Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Λύσαμε χρόνια προβλήματα της αγροτικής παραγωγής»

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2018 16:47

Σε απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης που αφορούν στον αγροτικό κόσμο αλλά και σε κριτική στην ΝΔ σχετικά με την έλλειψη στοιχειοθετημένων προτάσεων, επικεντρώθηκε στην ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ , Νίκος Παπαδόπουλος.


Ειδικότερα αναφερόμενος στα θέματα των αγροτών μεταξύ άλλων επισήμανε πως «σε γενικές γραμμές, λύσαμε χρόνια προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας. Εξοφλήσαμε οικονομικές υποχρεώσεις παρελθόντων ετών. Μεριμνήσαμε για τα πιο αδύνατα αγροτικά στρώματα και ρυθμίσαμε επείγοντες εκκρεμότητες.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, υπάρχει πλέον μια αίσθηση δικαιοσύνης, διότι συνδέει το πραγματικό εισόδημα με την ασφαλιστική εισφορά. Διασφαλίσαμε πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών μέχρι το 2021, θέσπιση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, κλιμάκωση εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, καμία μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ, δυνατότητα οικογενειακού επιμερισμού εισφορών και συντάξεων , μείωση κατά ένα τρίτον της επιβάρυνσης για τις ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο συνταξιοδότησης των αγροτών.
Θεσπίσαμε για πρώτη φορά το αφορολόγητο. Συμμετέχει ως αφορολόγητο εισόδημα μόνο η βασική ενίσχυση και διατηρεί αφορολόγητο, το πρασίνισμα και ενισχύσεις συνδεδεμένες μέχρι 12.000 ευρώ, αφορολόγητο στα αγροπεριβαλλοντικά και στην εξισωτική. Επιπλέον, υλοποιήσαμε τα εξής: εισαγωγή εργόσημου, μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροεφόδια, αυστηροποίηση της έννοιας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, περισσότερο στοχευμένες δημόσιες πολιτικές προς όφελος των αγροτών και όχι αυτών που καρπώνονται τα κέρδη και τις παροχές και προορίζονται για τους αγρότες που μοχθούν καθημερινά. Θεσπίσαμε την κάρτα αγρότη διασφαλίζοντας τη ρευστότητα με χαμηλότοκη χρηματοδότηση. Ψηφίσαμε νόμο για τους συνεταιρισμούς, νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, για τα νωπά και ευαλλοίωτα, για τις βοσκήσιμες γαίες , νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες με πρώτη στη Λάρισα. Εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την οικοτεχνία (βιομηχανική κάνναβη, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά). Διπλασιάσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία, θεσπίσαμε μείωση του ΦΠΑ 13% σε ειδικές κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή, καταργήσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, προχωρήσαμε στη διεύρυνση της εξισωτικής και της συνδεδεμένης, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, στη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σε εξασφάλιση κονδυλίων 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση αγροτικών προϊόντων, σε ρύθμιση χρεών της ΔΕΗ και των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, στη διευθέτηση κόκκινων αγροτικών δανείων, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.
Ολοκληρώσαμε τη σύνταξη του νέου χάρτη μειονεκτικών περιοχών, προχωρήσαμε σε εντατικοποίηση ελέγχων της αγοράς κρέατος και στη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης «de minimis» σε αιγοπροβατοτρόφους, καπνοπαραγωγούς και ροδακινοπαραγωγούς. Εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος, υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης ακτινιδίων και για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε ακίνητά του, σε νέους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Καταρτίσαμε δασικούς χάρτες. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται Κτηματολόγιο και οργάνωση της γης. Τι ετοιμάζουμε για το 2019; Προετοιμασία του νόμου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών, προετοιμασία του νομοσχεδίου για την αλιεία με διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων, προετοιμασία νομοθετικού πλαισίου με το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών κ.ά.
 Όσον αφορά στην ΚΑΠ -ο πρόεδρός μας προχθές έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της αύξησης των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για πρώτη φορά και είμαστε περήφανοι για αυτό. Θέλουμε να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης του κόστους του πετρελαίου.
Να καταλάβουν οι αγρότες ποιος είναι με ποιον, ποιος είναι με τι. Είμαστε το πράσινο κόμμα και οι αγρότες θα στηρίξουν αυτήν την Κυβέρνηση και τον σύντροφο Τσίπρα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass