Η επικούρεια σκέψη και η σύγχρονη Αστρονομία

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜ. ΠΛΕΙΩΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΦΙΟΡΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2019 22:06

Σύγχρονες απόψεις και προσεγγίσεις στο θέμα της κοσμολογίας, της γέννησης και της εξέλιξης του Σύμπαντος αλλά και η σύνδεση της σύγχρονης αστρονομίας με την επικούρεια σκέψη, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, από τον καθηγητή Παρατηρησιακής Αστρονομίας Α.Π.Θ., διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Εμμανουήλ Πλειώνη και την αστροφυσικό στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Δρ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού.

Ο κ. Πλειώνης παρουσίασε τη διαχρονική πορεία που έκανε η σκέψη των αρχαίων Ελλήνων, πώς εξελίχθηκε και πώς κατέληξε στο να γίνει η κοσμολογία μια αυστηρή επιστήμη στις αρχές του 20ού αιώνα, με τη θεμελίωση της θεωρίας της σχετικότητας αλλά και με την τεχνολογική εξέλιξη των τηλεσκοπίων και των συσκευών καταμέτρησης. Ακόμη, παρουσίασε στο πώς κατέληξε να θεωρείται ως βασικό μοντέλο αυτό της θεωρίας της μεγάλης έκρηξης και αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται αυτή η προσέγγιση και οι οποίοι είναι η διαστολή του σύμπαντος, η κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων και τα βασικά στοιχεία του περιοδικού πίνακα Ήλιο και Υδρογόνο και τα ποσοστά τους.

Ακόμη ο καθηγητής αναφέρθηκε στη σκοτεινή ύλη και ενέργεια.

Η κ. Μεταλληνού μίλησε για την αστρονομία στο έργο του Επίκουρου, ο οποίος ως φιλόσοφος του 3ου αιώνα π.Χ. προσέγγισε τον κόσμο, τη δομή και τη μορφή με τον φιλοσοφικό του νου. Έχει πολύ ενδιαφέρον, είπε, το πώς αντιλήφθηκε τον κόσμο, ένας άνθρωπος εκείνη την εποχή χωρίς να είναι στην πραγματικότητα επιστήμονας. «Ο Επίκουρος όρισε τι είναι ο κόσμος, είναι ένα σύστημα που έχει όρια και μέσα σε αυτό το σύστημα λέει υπάρχουν αντικείμενα, ουράνια σώματα και νόμοι που τα διέπουν. Το εντυπωσιακό στη φιλοσοφία του Επίκουρου είναι ότι δε μίλησε για ένα κόσμο αλλά για πολλούς κόσμους. Σήμερα η σύγχρονη αστρονομία ανακαλύπτει νέους κόσμους, δηλαδή όσο αυξάνονται τα όργανα παρατήρησης και τα τηλεσκόπια βλέπουμε πιο μακριά στο σύμπαν, βλέπουμε πιο πίσω στο χρόνο, παρατηρούμε πλανήτες εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 3.000 εξωπλανήτες, οπότε αυτοί οι άλλοι κόσμοι που λέει ο Επίκουρος για τους οποίους μίλησε από τους πρώτους, υπάρχουν. Η NASA έχει ειδικές αποστολές για κόσμους που μοιάζουν με το δικό μας, πλανήτες σαν τη Γη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο υπεύθυνος δράσεων της ΚοινΣΕπ "Εναστρον" και υπεύθυνος λειτουργίας του «Σχολείου Αστρονομίας» της Λάρισας κ. Γιώργος Μπιρσιάνης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών με τίτλο «Διάλογοι στη βιβλιοθήκη», που οργανώνει το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων και εντάσσεται στις δράσεις «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης και υλοποιείται με την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Λαρισαίων και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass