Πέταξε «Η τελευταία αποστολή»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΥ ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α. ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΥ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2019 22:14

Ενα βιβλίο-κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας, μία εξιστόρηση της περιπέτειας 40 Ικάρων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάστηκε χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Πρόκειται για το βιβλίο «Η τελευταία αποστολή» του αντιπτεράρχου ε.α. Κωνσταντίνου Α. Χατζηλάκου που μέσα από προσωπικές μαρτυρίες διηγείται την πορεία των Ικάρων της 10ης σειράς της σχολής από το βομβαρδισμένο Τατόι βρίσκονται να επιχειρούν υπό τη διεύθυνση της RAF στη Νότια Αφρική.

Για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος-συγγραφέας κ. Θωμάς Ψύρρας που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «Το κείμενο από την αρχή έως το τέλος διαπνέεται από την έννοια του "χρέους" που κυριαρχεί στη γραφή του Χατζηλάκου. Όμως πίσω της κρύβει κάτι πιο ουσιαστικό, που δεν δηλώνεται ευθέως αλλά ωστόσο αποτελεί το υπόστρωμα της σκέψης του. Είναι η έννοια της "προαίρεσης". Και εξηγώ: Η "προαίρεση" είναι η προσωπική επιλογή που κάνει ο άνθρωπος η οποία γίνεται με ώριμη σκέψη και σύμφωνα με τις αρχές του και που ολοκληρώνεται τελικά με την έμπρακτη εκτέλεση. Η προαίρεση δεν είναι απλώς αυτό που καθοδηγεί τη "βούληση", είναι η ψυχή της πράξης και χαρακτηρίζει την ηθική συνείδηση. Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χατζηλάκου μας δείχνει πως οι 40 Ίκαροι της 10ης σειράς συνειδητοποιούν μέσα στα νιάτα τους ότι η κατάκτηση της αρετής είναι κίνδυνος. Κίνδυνος φοβερός, θανάσιμος, έσχατος». Ακολούθως ο αντιπτέραρχος, διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γρηγόρης Πρεζεράκος σημείωσε ότι: «Όταν άνοιξα το βιβλίο δεν κατάφερα παρά να το κλείσω μόνον όταν είχα ολοκληρώσει το διάβασμα.

Αυτό το βιβλίο διαθέτει σημαντικά στοιχεία, διαθέτει: Χρονική σειρά, η οποία διευκολύνει στην παρακολούθηση των γεγονότων. Αναφορά προσώπων-συναγωνιστών, σε ξεχωριστό κεφάλαιο, που αποτελεί μια κατάθεση φόρου τιμής στη μνήμη τους. Αντικειμενική κριτική για συμπεριφορές, που έχουν καταγραφεί σε ατομικό ή και ομαδικό επίπεδο, με πλήρη αντικειμενικότητα. Πολλές λεπτομέρειες απο τη ζωή γενικά των αεροπόρων είτε στη Σχολή, είτε κατά τη διάρκεια της πτητικής εκπαίδευσης, και κυρίως αυτό που δεν θα είναι δυνατόν να το ζήσουν πολλοί, περιγράφει τις ποικίλες πολεμικές εμπειρίες των Ελλήνων αεροπόρων, μακριά από την πατρίδα τους, στη βορειοαφρικανική έρημο, κατά τη διάρκεια ενός αδυσώπητου πολέμου, όπου αυτοί λαμβάνανε μέρος ως πρωταγωνιστές μεταξύ των πρωταγωνιστών». Ο μοριακός βιολόγος Γιώργος Καραβάνας μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Αν ο Κώστας Χατζηλάκος ήταν ήρωας της Ιλιάδας σίγουρα δεν θα ήταν ο παρορμητικός Αχιλλέας. Ούτε ο πρόθυμος να θυσιαστεί Εκτορας. Δεν θα ήταν ο βίαιος Αίας. Θα ήταν μάλλον κάτι που θυμίζει περισσότερο Οδυσσέα: σοβαρός, συνετός και μετρημένος. Που έχει όμως πλήρη επίγνωση της αποστολής του. Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος έπραξε το καθήκον του! Όχι όμως άκριτα. Δεν εκτέλεσε την αποστολή του ως πειθήνια πολεμική μηχανή αλλά ως άνθρωπος σκεπτόμενος και φιλοσοφημένος». Τελευταίος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου που τόνισε το βαθύ αίσθημα χρέους του συγγραφέα προς την πατρίδα και το αποτύπωμά του που άφησε στην Ιστορία. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής ΝΔ Λάρισας Γιώργος Κατσιαντώνης. Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γιώργος Λαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων Απόστολος Σουρλαντζής, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Βασίλης Καραπιπέρης, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Σιώκας και πολύς κόσμος.

 

Θανάσης Αραμπατζής

Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass