Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέοι αγρότες με... ιλουστρασιόν μήνυμα

ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΖΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2018 15:32

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ.  Γκαντέλου
Με στόχο να ξυπνήσουν από ...τη νάρκωση τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, και ειδικότερα τους νέους, οι οποίοι βρίσκονται σε λήθαργο κατά τα χρόνια της κρίσης, νέοι από τη Σκοπιά Φαρσάλων αποφάσισαν να προκαλέσουν εκ νέου με μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη φωτογράφιση για το φετινό τους ημερολόγιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπιάς Φαρσάλων επιχειρεί κάτι παρόμοιο, καθώς στο ημερολόγιο του 2017 είχαν απασχολήσει αρκετά ΜΜΕ, με τις πρωτότυπες φωτογραφίες πάνω στον κτηνοτροφικό κλάδο από το χωριό. Αυτή τη φορά εκτός από φωτογραφίες στην κτηνοτροφία πλαισιώνουν διάφορες αγροτικές εργασίες σε κτήματα καθώς και τη συλλογή καρπών από δέντρα, θέλοντας να δείξουν την καθημερινή τους ενασχόληση.


Η πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά πριν λίγα χρόνια, όταν πολλά παιδιά επέστρεψαν στο ημιορεινό χωριό που βρίσκεται 67 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, στο νοτιότερο σημείο της επαρχίας Φαρσάλων και ξεκίνησαν την αγροτική ενασχόληση ή συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση πάνω στην κτηνοτροφία ή στην αξιοποίηση της γης.
Οι νέοι απαξιώνουν τον πρωτογενή τομέα, ακόμα και σήμερα, εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Τσούτσος στην «Ε», αφού πολλές φορές οι αγρότες ψάχνουν και δεν βρίσκουν εργάτες για να εργαστούν στα κτήματα ή σε άλλες αγροτικές εργασίες. «Θεωρώ ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα αν ασχοληθείς εντατικά με τη γη ή με τα ζώα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να έχουμε μεγαλύτερες παραγωγές.
Τέλος επισημαίνει ότι, ενδεχομένως, η λύση να βρίσκεται κοντά μας και εμείς να την ψάχνουμε σε μια ανιαρή δουλειά γραφείου ή περιμένοντας να βολευτούμε σε κάποια θέση του Δημοσίου, ξεχνώντας ότι στα δύσκολα χρόνια κατά το παρελθόν και σε δύσκολες περιόδους, όπως τώρα, την ελληνική οικονομία την κράτησε ο πρωτογενής τομέας, καθιστώντας τον μονόδρομο, ώστε να πραγματοποιηθεί η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα