«Ούτε όπλα είχαμε ούτε να κλέψουμε πήγαμε»

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΑΚΟΥ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2019 22:00
Ο Ιωάννης Δημάκος μετέφερε τον γιο του στο νοσοκομείο μετά το τραγικό συμβάν. Τον άφησε όμως και έφυγε για τα Αμπελάκια, παρά το γεγονός πως και ο ίδιος ήταν τραυματισμένος (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία). Στο ερώτημα γιατί δεν ειδοποίησε την αστυνομία από την αρχή απάντησε πως Δεν είχα τηλέφωνο. Στο νοσοκομείο άφησα τον γιο μου και είπα «πάρτε τηλέφωνο την αστυνομία» Ο Ιωάννης Δημάκος μετέφερε τον γιο του στο νοσοκομείο μετά το τραγικό συμβάν. Τον άφησε όμως και έφυγε για τα Αμπελάκια, παρά το γεγονός πως και ο ίδιος ήταν τραυματισμένος (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία). Στο ερώτημα γιατί δεν ειδοποίησε την αστυνομία από την αρχή απάντησε πως Δεν είχα τηλέφωνο. Στο νοσοκομείο άφησα τον γιο μου και είπα «πάρτε τηλέφωνο την αστυνομία»

Με την κατάθεση του Ιωάννη Δημάκου, πατέρα του 23χρονου θύματος Διονύση, να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ημέρας ξεκίνησε χθες στη Λάρισα η δίκη για το φονικό που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2015 στους Αγίους Αναργύρους του Δήμου Κιλελέρ.

Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου –που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της πόλης- παρέμεινε αμείωτο από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ως και τη διακοπή της, με την πρόεδρο να ορίζει τη συνέχεια της δίκης για τις 6 του Φλεβάρη. Χθες, εκτός από τον Ιωάννη Δημάκο, πρόλαβαν να εξεταστούν άλλοι δύο μάρτυρες. Ο ένας ήταν αστυνομικός και ο άλλος ένας εκ των γιων του κατηγορουμένου (όχι εκείνος με τον οποίο ήταν συγκατηγορούμενοι στο πρώτο δικαστήριο και εν τέλει αθωώθηκε).

Σε γενικές γραμμές κανείς δεν ξέφυγε από όσα είχαν υποστηρίξει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριο που είχε γίνει στον Βόλο τον Μάρτιο του 2017. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι πως οι δύο πλευρές (πολιτική αγωγή και υπεράσπιση) προσπαθούν να ρίξουν μεγάλη βαρύτητα στο αν ο δράστης βρισκόταν ή όχι σε κατάσταση άμυνας όταν πυροβόλησε και αν ήταν εν βρασμώ ψυχικής ορμής, κάτι που θα παίξει μεγάλο ρόλο στο ύψος της ποινής (στο πρώτο δικαστήριο ο δράστης κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση). Εκεί εμφανίζονται οι μεγάλες διαφορές και η κάθε λεπτομέρεια δείχνει σημαντική στις καταθέσεις. Δικαιολογημένες λοιπόν ήταν έως έναν βαθμό και οι στιγμές έντασης που δημιουργήθηκαν χθες.

Ο πατέρας του θύματος Ιωάννης Δημάκος περιέγραψε, μεταξύ άλλων, πως έφυγαν εκείνη τη νύχτα από τα Αμπελάκια μετά από μια διαφωνία που είχαν με τον γιο του, με αφορμή θέματα δουλειάς. Είπε πως έφτασαν στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων για να δούνε μια σύγχρονη μονάδα και πως σταμάτησαν για να ουρήσουν. Ο γιος του, τόνισε, πως κατευθύνθηκε προς την πόρτα της κτηνοτροφικής μονάδας, φώναξε για να ελέγξει μήπως είναι κάποιος μέσα αλλά αφού δεν πήρε απάντηση γύρισε για να φύγουν. Εκείνη τη στιγμή είπε πως ερχόταν ένα λευκό βαν (στο οποίο βρισκόταν ο κατηγορούμενος και ο γιος του, ιδιοκτήτες της μονάδας, κάτοικοι Αγίων Αναργύρων). Περιέγραψε πως ο δικός του γιος Διονύσης Δημάκος ανέβηκε στο σκαλοπάτι από το αγροτικό τους αυτοκίνητο κάνοντάς τους νόημα για να περιμένουν να γυρίσει το δικό τους αυτοκίνητο και να φύγουν. Όμως σύμφωνα με την περιγραφή του, αυτοί άνοιξαν πυρ κι έτσι τράπηκε σε φυγή ενώ μία από τις βολίδες σφηνώθηκε στο κρανίο του νέου.

Ο Δημάκος αρνήθηκε πως ο ίδιος και ο γιος του είχαν όπλα μαζί τους, όπως και το ότι ακούστηκε ήχος συναγερμού την ώρα που βρίσκονταν στην κτηνοτροφική μονάδα. Πολλή κουβέντα έγινε και για τον ολοπρόσωπο σκούφο που βρέθηκε στο σπίτι του στα Αμπελάκια και νωρίτερα τον φορούσε ο γιος του, την ώρα που τον βρήκε η σφαίρα. Η πλευρά του Δημάκου ισχυρίζεται πως τον φορούσε ως σκούφο χωρίς να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ η υπεράσπιση τονίζει πως αν τον φορούσε με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να έχει παραπάνω από μια τρύπες που έχει τώρα καθώς θα έπρεπε να ήταν διπλωμένος προς τα πάνω.

Από την πλευρά του ο αστυνομικός στάθηκε ιδιαίτερα στην ηρεμία που διέκρινε στο πρόσωπο του κατηγορουμένου όταν σταμάτησαν το λευκό βαν στο χωριό των Αγίων Αναργύρων για έλεγχο. «Έδειχνε σα μην είχε καταλάβει τι είχε συμβεί», είπε συγκεκριμένα τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή τους εξήγησε τι συνέβη την προηγούμενη νύχτα στην κτηνοτροφική μονάδα. Δεν μπόρεσε ωστόσο -και δεν είχε και λόγο- να εξηγήσει γιατί ο κατηγορούμενος πήγε και μάζεψε τους κάλυκες από το σημείο, από τη στιγμή που δεν είχε κάτι να φοβηθεί.

Για τη σκοπευτική του ικανότητα ρωτήθηκε αρκετά ο γιος του κατηγορουμένου. Ανέφερε πως είναι «σχετικά καλός σκοπευτής» τονίζοντας πως «έχει διακριθεί με μετάλλια». Εξήγησε πως είχαν περάσει μια δύσκολη χρονιά το 2015, γεμάτη οικονομικές αναποδιές και περιέγραψε με τον δικό του τρόπο εκείνο το ξημέρωμα. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο πατέρας του δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να σκοτώσει κάποιον, ενώ είπε πως του μεταφέρθηκε από τον πατέρα του πως «δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους έξω από τη μονάδα την ώρα που συναντήθηκαν».

Ο κατηγορούμενος από τους Αγίους Αναργύρους εκτίει ποινή κάθειρξης 24 ετών και 8 μηνών φυλάκισης για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Εκκρεμεί και ένα δικαστήριο για απόπειρα ζωοκλοπής, στο οποίο κατηγορούμενος είναι ο Δημάκος από τα Αμπελάκια και πολιτική αγωγή η οικογένεια από τους Αγίους Αναργύρους.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass