Τιμάται ο Αγιος Νικόλαος στον Τύρναβο

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2018 15:07

Πανηγυρίζει και στον Δήμο Τύρναβο ο Αγιος Νικόλαος σε τρεις ιστορικές εκκλησίες της πόλης, σε άλλα εξωκλήσια και παρεκκλήσια αλλά και στο Δαμάσι στην κεντρική εκκλησία του χωριού.

Στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου του Τουραχάν ο οποίος βρίσκεται επί της οδού Καραολή και Δημητρίου, σήμερα Τετάρτη, παραμονή της γιορτής στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία.

Αύριο Πέμπτη, ανήμερα της γιορτής στις 7.30 το πρωί θα τελεστούν πανηγυρικός όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία. Τέλος στις 9 το βράδυ θα τελεστεί ιερή αγρυπνία.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

-Ο Αγιος Νικόλαος στον Τύρναβο

Στον Τύρναβο ο Άγιος Νικόλαος τιμάται αιώνες τώρα από τους πιστούς οι οποίοι σε κάθε συνοικία έκτισαν και μια εκκλησία στη μνήμη του.

Κάθε ναός του Αγίου Νικολάου έχει τη δική του ιστορία μέσα στον χρόνο.

-Αγιος Νικόλαος της Βουναίνης

Τον λένε και «Αγιο Νικόλαο τον Τσουκαλά», γιατί θεωρείται ο προστάτης των τσουκαλάδων. Σύμφωνα με δύο επιγραφές που υπάρχουν η εκκλησία κτίστηκε για πρώτη φορά το 1625-55. Τώρα υπάρχει στη θέση της άλλη νεόκτιστη.

Είναι μονόχωρη κεραμοσκεπής βασιλική. Βρίσκεται στην οδό Αγίας Τριάδας. Υπάγεται στην ενορία του Αγίου Γεωργίου.

-Αγιος Νικόλαος των Βλάχων

Τον λένε και «Βλαχονικόλα» διότι γύρω του κατοικούσαν Βλάχοι.

Είναι παλιά εκκλησία τρίκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική. Είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία από 700 στρέμματα που περιήλθε στην κατοχή του Αγίου Ιωάννου, στην ενορία του οποίου υπάγεται. Λειτουργεί τρεις φορές τον χρόνο: στη γιορτή του Αγίου (6η Δεκεμβρίου), την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή του Θωμά.

-Αγιος Νικόλαος Τουραχάν

Είναι ίσως η πιο παλιά εκκλησία του Τυρνάβου στην οποία έγιναν πολλές επισκευές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η εξωτερική της όψη να είναι σύγχρονου κτιρίου. Από τις ελάχιστες τοιχογραφίες που σώζονται, σε όχι καλή κατάσταση, μπορεί να λεχθεί με επιφύλαξη ότι είναι του 17ου αιώνα. Το κωδωνοστάσιο που σώζεται χρονολογείται από το 1817-1832. Είναι τρίκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική και βρίσκεται στην οδό Δημητρίου και Καραολή.

Για την ίδρυση της εκκλησίας αυτής ο Τυρναβίτης Κώστας Ψαθάς είπε τα εξής τα οποία έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του Βύρωνα Σκρπυμπή «Τύρναβος»:

«Οταν ο γιος του Ορχάν Μπέη (παραφθορά του Τουραχάν) έπασχε από σοβαρή ασθένεια, ο πατέρας του έταξε να κτίσει μια εκκλησία, εάν θεραπευόταν. Όταν αυτός θεραπεύτηκε για να επιλέξει το μέρος όπου θα έκτιζε την εκκλησία, ανέβηκε στο τζαμί που ήταν κοντά στη σημερινή εκκλησία και έριξε με δύναμη ένα σκεπάρνι και εκεί που έπεσε, έκτισε την εκκλησία».

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ(Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 9-7
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1