Η Ελασσόνα αποχαιρέτισε τον Κρητικό φιλόλογο

Συγκίνηση για τον θάνατο του Αρη Αγγελάκη

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2019 15:20

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και θλίψης η Ελασσόνα αποχαιρέτισε χθες το μεσημέρι τον «απόμαχο» φιλόλογο - ποιητή - συγγραφέα, Κρητικό στην καταγωγή, Αριστείδη (Άρη) Αγγελάκη, που «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας το δικό του «στίγμα» στα κοινωνικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά «δρώμενα» της περιοχής.

Ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο, με ξεχωριστές ευαισθησίες. Ηταν πνευματώδης, δημιουργικός, με χιούμορ, ευγενής, ελκυστικός συζητητής, με πνευματικές ανησυχίες έως και στις μέρες μας. Από το 2004 έως το 2005 άσκησε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στην επαρχία Ελασσόνας. Διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Λυκείου Τσαριτσάνης, ενώ δεκάδες μαθητές του μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον «εκπαιδευτικό – άνθρωπο – φίλο Άρη» που η παρουσία του «σημάδεψε» τη μετέπειτα ζωή τους. Αγάπησε την Ελασσόνα σαν την πατρίδα του, τους Φιλίππους Ηρακλείου Κρήτης και δέθηκε με τους ανθρώπους της. Προικισμένος με το χαρισματικό τάλαντο του έμμετρου λόγου, από το τέλος του 2005 ασχολήθηκε και με την καταγραφή και έκδοση όσων κατά καιρούς είχε γράψει. Δημιουργικός έως και τις τελευταίες του ημέρες. Πέρα από το εκπαιδευτικό του έργο, «μίλησε» με τη γραφίδα του για τις αγωνίες και τους καημούς του κόσμου, για τον συνάνθρωπο, για την πατρίδα, τη μάνα και τον πατέρα, την ομορφιά και την ασχήμια, το δίκαιο και το άδικο, για τον έρωτα, για την ειρήνη, για τη λευτεριά σ΄ ολάκερη τη γη, για την Κρήτη, τον Ψηλορείτη, αλλά και για την αγαπημένη του Ελασσόνα και τον Όλυμπο!

Χαρακτηριστικοί οι στίχοι στο ποίημά του «Κόρη του Ολύμπου», που έγινε τραγούδι από τους Ελασσονίτες Δημ. Τσιαβέ και Θάνο Τζήκα:

Σα μαγεμένη πόλη μοιάζεις το χειμώνα, κι αν έχεις κρύο κρύβεις τόση ζεστασιά, κοντά στον Όλυμπο πανέμορφη Ελασσόνα, ήσουνα και θάσαι στους αιώνες ζωγραφιά.

Από τα χρόνια τα παλιά ήσουν ξακουσμένη, κόρη του Ολύμπου χιλιοτραγουδισμένη, κι αν είναι η Κρήτη μακριά ποτέ δεν νιώθω μόνος, είσαι ήλιος Ελασσόνα που δεν σε σβήνει ο χρόνος…».

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του, συνταξιούχο εκπαιδευτικό Θεοφανώ Νούλα – Αγγελάκη και τα παιδιά του Μαρία-Ζαμπία και Αλέξανδρο με τις οικογένειές τους. Ευτύχησε να δει και εγγόνια.

Στην Εξόδιο Ακολουθία, στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας, συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Μπίσμπας και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Ρουμπιές.

Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας τον αποχαιρέτισε η καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας – διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευαγγελία Ράπτου–Στεργιούλα, που συγκινημένη ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Ήθελες να ΄σαι καλός με όλους και με τους μαθητές σου ακόμα καλύτερος. Συνδύασες την παιδαγωγική αυστηρότητα με την παιδαγωγική χάρη. Ήσουνα άνθρωπος που σπινθηροβολούσε από ευφυΐα και χιούμορ. Χαιρετούσες όλους με ένα πλατύ χαμόγελο και τους αποχαιρετούσες με μια απόλυτα ταιριαστή με τον καθένα μαντινάδα. Ήσουν μελιστάλαχτος και σ΄ αγαπούσαν όλοι. Μας πότισες με το πάθος σου για αγάπη, ειρήνη και σεβασμό. Αφήνεις ένα όνομα τιμημένο, υστεροφημία ζηλευτή. Η ζωή σου ήταν η μαρτυρία του ανθρώπου που ήξερε όχι μόνο να πορεύεται, αλλά να προπορεύεται και αυτό είναι που πιότερο απ΄ όλα τ΄ άλλα σε χαρακτήριζε…».  

Ανάμεσα στα δεκάδες άτομα που είπαν το «τελευταίο αντίο» στον Κρητικό – Ελασσονίτη φιλόλογο, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, ο πρ. δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, η πολιτευτής της Ν.Δ. Στέλλα Μπίζιου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μέλη της εκπαιδευτικής οικογένειας και όχι μόνο, παλαιοί συνάδελφοι καθηγητές και μαθητές του κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass