Δίπλωμα άνω των 74. Διπλός έλεγχος και ενστάσεις…

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗΣ * ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2019 22:30

Μια είδηση που σχολιάστηκε αρκετά προ ημερών, προκαλώντας έκπληξη αλλά και ανακούφιση από το γεγονός πως δεν θρηνήσαμε θύματα, ήταν πως ένας 80χρονος οδηγός κινείτο ανάποδα στην εθνική Κορίνθου - Πατρών σχεδόν για 14 χιλιόμετρα!

Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός πως σύμφωνα με τον νέο νόμο οι οδηγοί άνω των 74 καλούνται από δω και στο εξής να εξετάζονται και στην οδήγηση και όχι μόνο ιατρικά, αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση γύρω από τον τρόπο κρίσης της ικανότητας οδήγησης.

«Υποτιμητική» χαρακτηρίζουν ηλικιωμένοι Λαρισαίοι στην «Ε» τη διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθούν, ενώ προτείνουν να γίνει ακόμα πιο εντατικός και αδιάβλητος ο τρόπος εξέτασης από ειδικούς γιατρούς. Σε αυτό το τελευταίο μάλιστα συμφωνεί και ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης νομού Λάρισας κ. Απόστολος Καραφύλλης.

Η «Ε» συζήτησε με κάποιους Λαρισαίους, που αν και έχουν ξεπεράσει τα 80 τους χρόνια, συνεχίζουν να οδηγούν και να ενίστανται για τον τρόπο που θα πρέπει να ανανεώσουν το δίπλωμά τους.

«Δεν είμαστε κατά των αξιολογήσεων. Είμαστε υπέρ» ξεκαθαρίζουν αρχικά και συνεχίζουν: «Όταν όμως κάποιος σαν εμάς έχει βγάλει δίπλωμα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ακόμα και στο εξωτερικό και δεν έχει προκαλέσει ποτέ ατύχημα, δεν μπορείς να τον ελέγχεις ξαφνικά για την οδηγική του ικανότητα. Αυτό μας προσβάλλει», σημειώνουν.

Ζητώντας τους να μας εξηγήσουν τι εννοούν με τις αξιολογήσεις που ζητάνε, σημειώνουν: «Διαφωνούμε κάθετα με τις εξετάσεις οδήγησης αλλά συμφωνούμε και επαυξάνουμε για τις εξετάσεις ιατρών. Η εξέταση περιλαμβάνει οδήγηση και τέσσερις γιατρούς. Παθολόγο, νευρολόγο, οφθαλμίατρο και ΩΡΛ. Εμείς προτείνουμε συνδυασμό ιατρικών εξετάσεων που θα είναι όμως πραγματικές και ασφαλιστικών εταιρειών. Δηλαδή αν δεν σε κρίνει ικανό η ασφαλιστική σου εταιρεία, να μην σου επιτρέπεται να οδηγείς. Αυτοί έχουν εικόνα από τα ατυχήματά σου» διευκρινίζουν και εξηγούν πως αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών οδήγησης Λάρισας κ. Αποστόλης Καραφύλλης εξηγεί πως οι οδηγοί άνω των 74 ετών εκτός από την ιατρική ανανέωση θα κάνουν και πρακτικές εξετάσεις οδήγησης μόνο σε πορεία ενώ παλιότερα αναφέρει πως ίσχυε μόνο το πρώτο. Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει το υπουργείο να οργανώσει σωστές δευτεροβάθμιες δημόσιες ιατρικές επιτροπές και από εκεί θα έπρεπε να εξετάζονται για να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Βέβαια ο κ. Καραφύλλης αναφέρει πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 74 που επιλέγουν να κάνουν μερικά μαθήματα οδήγησης «έτσι για φρεσκάρισμα» πριν την ανανέωση.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

Παράβολο συνολικού κόστους 113 ευρώ πρέπει να πληρώσουν ηλεκτρονικά οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους, ενώ θα πρέπει να δώσουν και πάλι τις σχετικές εξετάσεις.

Στα ηλεκτρονικά παράβολα κόστους 113 ευρώ συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά τα εξής:

Ανανέωση άδειας οδήγησης 50 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «23»).

Εκτύπωση εντύπου άδειας οδήγησης 30 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «28»).

Χαρτόσημο ανανέωσης άδειας οδήγησης 18 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «65»).

Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (Πρακτική εξέταση) 15 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «2038»).

Σημείωση: Υπάρχει επιπλέον χρέωση (προμήθεια) για κάθε παράβολο από οποιαδήποτε τράπεζα.

Επίσης, αν η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη ή έχουμε αλλαγή στοιχείων, χρειάζεται επιπλέον παράβολο 9,02 ευρώ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Η πρακτική εξέταση ξεκινά με τον έλεγχο από τον εξεταστή των απαραίτητων εγγράφων του οδηγού (όπως ταυτότητα, διαβατήριο και άδεια οδήγησης) και του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας) και έπειτα ακολουθεί η ουσιαστική πρακτική εξέταση από τον εξεταστή.

Σε έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες τονίζεται, ότι, κατά την πρακτική εξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών, δεν διενεργούνται οι ειδικές δοκιμασίες, εξαιρουμένων:

-Του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος και επιπλέον, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών.

-Του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθμευση δικύκλου και ασφαλή απομάκρυνση από αυτό.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass