«Σαν να έγινε έκρηξη και τινάχθηκαν τα κτίρια προς τα πάνω»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ «Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ 1ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1941»

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2018 22:30

«Σαν να έγινε μια έκρηξη στο βάθος και τινάχθηκαν τα κτίρια προς τα πάνω»...
Με αυτές τις λέξεις ο πολιτικός μηχανικός - ερευνητής Ιστορικής Σεισμολογίας, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου περιέγραψε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, την κατάσταση που έζησε η Λάρισα κατά τη διάρκεια του σεισμού το 1941.
Χθες βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, παρουσιάστηκε το βιβλίο του με τίτλο «Ο σεισμός της Λάρισας της 1ης Μαρτίου 1941” σε έκδοση του Δήμου Λαρισαίων. Αρκετοί πολίτες έδειξαν ενδιαφέρον για την εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και εκείνος των Πολιτικών Μηχανικών. Ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε πως ασχολείται με την ιστορία των σεισμών περίπου 40 χρόνια. Για τη συγγραφή του βιβλίου είπε πως τον βοήθησαν δημοσιεύματα και φωτογραφίες της «Ελευθερίας», η Φωτοθήκη και ντόπιοι μελετητές: κ. Παπαθεοδώρου (έκανε ιδιαίτερη μνεία), κ. Σαλτσής, κ. Παλτσή.  «Το κύριο χαρακτηριστικό που είχε ο σεισμός του 1941 ήταν η πολύ μεγάλη κατακόρυφη συνιστώσα. Σαν να έγινε μια έκρηξη στο βάθος και τινάχθηκαν τα κτίρια προς τα πάνω».


Περισσότερα βέβαια για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Καρύδης (καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π., ιδρυτής και διευθυντής, μέχρι το 2007, του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π., ακαδημαϊκό, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών), ο οποίος επισήμανε: «Το ότι έγινε ένας σεισμός το 1941 και κατά το γνωστό ότι όπου έσεισε θα σείσει και για μένα προσθέτω πως όπως έσεισε θα σείσει, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος πως υπάρχει ένας σεισμικός κίνδυνος και θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην πειράζει τις κατασκευές, να κόβει τοίχους, να κάνει διαμορφώσεις εκ των υστέρων και αφετέρου να συντηρεί τα σπίτια του. Στο θέμα της συντήρησης και της πρόληψης δυστυχώς είμαστε οι τελευταίοι».
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Παυλίδης (καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ. πρόεδρος ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, πρόεδρος ΔΣ του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών Τυρνάβου) ανέπτυξε το θέμα «Ενεργά ρήγματα και σεισμική επικινδυνότητα της Θεσσαλίας». Μεταξύ άλλων τόνισε πως «ρήγματα παντού υπάρχουν και ευτυχώς υπάρχουν. Το ευρύτερο κοινό δεν έχει σαφή αντίληψη του τι είναι ρήγμα και γι’ αυτό τα φοβάται» για να προσθέσει πως «παρά το ότι είμαστε στις πρώτες χώρες στον κόσμο με σεισμικότητα και έχουμε πολλά ρήγματα, έχουμε τις μικρότερες καταστροφές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και τον μικρότερο ετήσιο αριθμό νεκρών». Επίσης έκανε αναφορά στην επιστημονική γνώση και την εφαρμογή.
*Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη και Μείωση των Φυσικών Κινδύνων, πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για την προειδοποίηση για Τσουνάμι στο ΒΑ Ατλαντικό και τη Μεσόγειο) ανέπτυξε το θέμα “Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τη Μείωση των Φυσικών Κινδύνων” και τόνισε: «Πρέπει να εφαρμόζεται με μεγάλη ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός. Να οργανώνονται και να επικαιροποιούνται τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Να υπάρχει ενημέρωση σε σχολεία και μεγαλύτερους».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Δημήτρης Χύτας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Κώστας Παπαδημητρίου.
Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» κ. Ντίνος Διαμάντος, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Γιαγλάρας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, γυμνασιάρχης και διδάκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας, Αλέξης Καλέσης.
Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass