Με τους «αετούς» του Ολύμπου

Η «Ε» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2019 23:00

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ομορφιά του Ολύμπου. Το ιερό βουνό της Ελλάδος, η κατοικία των θεών, αποτελεί μια πρόκληση για τους ορειβάτες όλου του κόσμου.

Ένα βουνό μυθικό αλλά και ιδιαίτερο. Με τα φυσικά φαινόμενα να εκδηλώνονται ξαφνικά, κάτι που δε συναντάται σε κανέναν άλλο ορεινό όγκο της χώρας. Βροχές συνοδεία κεραυνών, βροντές που ξεσπούν ξαφνικά, με τη λιακάδα να σε ξεγελά, αφού εύκολα μπορεί να τη διαδεχθεί έντονη χιονόπτωση με τις θερμοκρασίες να πέφτουν απότομα, ακόμη και κάτω του μηδενός. Ιδανικός τόπος για αλπινιστές αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση.

Το «λημέρι» των χιονοδρόμων του ελληνικού στρατού βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες στον Όλυμπο. Τοποθετημένο σε μια απομονωμένη αλλά και ειδυλλιακή τοποθεσία, σε ύψος 1.850 μέτρων.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) βρίσκεται στη θέση «Νίκη» (στα 1.820 μ. υψόμετρο) και αποτελεί ξεχωριστή μονάδα με ιδιαίτερες απαιτήσεις και μοναδικές εμπειρίες για όσους υπηρετούν και εκπαιδεύονται εκεί. Ο Όλυμπος, στη βορειοανατολική γωνιά της Θεσσαλίας, στα σύνορα των νομών Λαρίσης και Πιερίας, υψώνεται με 36 κορυφές πάνω από τα 2.000 μ. Μερικές από τις οποίες είναι το Στεφάνι 2.909 μ., η Σκάλα 2.866 μ., το Σκολιό 2.911 μ., ο Αγ.Αντώνιος 2.815 μ., με ψηλότερη όλων τον Μύτικα στα 2.917 μ..

Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε στο Σέλι Βερμίου μέχρι το 1960 ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Χιονοδρόμων. Το 1960 εγκαταστάθηκε στις Βρυσοπούλες και στρατόπεδο μετονομάστηκε σε «Στρδο Τχη [ΠΒ] Παπαρρόδου Ιωάννη». Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη απόδοση τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνογερμανικό πόλεμο του (1940 - 1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος, τη 15η Απριλίου του 1941, ως Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.

Η εκπαίδευση σε επιχειρήσεις σε ορεινό περιβάλλον αποτελεί για τις Εδικές Δυνάμεις κατ’ εξοχήν αντικείμενο στο όποιο προετοιμάζονται συστηματικά. Η ικανότητα των ανθρώπων μιας μονάδας να επιβιώνει και να μάχεται σε χιονοσκεπείς περιοχές σε άκρως δύσκολες συνθήκες αποτελεί την κύρια αποστολή του ΚΕΟΑΧ. Δοκιμάζονται η αντοχή του σώματος σε χειμερινή διαβίωση και των υλικών του εξοπλισμού. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εξαντλητικές πορείες σε μεγάλο υψόμετρο, κατασκευή χιονόσπιτου (ιγκλού) και κάλυψη, νυχτερινές πορείες και προσανατολισμό, σκοποβολή εν κινήσει πάνω στα χιονοπέδιλα, νυχτερινή βολή, διάσωση σε ακραίες καιρικές συνθήκες... Εκπαίδευση επίπονη και απαιτητική για τα στελέχη και των τριών όπλων. Η αποστολή του ΚΕΟΑΧ είναι να εκπαιδεύει τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων σε αντίξοες συνθήκες και θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες σχόλες του ελληνικού στρατού.

Η «Ε» ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Δ/νση Ενημέρωσης του ΓΕΣ και τον διοικητή του ΚΕΟΑΧ Τχη Κων/νο Τσούκα για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του ρεπορτάζ και για την υποδειγματική φιλοξενία.

 

Φωτορεπορτάζ: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass