και των αιρετών. Οι 80 αρδευτικές γεωτρήσεις χρεώνουν τον Δήμο 800.000 ευρώ. Δεν βλέπω πουθενά στον προϋπολογισμό δαπάνες για ΕΝΦΙΑ. Είναι ένα σεβαστό ποσόν. Δεν την υπολογίζετε αυτή τη δαπάνη; Εικονικός προϋπολογισμός και τον καταψηφίζω».

* Μαζί του συντάχθηκε και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κ. Χρυσούλα Προβίδα, δηλώνοντας ότι «έχει καλυφθεί πλήρως» από τις προηγούμενες τοποθετήσεις.

* Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος στη σύντομη τοποθέτησή του, επισήμανε: «Για το αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι οι πολίτες από τη σημερινή δημοτική αρχή, αυτό θα το δείξουν σε λίγους μήνες. Ψηφίζουμε και πέρυσι και φέτος προϋπολογισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί απολογισμός. Πότε θα κάνετε οικονομικούς απολογισμούς; Πώς κάνετε προϋπολογισμό χωρίς απολογισμό;».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων δημοτικών συμβούλων και μετά από ψηφοφορία, προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα του 2019 υπερψηφίστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης και από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους κ. Γιώργο Καστανάρα και κ. Χρυσούλα Προβίδα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass