Αυτόνομη κάθοδος ή Συμπαράταξη, το δίλημμα ΚΙΝΑΛ

Αύριο Τρίτη παρουσία των Κεγκέρογλου, Πολυζωγόπουλου η απόφαση για τον Δήμο Λάρισας * Την Πέμπτη κοινή σύσκεψη υποψηφίων των συνδυασμών Τζανακούλη * Καραλαριώτου που «κλείνει» ψηφοδέλτιο * Εν αναμονή οι παρατάξεις Νασιώκα και Διαμάντου

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2018 22:12

Αύριο βράδυ τελικά, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου και του υπεύθυνου Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ και πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου τα τοπικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θα κληθούν να καθορίσουν τη στάση τους σχετικά με το με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν στον Δήμο Λαρισαίων, για να οριστικοποιηθεί παράλληλα το παζλ των συνδυασμών στις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Η σύσκεψη της Λάρισας, που αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης στην Αθήνα, θα κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα αν το ΚΙΝΑΛ θα κατέλθει αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές ή αν θα συνταχθεί με τη Συμπαράταξη Λαρισαίων με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο Λάρισας Απ. Καλογιάννη.

Την ίδια ώρα πάντως που το ΚΙΝΑΛ «κοσκινίζει» τη θέση του, καθυστερώντας τη λήψη της οριστικής απόφασης και ενώ η δημοτική αρχή επικεντρώνεται περισσότερο σε θέματα της πόλης και λιγότερο στις εκλογές, η επικεφαλής του ενωτικού ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Λάρισα Ρένα Καραλαριώτου «κλείνει» το ψηφοδέλτιό της κάνοντας ήδη «στοχευμένες» προτάσεις σε συμπολίτες. Την ερχόμενη Πέμπτη μάλιστα σε μια κοινή – για πρώτη φορά - συνάντηση υποψηφίων το 2014 των δύο συνδυασμών (σ.σ. του δικού της και του κ. Τζανακούλη με επικεφαλής σήμερα τον κ. Μαμάκο) και όχι μόνο, κηρύσσει και τυπικά την προεκλογική εκστρατεία του συνδυασμού «για να κάνει η Λάρισα το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται».

Η κ. Καραλαριώτου έχει τους δικούς της πολιτικούς λόγους να παρακολουθεί παράλληλα τις εξελίξεις στην υπόθεση ΚΙΝΑΛ - Συμπαράταξη, όπως τους δικούς της λόγους να αναμένει την ίδια απόφαση έχει και η παράταξη του δημοτικού συμβούλου Εκτ. Νασιώκα που κατέρχεται στις εκλογές αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη – όπως αναμένεται περίπου σε έναν μήνα - με ποιον υποψήφιο.

Στον χώρο της κεντροδεξιάς έχει ενδιαφέρον πώς θα οδηγηθεί στις κάλπες η παράταξη του δημοτικού συμβούλου Ντίνου Διαμάντου που μπορεί να φυλλορροεί προς την παράταξη Καραλαριώτου αλλά αυτό δεν αλλάζει σε κάτι την ειλημμένη απόφαση καθόδου στις εκλογές. Το παζλ των συνδυασμών στον Δήμο Λαρισαίων, μετά μάλιστα τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ο γεν. γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνει η δημοτική παράταξη του κόμματος που θα μετάσχει στις εκλογές με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κρίκκη.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Στην κλειστή σύσκεψη του ΚΙΝΑΛ, που θα γίνει αύριο Τρίτη το βράδυ - στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» - θα μετάσχουν και οι δώδεκα (βουλευτές, στελέχη και αυτοδιοικητικοί) που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Αθήνας ενώ δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να μετάσχουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λάρισας.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, όπως και το μέλος της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ και, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Οι οποίοι έρχονται «να κλείσουν το θέμα» καθώς όχι μόνο «σέρνεται» η λήψη της οριστικής απόφασης αλλά ταυτόχρονα «θορυβούν» όσοι διαφωνούν με τη λογική των συνεργασιών και δη στον Δήμο Λαρισαίων, «ταυτίζοντας» τον κ. Καλογιάννη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνούντες επιμένουν στην «αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική» με αφορμή και τον πολιτικό στόχο του ΚΙΝΑΛ «να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές». Στον αντίποδα η συντριπτική πλειοψηφία των 12 της σύσκεψης της Αθήνας τάσσεται υπέρ της «πολιτικής συνεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση» με αφορμή και το επιτυχές παράδειγμα της σύμπραξης αυτοδιοικητικών παρατάξεων που οδήγησε τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» στην εκλογική νίκη.

Η «ταύτιση» της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, όπως είναι φυσιολογικό, να εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης – με αφορμή και τη γενικότερη πολιτική συγκυρία - αλλά στην πραγματικότητα είναι σε όλους γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών (αντιδήμαρχοι κ.λπ.) που διοικούν σήμερα τον Δήμο Λαρισαίων, προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Κατά πολλούς η σύσκεψη της Τρίτης θα «επικυρώσει» την ήδη ειλημμένη – κεντρικά - απόφαση για συνεργασία και στήριξη Καλογιάννη μετά μάλιστα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Νίκ. Τσιλιμίγκα. Ο Δήμος Λάρισας φαίνεται πως θα εξετασθεί ως «ειδική» περίπτωση όταν στον Δήμο Βόλου φαίνεται να «ναυαγεί» η πολιτική των συνεργασιών ενώ στον Δήμο Καρδίτσας περιμένουν τις εξελίξεις στον Δήμο Λάρισας. Όπως αναμένουν τις εξελίξεις και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού Λάρισας.

Να σημειωθεί πως μια απόφαση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει τον συνδυασμό Καλογιάννη, λόγω της «κομματικής γραμμής» που θα επιβληθεί, θα «αποδυναμώσει» τον συνδυασμό Νασιώκα καταρχήν σε επιτελικό επίπεδο.

Ο οποίος συνδυασμός με βάση και τα όσα υπογράμμισε στην τελευταία δήλωσή του ο απερχόμενος επικεφαλής της παράταξης Εκτ. Νασιώκας, «εκφράζει» την «αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική» καθώς η πλειοψηφία των μελών της προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Το «στοίχημα» βεβαίως για το μέλλον της παράταξης είναι αν θα υπάρξει διάδοχος με αντίστοιχη πολιτική προσωπικότητα, όπως αυτή του κ. Νασιώκα για να μπορέσει να ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες εκλογές.

Στην περίπτωση πάντως που το ΚΙΝΑΛ στηρίξει την υποψηφιότητα Καλογιάννη, είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει «πρακτικά προβλήματα» από τη στάση των διαφωνούντων, όχι τόσο των στελεχών όσο των απλών ψηφοφόρων. Η ενδεχόμενη συμφωνία τέλος θα επικυρωθεί τυπικά και με υποψηφίους που θα υποδείξει το ΚΙΝΑΛ να μετάσχουν στο ψηφοδέλτιο Καλογιάννη.

ΕΝΩΤΙΚΑ

Την ώρα λοιπόν που στο ΚΙΝΑΛ «καθυστερούν» τη λήψη της απόφασης η επικεφαλής του ενωτικού ψηφοδελτίου της ΝΔ Ρένα Καραλαριώτου «στοχευμένα» προσεγγίζει συμπολίτες καλώντας τους να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό της. Το πολιτικό κλίμα κάτω από το οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές του 2014 με το σημερινό πολιτικό κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό ενώ παράλληλα με το «κλίμα υπεροχής» που δημιουργεί η ίδια η ΝΔ, «ρεύμα» δημιουργεί και η απόφαση της Ρένας Καραλαριώτου και του Θανάση Μαμάκου (επικεφαλής της παράταξης Τζανακούλη) να κατέλθουν από κοινού στις εκλογές.

Η κ. Καραλαριώτου έχει τους δικούς της πολιτικούς λόγους να αναμένει τις εξελίξεις στην υπόθεση ΚΙΝΑΛ - Συμπαράταξης εστιάζοντας περισσότερο στη στάση που θα τηρήσουν οι διαφωνούντες στην ενδεχόμενη συμφωνία.

Προς το παρόν, την ερχόμενη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», για πρώτη φορά καλούνται σε συνάντηση οι υποψήφιοι που μετείχαν το 2014 στα ψηφοδέλτια των δύο συνδυασμών, Καραλαριώτου και Τζανακούλη.

«Θα κάνουμε» σημειώνει στην «ΕτΔ» η κ. Καραλαριώτου «μία μεγάλη συνάντηση όλα τα στελέχη, που κατά καιρούς έθεσαν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία της Λάρισας –και από τους δύο συνδυασμούς– αλλά και πρόσωπα από άλλες δυνάμεις που συντάσσονται μαζί μας, και μας ενώνει όλους μας ο κοινός στόχος να συμβάλλουμε στη νέα πορεία της πόλης μας.

Στη συνάντηση θα συζητήσουμε την κοινή μας πορεία, τη στρατηγική, τις προτεραιότητες, και τους άξονες του προγράμματός μας, εν όψει των επόμενων δημοτικών εκλογών, για να κάνει η Λάρισα το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται» καταλήγει η κ. Καραλαριώτου.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass