Μεροκάματο του τρόμου για 2,50 ευρώ την ώρα

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2019 22:04

Με το «μεροκάματο του τρόμου» των 2,50 με 3 ευρώ την ώρα, την επικινδυνότητα του επαγγέλματος των διανομέων με μηχανάκι, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, αλλά και την πίεση των εργοδοτών για την ταχύτητα των παραγγελιών, άνοιξε η χθεσινή συζήτηση της συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού -Τουρισμού νομού Λάρισας, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Με αφορμή τον θάνατο ενός ακόμη διανομέα (ντελιβερά), 19 μόλις ετών, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εξέπνευσε χθες στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μελών, όπου αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου των διανομέων και γενικότερα όλων των επαγγελματιών στα καταστήματα επισιτισμού και στις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Δεκάωρη εργασία, χωρίς ασφάλεια και χωρίς ρεπό, με 3 ευρώ την ώρα», αναφέρουν ότι είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα καταστήματα που προσφέρουν διανομή προϊόντων, συν το γεγονός «της συνεχούς πίεσης για την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνουν οι διανομείς τις παραγγελίες».

«Αν οι παραγγελίες είναι κοντά στο κατάστημα, τότε δεν τις πληρωνόμαστε ως εργασία! Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να ορίζει τις αποστάσεις, όπως εκτιμά ο ίδιος και ανάλογα με το πώς τον βολεύει!» δηλώνει ένας διανομέας.

«Πολλοί διανομείς εργάζονται με δικό τους μηχανάκι, πληρώνουν οι ίδιοι τη βενζίνη και τον εξοπλισμό τους, ενώ δεν είναι ασφαλισμένοι…», συμπληρώνει ένας άλλος διανομέας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου κ. Αριστοτέλη Μιάρη, πρόσφατα το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού Αττικής κατέθεσε

υπόμνημα με τα αιτήματά του σχετικά με τα μέτρα προστασίας των διανομέων με δίκυκλο στον κλάδο της εστίασης, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με τον γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Π. Κορφιάτη.

Το Συνδικάτο διεκδικεί ως ελάχιστα μέτρα για τη βελτίωση των όρων εργασίας και ασφάλειας των διανομέων τα εξής:

«Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ωρου. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Να γίνει η κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.

Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς (π.χ. ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων).

Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένου του κράνους - εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για αγορά και αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί).

Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ.

Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπονται μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων».

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο πρόεδρος του Συνδικάτου Λάρισας κ. Μιάρης, ο αντιπρόεδρος κ. Αρης Γκρίμπας και το μέλος κ. Κωνσταντίνος Τσιώτας.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass