«Στέρεψαν» οι γάμοι, «φούσκωσαν» τα διαζύγια

*ΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ 2018 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ -ΓΙΑΤΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2019 23:00

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των γάμων και διαζυγίων στην πόλη της Λάρισας για το έτος που μόλις έφυγε, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.

Ενώ οι πρώτοι μειώνονται αισθητά, οι χωρισμοί παίρνουν τον… ανήφορο και φαίνεται πως έχει πέσει πραγματική «επιδημία». Κάτι ανάλογο βέβαια συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στη Λάρισα, με τους ειδικούς να τονίζουν πως αυτό οφείλεται σε δύο αίτια. Το ένα -βασικότερο- είναι η οικονομική κρίση που κάθε χρόνο γίνεται ακόμα πιο σκληρή και το άλλο είναι ο τρόπος έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων που από τις αρχές του περασμένου έτους είναι πιο γρήγορος.

Η «Ε» με αφορμή τη λήξη του έτους βρέθηκε στο Ληξιαρχείο του Δήμου Λάρισας και κατέγραψε για μία ακόμα σεζόν τους αριθμούς που σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση λένε πάντα την αλήθεια, όμως σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και «μετάφραση» για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες.

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τον πίνακα φαίνεται ότι ο αριθμός των θανάτων του περασμένου έτους είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί την περασμένη δεκαετία.

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει μια εξήγηση σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι θάνατοι δηλώνονται ή όπου πεθαίνει κάποιος ή όπου γίνεται η ταφή. Τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν ληξιαρχεία στα περισσότερα χωριά οι συγγενείς επέλεγαν πριν τον ενταφιασμό στο εκάστοτε χωριό να δηλώνουν τον θάνατο στο αντίστοιχο ληξιαρχείο. Όμως από τη στιγμή που ενοποιήθηκαν και μειώθηκαν τα ληξιαρχεία η διαδικασία δυσκόλεψε για τους συγγενείς και έτσι προσανατολίζονται στη λύση του Δήμου Λάρισας, άσχετα αν ο ενταφιασμός γίνει εδώ ή στον τόπο καταγωγής του θανόντα.

Εξήγηση υπάρχει και στο θέμα των γεννήσεων. Σύμφωνα με τους αριθμούς του 2018, για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια οι γεννήσεις στον Δήμο Λάρισας έπεσαν κάτω από τις 3.000. Αυτό δεν σημαίνει πως ο κόσμος έπαψε να γεννάει στην περιοχή. Όχι, σε καμία περίπτωση. Απλά δείχνει με μια πρόχειρη εκτίμηση ότι αυξάνονται οι Θεσσαλοί που επιλέγουν τη μεγάλη ιδιωτική κλινική (ΙΑΣΩ) που ανήκει στον Δήμο Κιλελέρ. Αν λοιπόν σε αυτούς τους 2.902 που επέλεξαν τα νοσοκομεία της Λάρισας ή άλλες ιδιωτικές κλινικές της πόλης, προσθέσουμε άλλους 1.500 και πλέον (που επέλεξαν την ιδιωτική κλινική) τότε ο αριθμός παραμένει σχεδόν ίδιος με τα παρελθόντα έτη. Άρα στις γεννήσεις πάμε σταθερά καλά.

Εκεί που εμφανίστηκε μεγάλη αύξηση τώρα είναι στο θέμα των διαζυγίων. Σύμφωνα λοιπόν με το ληξιαρχείο του Δήμου Λάρισας τα διαζύγια ξεπέρασαν τα 250 σε ένα έτος. Αριθμός αυξημένος σε σχέση με τα περασμένη έτη (ακριβής ηλεκτρονική καταγραφή θα υπάρξει σε λίγο διάστημα, καθώς αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία). Εκτός από την οικονομική κρίση στη φετινή αύξηση συνέβαλε και το γεγονός πως από το 2018 τα διαζύγια εκδίδονται με τον νέο τρόπο, σε συμβολαιογραφείο. Διαδικασία που ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς το ζευγάρι να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ληξιαρχείου Λάρισας, πως πράξεις γάμου «μετατράπηκαν» σε πράξεις διαζυγίου μέσα στο 2018. Κάτι που παλιότερα δεν συνέβαινε συχνά. Ζευγάρια δηλαδή να παντρεύονται και να χωρίζουν μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος…

Όσον αφορά στους γάμους τώρα είχαμε μεγάλη πτώση. Από τους 681 του 2017, βρεθήκαμε στους 447 του 2018. Εκεί η μοναδική εξήγηση που μπορεί να υπάρχει είναι να επιλέγουν τα ζευγάρια, μακρινά ξωκλήσια εκτός του Δήμου Λάρισας. Αλλά πόσο συχνά να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν τα οικονομικά μεγέθη έχουν μειωθεί σημαντικά για τέτοιες εξορμήσεις; Άρα…

 

Ο πίνακας της τελευταίας δεκαετίας

ΕΤΟΣ           ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ  ΘΑΝΑΤΟΙ

2008                       4260                       1037

2009                       4381                       1019

2010                       3995                       919

2011                       3518                       1075

2012                       3341                       1093

2013                       3226                       1044

2014                       3018                       1068

2015                       3107                       1082

2016                       3126                       1168

2017                       3010                       1174

2018                       2902                       1284

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass