«Εξαφανίστηκαν» 100 τόνοι φακής από τα Φάρσαλα!

- ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2019 22:49

Θύματα απάτης έπεσαν στα Φάρσαλα παραγωγοί φακής με αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά περισσότερους από 100 τόνους από την παραγωγή τους.

Η συγκεκριμένη ιστορία ήρθε στην επιφάνεια μέσω των Δικαστηρίων της Λάρισας, εκεί όπου καταδικάστηκαν δύο άνδρες από τη Βόρεια Ελλάδα διότι κατάφεραν με έναν δελεαστικό και πονηρό τρόπο να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους αγρότες και να τους πάρουν τους κόπους μιας χρονιάς. Οι αγρότες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, σε σημεία που ευδοκιμεί το εν λόγω όσπριο. Άλλωστε είναι γνωστό πως στα Φάρσαλα παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικής φακής καθώς θεωρείται ξεχωριστής νοστιμιάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, το έδαφος στα φακοτόπια της περιοχής είναι πλούσιο σε κάλιο, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον είναι βραστερή η φακή. Το αποτέλεσμα είναι όσπρια βραστερά, με φίνο άρωμα και γεύση γλυκιά, ήπια αμυλώδη, λιγότερο χωμάτινη από εκείνα του Καναδά. Αυτή την ποιότητα φαίνεται πως «λιγουρεύτηκαν» δύο άτομα από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Έβαλαν ένα τρίτο πρόσωπο να εμφανιστεί σε αγρότες της περιοχής και τους εξήγησε πως θέλουν να αγοράσουν την παραγωγή τους. Μάλιστα για να τους πείσει τους έδωσε και προκαταβολή το 30% από το συνολικό ποσό ενώ για το υπόλοιπο τους έδωσε επιταγές. Με αυτή τη συμφωνία οι αγρότες πείστηκαν και έδωσαν την παραγωγή τους. Τα φορτηγά έφτασαν και φόρτωσαν από έναν παραγωγό 23 τόνους. Έπειτα πήγαν σε άλλον και φόρτωσαν άλλους 20 τόνους. Εν συνεχεία ακολούθησε και τρίτος από τον οποίο φόρτωσαν 10 τόνους. Από τον τέταρτο και τελευταίο όμως κατάφεραν να πάρουν περίπου 60 τόνους. Όσον αφορά στην τιμή συμφώνησαν από 0,70 έως και 0,77 ευρώ το κιλό. Το προϊόν έφυγε και έγινε «καπνός». Όταν έφτασε η στιγμή να πληρωθούν από τις επιταγές οι παραγωγοί τότε άρχισαν τα προβλήματα καθώς ήταν ακάλυπτες ενώ ο άνδρας με τον οποίο είχαν έρθει σε επαφή οι δύο πλευρές (μεσάζοντας) είχε φύγει από τη ζωή. «Πάθαμε μεγάλη ζημιά από αυτή την ιστορία» κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί των Φαρσάλων που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον τεσσάρων ανδρών. Εναντίον των δύο εμπόρων που εμφανίστηκαν ως αγοραστές και των δύο οδηγών των φορτηγών. Εν τέλει οι δύο πρώτοι κρίθηκαν ένοχοι για απάτη κατά συναυτουργία και έκδοση ακάλυπτων επιταγών ενώ ο ένας εξ αυτών και για την πράξη της υπερημερίας στην καταβολή τιμήματος αγροτικών προϊόντων. Καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 5 ετών και 3 μηνών ο πρώτος και 6 ετών και 3 μηνών ο δεύτερος. Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκαν την αθωότητά τους ενώ τόνισαν πως βρέθηκαν «μπλεγμένοι» εξαιτίας λάθος χειρισμών άλλου προσώπου. Δεν κατάφεραν να πείσουν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που τους επέβαλε επιπλέον χρηματική ποινή 1.200 ευρώ έκαστος αλλά έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και έτσι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγινε γνωστό πως από ανάλογες περιπτώσεις έχουν ζημιωθεί πολλοί παραγωγοί της περιοχής οι οποίοι όμως δεν επιλέγουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass