Δρόμος ήπιας κυκλοφορίας η Ασκληπιού

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ ΣΕ «ΔΡΟΜΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 22:33

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εγκατασταθεί εργολάβος στην οδό Ασκληπιού, που μετά την αναδιαμόρφωσή της θα αποτελέσει τον πρώτο δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Η ανάπλαση της οδού Ασκληπιού (από Ιουστινιανού έως Μανδηλαρά) προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Λαρισαίων και εντάσσεται στην εφαρμογή των πρακτικών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που στοχεύει στην αποθάρρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της Λάρισας και την ενθάρρυνση παράλληλα της κίνησης, με ήπια μέσα και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η οδός Ασκληπιού θα μετατραπεί σε «δρόμο γειτονιάς» καθώς στις βασικές αρχές σχεδιασμού των οδών ήπιας κυκλοφορίας προβλέπεται «οι παρεμβάσεις να αναβαθμίζουν την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να αυξάνουν τη λειτουργικότητα και την ασφαλή κυκλοφορία πεζών, οχημάτων και ποδηλάτων» ενώ «η διάρθρωση των προτεινόμενων διαμορφώσεων των υπαίθριων χώρων, των ροών πεζών και των διαδρομών ποδηλάτου να είναι με τέτοιον τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η ενότητα του χώρου, αλλά και η διαφοροποίηση της λειτουργίας και της μορφής του ανάλογα με το υποσύνολο στο οποίο ανήκει το κάθε επιμέρους τμήμα του».
Θα κυκλοφορούν κατά βάση και θα σταθμεύουν οι (μόνιμοι) κάτοικοι ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν όλα τα οχήματα αλλά «η συχνή εναλλαγή στη φορά της κίνησης, οι εναλλάξ γεωμετρικές διαμορφώσεις (παρτέρια φύτευσης και θέσεις στάθμευσης τοποθετούνται πότε στη μία πλευρά του δρόμου και πότε στην άλλη) και επιπρόσθετα το γεγονός ότι θα δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορούν ταυτόχρονα στο ίδιο κατάστρωμα, πεζοί και ποδήλατα, δεν θα παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας μεγαλύτερης των 20-30 χλμ./ώρα».
Στην πραγματικότητα ο δρόμος «δεν θα είναι ελκυστικός για τον οδηγό που δεν έχει προορισμό κάποια γειτονιά να διέλθει μέσα από τους δρόμους της» αντί να πορευθεί μέσα από τους κύριους δρόμους του κέντρου, όπου «και ταχύτερα θα μπορεί να κινηθεί και εμπόδια στην κίνησή του δεν θα συναντήσει (πεζούς, ποδήλατα, διαδρομή μαιάνδρου, συχνή αλλαγή δρόμου (κίνηση ζιγκ – ζαγκ) λόγω αλλαγής στη φορά της κίνησης». Πρακτικά στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, οι πεζοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα σε όλο το πλάτος του ενώ θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά.
ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Σύμφωνα με τη μελέτη, μονοδρομείται η οδού Ασκληπιού (σε όλο το μήκος του έργου) δημιουργώντας μια λωρίδα κυκλοφορίας μονής κατεύθυνσης (πλάτους 3 μ) με δυνατότητα να κινηθούν όλα τα οχήματα, εφαρμόζεται ανώτερο όριο ταχύτητας 20χλμ/ώρα ενώ γενικά, απαγορεύεται η στάση και στάθμευση σε όλα τα τμήματα της οδού που δεν είναι διαμορφωμένα για χώρο στάθμευσης. Σε ό,τι αφορά στις θέσεις στάθμευσης, ανά τμήμα, η μελέτη περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: Τμήμα από Ιουστινιανού έως Τσιμισκή. Δημιουργία 10 εσοχών στάθμευσης στην αριστερή πλευρά και 3 εσοχές στάθμευσης στην δεξιά πλευρά, παράλληλες στην οδό καθώς και 3 εσοχών στάθμευσης υπό γωνία στη δεξιά πλευρά, κατά τη φορά κίνησης από την οδό Ιουστινιανού προς την οδό Τσιμισκή.
Τμήμα από Τσιμισκή έως Οικονόμου εξ Οικονόμων: Δημιουργία 5 εσοχών στάθμευσης στην αριστερή πλευρά, παράλληλες στην οδό καθώς και 10 εσοχών στάθμευσης υπό γωνία στη δεξιά πλευρά, κατά τη φορά κίνησης από την οδό Τσιμισκή προς την οδό Οικονόμου εξ Οικονόμων.
Τμήμα από Οικονόμου εξ Οικονόμων έως Ισαύρων: Δημιουργία 5 εσοχών στάθμευσης υπό γωνία στη δεξιά πλευρά, κατά τη φορά κίνησης από την οδό Οικονόμου εξ Οικονόμων προς την οδό Ισαύρων.
Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην αριστερή πλευρά της οδού, κατά την ίδια φορά κίνησης.
Τμήμα από Ισαύρων έως Βουλγαροκτόνου: Δημιουργία 8 εσοχών στάθμευσης υπό γωνία στην αριστερή πλευρά, κατά τη φορά κίνησης από την οδό Ισαύρων προς την οδό Βουλγαροκτόνου. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στη δεξιά πλευρά της οδού, κατά την ίδια φορά κίνησης.
Τμήμα από Βουλγαροκτόνου έως Ηπείρου: Δημιουργία 5 εσοχών στάθμευσης υπό γωνία και 1 εσοχής στάθμευσης παράλληλης στην οδό στη δεξιά πλευρά, κατά τη φορά κίνησης από την οδό Βουλγαροκτόνου προς την οδό Ηπείρου. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην αριστερή πλευρά της οδού, κατά την ίδια φορά κίνησης με προτεραιότητα της οδού Ηπείρου έναντι της οδού Ασκληπιού.
Τμήμα από Ηπείρου έως Καποδιστρίου: Δημιουργία 13 εσοχών στάθμευσης υπό γωνία και 1 παράλληλης στην οδό στη δεξιά πλευρά και 2 εσοχών στάθμευσης παράλληλες στην οδό στην αριστερή πλευρά, κατά τη φορά κίνησης από την οδό Ηπείρου προς την οδό Καποδιστρίου. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης σε όλα τα τμήματα της οδού που δεν είναι διαμορφωμένα για χώρους στάθμευσης.
Τμήμα από Καποδιστρίου έως Μανδηλαρά: Δημιουργία 5 εσοχών στάθμευσης δεξιά και 5 εσοχών στάθμευσης αριστερά παράλληλες στην οδό, κατά τη φορά κίνησης από την οδό Καποδιστρίου προς την οδό Μανδηλαρά με προτεραιότητα της οδού Μανδηλαρά έναντι της οδού Ασκληπιού.
ΔΕΥΑΛ
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου, η ΔΕΥΑΛ αντικατέστησε ήδη το παλιό δίκτυο ύδρευσης αμιάντου με νέο και από βδομάδα θα ασφαλτοστρωθεί το τμήμα της ασφάλτου, όπου έγιναν οι εργασίες για την αλλαγή του δικτύου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass