«Πάντα επίκαιρος ο Οικονόμος εξ Οικονόμων»

Τονίστηκε σε εκδήλωση για την επέτειο του θανάτου του στην Τσαριτσάνη

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2019 22:15

«Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων είναι και θα παραμείνει πάντοτε επίκαιρος!» ήταν ένα από τα μηνύματα των χθεσινών λαμπρών πανηγυρικών εκδηλώσεων μνήμης της επετείου από τον θάνατο του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και άξιου τέκνου της Τσαριτσάνης Κων. Οικονόμου, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης.

Οι εκδηλώσεις, που έγιναν με ιδιαίτερη επισημότητα και με θρησκευτική λαμπρότητα (…όπως «προστάζει» η Κυριακή της Ορθοδοξίας), αλλά και με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή κόσμου (…με «σύμμαχο» τον ανοιξιάτικο καιρό), άρχισαν με τη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον κατάμεστο ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι ιερείς της κωμόπολης π. Γεώργιος Κοντοτάσιος, π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης, π. Ευστάθιος Πετρίδης, και ο διάκονος π. Γαβριήλ.

Σε περίοπτη θέση υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που φυλάσσονται έως και σήμερα. Αμέσως μετά, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους πρωτοπρεσβυτέρου Κων/νου Οικονόμου του εξ Οικονόμων και των αρχιερέων Κυρίλλου, Ιωσήφ, Γερμανού, Πολυκάρπου.

Στη ζωή, στο πλούσιο έργο και στην πολύπλευρη δράση του Κωνσταντίνου Οικονόμου με ιδιαίτερες αναφορές σε σταθμούς της ζωής τού Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους, κάνοντας λόγο για «τον υπέρμαχο - αγωνιστή της Ορθοδοξίας, τον ανυπέρβλητο πατριώτη και λαμπρό τέκνο της Τσαριτσάνης, μία προσωπικότητα που ελάμπρυνε την Εκκλησία με την ιερατική του ιδιότητα και το Έθνος με τον απαράμιλλο ενθουσιασμό του», αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρία Βίτκου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Χαρακτηριστικά τα όσα «αποτύπωσε», απευθυνόμενη στο εκκλησίασμα η κ. Βίτκου: «Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων δεν υπήρξε μόνο ένα άξιο τέκνο της Τσαριτσάνης, για το οποίο εύλογα καυχιόμαστε και υπερηφανευόμαστε εμείς οι Τσαριτσανιώτες αλλά και μία σημαντική προσωπικότητα του Νεοελληνικού κράτους, λόγιος, κληρικός και διδάσκαλος του Γένους, με αξιόλογους καρπούς στον διδακτικό, ποιμαντικό, πολιτικό, εκκλησιαστικό και συγγραφικό τομέα.

Δεν πρόκειται για προσωπικότητα που ανήκει αποκλειστικά στο παρελθόν και την ιστορία, αλλά για παράδειγμα προς μίμηση και στο παρόν και στο μέλλον. Αγωνίστηκε με πνεύμα θυσίας και χωρίς συμβιβασμούς, για τη διατήρηση της εθνικής μας και της ομολογιακής μας ταυτότητας, σε μια κρίσιμη για το έθνος μας εποχής, όταν οι σειρήνες των ξένων δυτικών προπαγανδών, προσπαθούσαν με τα θέλγητρά τους και τα μαγευτικά τους άσματα να αλώσουν τις ψυχές των συμπατριωτών μας και να σπείρουν στις καρδιές τους τα ζιζάνια της διασπάσεως και του διχασμού».

Ολοκληρώνοντας την ιδιαίτερα μεστή και περιεκτική ομιλία της η εκπαιδευτικός «κατέθεσε» με νόημα:

«Κατά παράδοξο τρόπο, στις μέρες μας, επανέρχονται στο προσκήνιο τα ρεύματα του ορθολογισμού, του διαφωτισμού, του υλισμού και του μηδενισμού και αγωνίζονται λυσσαλέα να γκρεμίσουν ό,τι υγιές και πολύτιμο έχει διατηρηθεί στην κοινωνία και στις ψυχές μας. Να γιατί ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων είναι και θα παραμείνει πάντοτε επίκαιρος!».

Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και τον κόσμο. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη πλατεία της κωμόπολης η καθιερωμένη Συνάντηση Παραδοσιακών Συγκροτημάτων, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης. Εμφανίστηκαν και καταχειροκροτήθηκαν χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών και του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

«Ο σημερινός εορτασμός του θριάμβου της Ορθοδοξίας είναι μια υπόμνηση σε όσους την επιβουλεύονται. Η Ορθοδοξία έχει αντιμετωπίσει στο διάβα των αιώνων πολλές σκληρές επιθέσεις και σοβαρές απειλές από ποικιλώνυμους εχθρούς. Πάντοτε, όμως, κατόρθωνε να εξέλθει από τις μάχες αυτές ενισχυμένη. Και μαζί της και ο ελληνισμός, που η ταυτότητά του είναι ταυτισμένη με την Ορθοδοξία. Αυτά τα διδάγματα της ιστορίας οφείλουν να τα έχουν καλά υπ’ όψιν τους όσοι, κατά τρόπο ανιστόρητο, επιδιώκουν να επιβάλουν σήμερα τις ιδεοληψίες και τα συμπλέγματά τους απέναντι στην Εκκλησία». Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη λειτουργία στην Τσαριτσάνη.

Ο κ. Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν σε δήθεν προοδευτικότητα βάλλοντας κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Κι αυτό αποδεικνύεται στην πρόσφατη ψήφιση προς αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος από την παρούσα συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η λεγόμενη ουδετεροθρησκεία που προωθείται δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στην κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας. Μοναδικό κίνητρο των εμπνευστών της απόφασης αυτής είναι η απόπειρα να πλήξουν την Εκκλησία, την Ορθοδοξία και τη διαχρονική ταυτότητα του ελληνισμού, στη διάσωση της οποίας συνέβαλαν καθοριστικά δάσκαλοι του Γένους, όπως ο Τσαριτσανιώτης Κωνσταντίνος Οικονόμου».

* «Σήμερα τιμούμε έναν δεινό ιεροκήρυκα, σοφό κληρικό και ρήτορα που “ταξίδεψε” την Ορθοδοξία και την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη. Τιμούμε έναν άνθρωπο, που στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης επέδειξε απαράμιλλο θάρρος, παρρησία και φιλομάθεια. Η Ελλάδα και οι Έλληνες χρωστούμε πολλά στον Κωνσταντίνο Οικονόμου τον “εξ Οικονόμων”, ο οποίος, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία, σήκωσε την Ελλάδα μας ψηλά», δήλωσε ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Χρ. Κέλλας, ενώ αναφορικά με τη θρησκευτική εορτή, επισήμανε:

«Η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας δείχνει τον δρόμο προς την ενότητα του λαού μας, την αντίσταση και την αποκατάσταση.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την επανάσταση του Ορθού Λόγου και να απαλλαγούμε από όλες εκείνες τις δυνάμεις, που επιδιώκουν την αποδόμηση του Έθνους μας, μέσα από την απαξίωση της παράδοσης, του πολιτισμού και των αξιών μας. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στις προσπάθειες εθνομηδενισμού και να αντισταθούμε στην οπισθοδρόμηση και τη μισαλλοδοξία, που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα μέσα από έναν εντεινόμενο κρατικό ολοκληρωτισμό με αριστερό προσωπείο».

* Από την πλευρά του, ο Γ. Κατσιαντώνης, δήλωσε:

«Τιμούμε σήμερα, ημέρα της Μεγάλης γιορτής της Εκκλησίας μας, τον πιστό ιεροκήρυκα και αγωνιστή της πατρίδας μας, που με τον λόγο του ανύψωσε το εθνικό φρόνημα και ξύπνησε συνειδήσεις. Το έργο του ακούραστο και καθοριστικό, στις μάχες του Έθνους μας για την ελευθερία. Κατέκτησε τη γνώση, που παραμένει ζωντανή και επίκαιρη στις νεότερες γενιές, μέσα από τους λόγους του "περί συνεισφοράς" που αποτελούν σημερινά μηνύματα για ομοψυχία και ενότητα στις κρίσιμες στιγμές της Ελλάδας μας».

Στις εκδηλώσεις της ιστορικής κωμόπολης παρευρέθηκαν:

Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Ζωή Φτίκα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα και Θανάσης Παιδής, η περιφερειακή σύμβουλος Ευαγγελία Λιακούλη, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο αντισυνταγματάρχης Χρήστος Χατζής, εκ μέρους του Α.Τ.Α. ο σμήναρχος ιπτάμενος Γιώργος Τσιώτσης, ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημόκριτος Ζερβάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας – αρχιπύραρχος Χρήστος Σπαθούλας, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Ιωάννης Σκριάπας, ο διοικητής Πυροσβεστικής Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Αντ. Θώμος, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας Γιάννης Τόλιος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και Δημ. Καρανίκας, ο πρ. βουλευτής Ι. Παπαδημόπουλος, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Πέτρος Χατζήνας, ο πρ. κοινοτάρχης Τσαριτσάνης Νίκος Τσιμπόλης, μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ελένη Αξιόγλου, οι πολιτευτές Γιάννης Καριπίδης(ΣΥΡΙΖΑ), Στέλλα Μπίζιου(ΝΔ), Ευαγγελία Λιακούλη, Μαρία Γαλλιού(ΚΙΝΑΛ), προϊστάμενοι υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τα Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, του Εξωραϊστικού Συλλόγου, εκπαιδευτικοί, μαθητές, απόδημοι Τσαριτσανιώτες και πολύς κόσμος που κατέκλυσε το κέντρο της ιστορικής κωμόπολης.  

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass