Πρόσκαιρη η ύφεση της κακοκαιρίας

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΕΤΟΣ -ΝΕΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ * ΤΟΥΣ -10 ΑΓΓΙΞΕ ΧΘΕΣ Η ΛΑΡΙΣΑ - ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ - ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2019 22:50

Σε ύφεση βρίσκονται τα καιρικά φαινόμενα από χθες, ενώ παραμένει η απειλή του ολικού παγετού, αν και με ηλιοφάνεια.

Η «ψυχρή εισβολή» των αρνητικών θερμοκρασιών, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα ολισθηρότητας λόγω του παγωμένου χιονιού στο οδικό δίκτυο του νομού Λάρισας, στην αντιμετώπιση των οποίων εστιάζουν πλέον οι επιχειρήσεις τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και των επτά δήμων του Νομού.

Διατηρώντας «αναμμένες» τις μηχανές του στόλου των εκχιονιστικών μηχανημάτων, των γκρέιντερ και των αλατιέρων, εντείνουν τις προσπάθειές τους, οι οποίες συνεχίστηκαν όλο το βράδυ μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα.

«Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Δούλεψε εντατικά το σύνολο των μηχανημάτων στους δρόμους…» δήλωσε στην «Ε» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργος Σούλτης, αναφερόμενος στην ολονύκτια «επιχείρηση σκούπα» που πραγματοποιήθηκε χθες, για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου και τη ρίψη αλατιού σε όλους τους δρόμους της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων, προκειμένου να είναι ασφαλείς για την κίνηση οχημάτων. Τις πρωινές ώρες οι Λαρισαίοι τούς βρήκαν «καθαρούς».

Ο καθαρισμός και η ρίψη αλατιού συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στις συνοικίες και στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες (Φαλάνη, Γιάννουλη, Ελευθερέ, Κοιλάδα, Τερψιθέα…).

Ανάλογη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, ενώ σήμερα θα συνεχιστεί όπου προκύψουν ανάγκες.

Παράλληλα, από χθες το πρωί, εργαζόμενοι του δήμου καθάριζαν με φτυάρια και σκούπες τις πλατείες στο κέντρο και τους πεζόδρομους, απομακρύνοντας το παγωμένο χιόνι, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η επικινδυνότητα της ολισθηρότητας, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Υποτονική ήταν η κίνηση οχημάτων μέσα στην πόλη της Λάρισας, καθώς οι περισσότεροι πολίτες προτίμησαν την αστική συγκοινωνία για τις μετακινήσεις τους προς το κέντρο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΙΚΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Τους -10 βαθμούς Κελσίου άγγιξε χθες η Λάρισα και έπεται συνέχεια του ολικού παγετού…

Αναλυτικότερα οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Αναστασία Παπακρίβου και κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας, προβλέπουν για σήμερα Κυριακή: «"Ηλιο με δόντια σχεδόν σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς ο παγετός, εκτός από ολικός, θα είναι και τοπικά ισχυρός( κάτω από -5ο C), με το θερμόμετρο τις πρωινές και βραδινές ώρες, σε πολλές περιοχές, να δείχνει και κάτω από τους -10 βαθμούς».

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται αύριο Δευτέρα, με μεγαλύτερη ένταση στα παράλια του νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ: «Στις αρχές της εβδομάδας, μόνο στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές προβλέπονται χιονοπτώσεις και κυρίως στις Σποράδες.

Για τις υπόλοιπες περιοχές το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, σε κάποιες περιοχές η εξάχνωση του χιονιού λόγω της ηλιοφάνειας, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα με περιορισμένη ορατότητα».   

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΣΕ ΧΩΡΙΑ

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Βασίλη Μανδηλά, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναστέλλονται και σήμερα Κυριακή, τα δρομολόγια από Λάρισα προς: Πυργετό –Κρανιά –Ραψάνη, Καρύτσα-Στόμιο-Ομόλιο, Καλλιπεύκη, Αμπελάκια, Σπηλιά, Ανατολή, Σκλήθρο, Ελαφο, Καλαμάκι, Μελιβοία, Βελίκα, Αγιόκαμπο, Βερδικούσια, Βλαχογιάννη και όλα τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του παγετού καλούνται να πάρουν οι πολίτες, για την προστασία υδραυλικών εγκαταστάσεων, σωληνώσεων, οχημάτων κ.ά., ενώ συνίσταται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αναλυτικότερα ο Δήμος Λαρισαίων συμβουλεύει τα ακόλουθα:

«•Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις (σωληνώσεις, υδρόμετρα κ.λπ.) πρέπει να είναι μονωμένες και να μην είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες.

•Η απλούστερη ενδεικνυόμενη προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι να παραμένει κάποια βρύση ανοιχτή με ελάχιστη ροή.

•Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση σε εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. (υδρόμετρα κ.λπ.) και ιδιαίτερα η θέρμανση αυτών με οποιοδήποτε μέσον.

•Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Συνίσταται η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

•Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.

•Εάν υπάρξει ανάγκη να μετακινηθούμε με ΙΧ, προτιμούμε για την κίνηση μας κεντρικούς δρόμους.

•Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

•Αποφεύγουμε να μετακινούμαστε σε παγετό, διότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεξιότητα.

•Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού.

•Χρήσιμη θα ήταν η προμήθεια εξοπλισμού (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού.

Καλούνται οι συμπολίτες να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες και να συμβάλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία (αποχιονισμός πεζοδρομίων μπροστά από σπίτια και καταστήματα κ.ά.)».  

 

Της Λένας Κισσάβου

Φωτογρ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass