ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΙ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ 10 ΚΑΙ 11 ΜΑΪΟΥ

Μεγάλο διεπιστημονικό συνέδριο στη Λάρισα

Δημοσίευση: 23 Απρ 2019 17:16

Ένα σημαντικό διεπιστημονικό συνέδριο διοργανώνουν στη Λάρισα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Τα συνέδριο θα έχει θέμα «Τεχνολογικές Εξελίξεις και Δικαιοσύνη» και θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βιόπολις) στις 10 και 11 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ το πρωί της 10ης Μαΐου θα διεξαχθεί Παιδικό Συνέδριο στον ίδιο χώρο, με θέμα «Τα παιδιά και οι τεχνολογικές εξελίξεις».  Πιο αναλυτικά:
Η 1η συνεδρία (Παρασκευή 10.00 – 13.00) απευθύνεται σε παιδικό κοινό καθώς έχει θέμα «Τα παιδιά και οι τεχνολογικές εξελίξεις». Χαιρετισμό θα απευθύνει η εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου. Το προεδρείο θα αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Μπονώτης καθηγητής Ψυχιατρικής Π.Θ και Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο, Ειδικό Ιατρείο Εθισμού στο Διαδίκτυο Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝ Λάρισας. Ομιλητές θα είναι: ο κ. Βασίλης Παπακώστας, διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, συντονιστής Πληροφορικής Θεσσαλίας ΠΕΚΕΣ με θέμα «Δημιουργικό Διαδίκτυο».
Στη συνέχεια μαθητές θα εκπαιδεύσουν μαθητές για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στη δράση με τίτλο «Το νου σου στο διαδίκτυο». Κατά τη διάρκειά της η Ομάδα Αγωγής Υγείας 5ου Λυκείου Λάρισας (1ο Πανελλαδικό βραβείο 2019 από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με δραματοποιημένα θεατρικά, προβολή εκπαιδευτικών βίντεο και τραγούδια. Το απόγευμα στις 6.30 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία που έχει σαν θέμα «Το ψηφιακό μέλλον και προκλήσεις» με προεδρεύουσα την κ. Ξένη Δημητρίου.
Ομιλητές θα είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος που θα αναπτύξει το θέμα «Η διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού ως μια νέα ψυχική νόσος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο ICD-11. Όταν το παιχνίδι γίνεται εξάρτηση: Η περίπτωση του Fortnite». Στη συνέχεια ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), θα μιλήσει για την «ιδιότητα του ψηφιακού πολίτη στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Έπειτα ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός υπεύθυνος έρευνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αντιπρόεδρος Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) θα αναφερθεί στα «fake news». Τέλος για τις «Σύγχρονες τάσεις ψηφιακής εγκληματικότητας» θα μιλήσει ο κ. Βασίλειος Παπακώστας, διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας το Σάββατο 11 Μαΐου το πρωί (10.00) θα διεξαχθεί η 3η συνεδρία με θέμα «Το δίκαιο και η δικαιοσύνη ενώπιον των τεχνολογικών εξελίξεων και της τεχνητής νοημοσύνης» και θα προεδρεύσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος. Ο κ. Ιωάννης Ιγγλεζάκης, αν. καθηγητής Νομικής ΑΠΘ θα μιλήσει για «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δικαιοσύνη», ο κ. Γιώργος Νούσκαλης, αν. καθηγητής Νομικής ΑΠΘ για «Τεχνολογικές εξελίξεις και ποινικό δίκαιο», ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Αττικής για «Νομικά και ηθικά ζητήματα στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης», ο δικηγόρος κ. Βασίλειος Καρκατζούνης για την «τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της δικαιοσύνης» και τέλος η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Ευτυχία Μελετοπούλου θα αναπτύξει το θέμα «Ο δικαστικός λειτουργός ενώπιον των νέων τεχνολογικών εξελίξεων».
Η 4η συνεδρία (12.30- 14.30) θα έχει θέμα «Τεχνολογικές εξελίξεις, κοινωνία και οικονομία» και προεδρεύοντα τον Δρ. Χαράλαμπο Τσέκερη, ερευνητή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
Ομιλητές θα είναι: ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής ΚΕΠΕ με θέμα «Η πολιτική οικονομία της νέας ψηφιακής επανάστασης», ο κ. Γιώργος Σταμπουλής, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Σύγχρονες τεχνολογικές επιπτώσεις στην εργασία και την καινοτομία», ο κ. Παναγιώτης Βαρλάγκας, νομικός - γενικός γραμματέας Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις» με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός και οικονομία» και η κ. Φαίη Μακαντάση, ερευνήτρια του Ινστιτούτου «diaNEOsis» με θέμα «Ψηφιακή εξέλιξη και Κράτος».
Το θέμα της 5ης συνεδρίας θα είναι «Βιοεπιστήμη και βιοτεχνολογία ενώπιον των τεχνολογικών εξελίξεων και προκλήσεων» (15:00-17:00) και το προεδρείο θα αποτελούν οι: κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος, καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα έχει και μια εισαγωγική ομιλία με θέμα «Εξελίξεις στη Βιοϊατρική Έρευνα- Λύσεις και Προκλήσεις από τα δύο πρόσωπα του Ιανού» και κ. Ιωάννης Διαμαντής, ποινικολόγος, επίτιμο μέλος του ΔΣΛ.
Ομιλητές θα είναι η κ. Ασπασία Τσέζου, καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής, τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα από τη χρήση νέων τεχνολογιών στη Γενετική Ανάλυση», η κ. Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Βιοηθικοί προβληματισμοί γύρω από τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη βιοϊατρική έρευνα», ο κ. Γεώργιος Καραβάνας, μοριακός βιολόγος - γενετιστής, MSc, PhD, Δ/νων Συμβ. CRYOTECH και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, με θέμα «Παραδείγματα τεχνολογικών εξελίξεων στις Βιοεπιστήμες και νέες νομοθετικές προκλήσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass