Το σχέδιο για την περιοχή του Σταθμού ΟΣΕ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2019 22:21

Ανάπλαση του κτιρίου του Επιβατικού Σταθμού από τον ΟΣΕ και της γύρω περιοχής (πλατεία Σταθμού, πάρκο Μπουκουβάλα, οδοποιία, πεζοδρόμια) από τον Δήμο με παράλληλη ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου και δημιουργία μεγάλου περιφερειακού χώρου στάθμευσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής του Σταθμού.
Στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ και του Δήμου Λαρισαίων θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Λάρισα προκειμένου να ορίσουν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής προς όφελος τόσο του Οργανισμού όσο και των πολιτών.


Την εξέλιξη ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αθανάσιος Βούρδας μιλώντας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Ε» και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δρομολογείται άμεσα μελέτη για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του σημερινού Επιβατικού Σταθμού που είναι ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας. Επίσης θα εξετασθεί η αξιοποίηση άλλων εκτάσεων ιδιοκτησίας ΟΣΕ στην πόλη της Λάρισας».
Η λειτουργία Επιβατικού Σταθμού εντός της πόλης θεωρείται πλεονέκτημα για τη Λάρισα ενώ ο σχεδιασμός του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), θέλει τη σύνδεση του κέντρου με τον Σταθμό, μέσω της οδού Κολοκοτρώνη που θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και παράλληλα τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.
«Στους πολεοδομικούς χάρτες» σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης Δημ. Μαβίδης, αναφερόμενος στη σύσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης, «θα δούμε την κατάσταση της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού και τι πρέπει να σχεδιάσουμε για την ανάπλαση της περιοχής».
ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
«Έχουμε ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες» σημειώνει στην «Ε» ο κ. Βούρδας «με τον Δήμο και τις αντίστοιχες ομάδες και την επόμενη εβδομάδα υπάρχει τεχνική συνάντηση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες των μελετών αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Λάρισας να αξιοποιηθούν οι περιοχές και στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ που έχει ο Δήμος Λαρισαίων αλλά και στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του Σταθμού.
Τόσο με χώρο στάθμευσης όσο και με χώρους πρασίνου αλλά και με άλλες χρήσεις που μπορούν να προκύψουν από τη μελέτη σε συνεργασία με τον Δήμο. Συμφώνησε και ο δήμαρχος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και σε αλλαγές του ΓΠΣ, όπου χρειαστεί, αλλά και σε ανταλλαγές εκτάσεων προκειμένου να δοθεί προς όφελος της κοινωνίας. Εκτάσεις που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται από τον ΟΣΕ και ταυτόχρονα να μπορέσει να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο Σταθμός και να γίνει πιο ανθρώπινη η περιοχή».
ΒΟΥΛΗΣΗ
Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να σημειώνει στην «Ε» πως «η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΟΣΕ για ανάπλαση των οικοπεδικών εκτάσεων του ΟΣΕ γύρω από τον Επιβατικό Σταθμό σε συνεργασία με το Δήμο, δημιουργώντας άμεσα κοινή επιτροπή, επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα της πόλης για τριάντα και πλέον χρόνια.
Ο Δήμος Λαρισαίων με σοβαρή δουλειά, δύο και πλέον ετών, συνεργασίας με τις εταιρείες του ΟΣΕ, τον ΟΣΕ και το Υπουργείο είναι πανέτοιμος να καταθέσεις τις προτάσεις του και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου σχεδίου.
Συνοπτικά: Ο Επιβατικός Σταθμός παραμένει στη θέση του και συνδέεται με ευθύνη του Δήμου με δρόμο ήπιας κυκλοφορίας (Κολοκοτρώνη) με το κέντρο της πόλης στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ανάπλαση του κτιρίου του Σταθμού από τον ΟΣΕ και της έμπροσθεν του Σταθμού περιοχής (πλατεία Σταθμού, πάρκο Μπουκουβάλα, οδοποιία, πεζοδρόμια στην περιοχή του Σταθμού) από τον Δήμο.
Ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου που βρίσκεται στην περιοχή. Δημιουργία μεγάλου περιφερειακού πάρκινγκ στις εκτάσεις του ΟΣΕ για τους επιβάτες του τρένου, για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν την είσοδο της οδού Φαρσάλων και γενικά τους επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα, με ήπιες μετακινήσεις ή ακόμα και πεζή σε 10’ έως 15’, να βρεθούν στο κέντρο της πόλης.
Η βούληση και των δύο πλευρών είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και την επόμενη εβδομάδα να γίνει η πρώτη σύσκεψη των στελεχών της κοινής επιτροπής» καταλήγει ο κ. Καλογιάννης.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βούρδας μιλώντας προχθές στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «στο πλαίσιο της επικείμενης συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και Δήμου Λαρισαίων, με στόχο την αξιοποίηση ακάλυπτης έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του Σ.Σ. Λάρισας, ιδιοκτησίας ΟΣΕ, προκειμένου να ωριμάσει και να ολοκληρωθεί το έργο διαμόρφωσης της έκτασης αυτής, προχωράμε στις εξής ενέργειες:
Συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης και τεχνικού συντονισμού του έργου (διαμόρφωση προτάσεων, συμμετοχή στον σχεδιασμό, επίβλεψη εργασιών) από την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
 Συγκρότηση αντίστοιχης ομάδας εργασίας από τον Δήμο Λαρισαίων, με στόχο τη συνέργεια με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, για την άμεση επίτευξη του έργου. Σχεδιασμός στρατηγικής υλοποίησης έργου με τη σύμπραξη των δύο ομάδων εργασίας που περιλαμβάνει: Κατάθεση σχεδιαστικών προτάσεων- λύσεων διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου Σταθμού, χωρικός προσδιορισμός επί χάρτου έκτασης υπό ανάπλαση.
Έρευνα ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ορισμένης πλέον περιοχής. Επισήμανση περιορισμών και ουσιωδών χαρακτηριστικών του έργου. Προσδιορισμός Τεχνικών και κατασκευαστικών λύσεων. Ανασκόπηση σκοπιμότητας σύνταξης Μελέτης Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου- Κυκλοφοριακής Συγκοινωνιακής Μελέτης».
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με δεσμεύσεις μεταξύ των τριών μερών για καθορισμό υποχρεώσεων. Εν συνεχεία, η φάση της Υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει:
Ανάθεση της μελέτης (εάν κριθεί σκόπιμο) από τον Δήμο σε Ανάδοχο, σε συνεχή συνεργασία με τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Οριστικοποίηση πρότασης με λεπτομέρειες σχεδιαστικές και τεχνικές από τον Δήμο, εγκεκριμένη από τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Σύνταξη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου του Φακέλου διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας για την επιλογή του Αναδόχου κατασκευής του έργου. Διενέργεια ανοιχτής δημοπρασίας για την επιλογή του Αναδόχου κατασκευής του έργου. Ανάθεση από τον Δήμο στον πλειοδότη Ανάδοχο της κατασκευής του έργου. Η υλοποίηση του έργου θα γίνεται υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό των ομάδων εργασίας.
Τέλος, το έργο θα παραληφθεί από τον Δήμο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και θα υπογραφεί Σύμβαση Παραχώρησης της ακάλυπτης έκτασης μεταξύ των δύο μερών, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο ορίζεται από το Μνημόνιο».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass