Ο Τύρναβος τίμησε τον πολιούχο Αγιο Γεδεών

Παρουσία τριών μητροπολιτών και πλήθους κόσμου και αρχών

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2018 22:16

O Τύρναβος τίμησε χθες το πρωί με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τον πολιούχο του Οσιομάρτυρα Γεδεών, παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και άλλων αρχών, καθώς και πλήθους κόσμου.

Το ευχάριστο της χθεσινής ημέρας ήταν πως παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν συννεφιασμένος με θερμοκρασία που μόλις άγγιζε τους 5 -6 βαθμούς Κελσίου η συμμετοχή των πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

Στις 8 το πρωί πραγματοποιήθηκε πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, παρουσία των σεβασμιοτάτων μητροπολιτών Δράμας κ. Παύλου, Γρεβενών κ. Δαβίδ και του οικείου ποιμενάρχου σεβασμιοτάτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου καθώς και με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε λιτάνευση της Αγίας Κάρας και της Ιερής εικόνας του Αγίου και αρτοκλασία στην Κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στη συνέχεια ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Γεδεών.

Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε από μικροφώνου στην Κεντρική πλατεία ότι αναλαμβάνει αρχιερατικός επίτροπος Τυρνάβου και προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Μπλέτσας, ένας ιερωμένος με χρυσές περγαμηνές. Στον ίδιο Μητροπολιτικό Ναό αναλαμβάνει εφημέριος ο καταγόμενος από τον Αμπελώνα αρχιμανδρίτης π. Γεδεών Μαντάς ιερωμένος νέος, δραστήριος και με θέληση για προσφορά.

Τέλος, στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση όπου αρχικά παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι εκκλησίες του Τυρνάβου – Οδοιπορικό στις εκκλησίες της Δεύτερης Ιερουσαλήμ. Έκδοση την οποία έχουν κάνει οι Τυρναβίτες μαθητές Γιώργος Κουγιαγκάς και Γιώργος Μακαγιός.

Για την έκδοση των δύο μαθητών μίλησαν η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου κ. Κωνσταντινιά Πατσή, η φιλόλογος κ. Μαγδαληνή Συρόγλου, η θεολόγος κ. Ευδοκία Παπαϊωάννου και ο φιλόλογος – θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Νούσης.

Την παρουσίαση συντόνισε η πρόεδρος του Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. κ. Δήμητρα Μπαρδάνη.

Ακολούθησε η συναυλία από τη Βυζαντινή Σχολή της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου «Ο Άγιος Αχίλλιος» υπό τη διεύθυνση του κ. Ηλία Παπαδόπουλου.

 Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το παραδοσιακό σχήμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου, υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμη Σαμαντζή, με παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Τον Τύρναβο επισκέφθηκε ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας. Χθες μετείχε στην Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεδεών, ενώ το Σάββατο παρευρέθηκε στην Α΄ Αγιολογική Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και τον Δήμο Τυρνάβου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή του πολιούχου της πόλης και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το μαρτύριό του.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συμμετείχε στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και της Κάρας του Αγίου, δήλωσε από την Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου:

«Πίστη στον Χριστό και το Έθνος. Αυτή την πίστη υπερασπίστηκε με τη ζωή και το μαρτύριό του ο Άγιος Γεδεών, λαμβάνοντας το αμαράντινο στεφάνι και φωτίζοντας το μέλλον του Τυρνάβου και της Θεσσαλίας. Την πίστη, που αποτέλεσε τον αξιακό και φυσικό προμαχώνα του Ελληνισμού σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας, αναδεικνύοντας μάρτυρες και ομολογητές, που κράτησαν την Εκκλησία και την Πατρίδα ζωντανές, χαράσσοντας τον δρόμο προς την παλιγγενεσία και την απελευθέρωση.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά το μαρτύριο του Αγίου μας από τους Τούρκους, η πίστη αυτή αμφισβητείται από μία μειοψηφία, που προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας, γεγονός το οποίο συνιστά μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν θα τους περάσει! Έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία. Θα το αντιληφθούν σύντομα στις κάλπες.

Χρόνια πολλά στον τυρναβίτικο λαό και καλή χρονιά σε όλες και όλους!»

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις χθες παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, o οικοδεσπότης δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές του νομού κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Κατσιαντώνης, και Κώστας Μπαργιώτας, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λάρισας κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της Μητρόπολης δρ.

Σωτήριος Μπαλατσούκας καθηγητής Αγιολογίας, το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ζήσης Παρλίτσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Α.Τ. Τυρνάβου κ. Σεραφείμ Μπίρδας και Γεώργιος Πατσιαούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Τάσος Ψύρρας και Σάμερ – Αθανάσιος Αμάρι, ο διευθυντής του Δήμου κ. Πέτρος Οντούλης, ο π. δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων κ. Μάριος Ξηρομερίτης, οι αντιδήμαρχοι κ. Φανή Λαγκιόλη – Μπίλιου και κ. Κ. Κουλιός, Χρ. Τσιόπας, Γ. Μπανταβάνης, οι επικεφαλής των παρατάξεων κ. Ν. Μαλάκος και Στ. Ροντούλης, ο πρόεδρος του Οινοποιείου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ν. Τσιλιμίγκας, ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, οι πρώην δήμαρχοι κ. Δημήτρης Κουγιώνης και Σταύρος Δόβας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass