Μεράκι, σχεδιασμός και ευλάβεια στον στολισμό των Επιταφίων

ΤΑ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2019 22:04

Κάποτε, όχι τόσο παλιά, η νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης ήταν ξεχωριστή. Νέες και νέοι ξενυχτούσαν για να στολίσουν τον Επιτάφιο της ενορίας τους.

Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό και δημιουργούσε πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στα χωριά ειδικά, οι γυναίκες από το απόγευμα έβγαιναν να μαζέψουν τα λουλούδια που θα στόλιζαν τον επιτάφιο. Πασχαλιές, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, γαρδένιες. Έκαναν μάλιστα επισκέψεις από ενορία σε ενορία για να δει ο ένας τα κατορθώματα του άλλου. Ποιος ναός έχει τον πιο όμορφο Επιτάφιο; Οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει και τον στολισμό των Επιταφίων έχουν αναλάβει επαγγελματίες. Άλλοι περίτεχνα στολισμένοι, άλλοι λιτοί και κομψοί, άλλοι και με στοιχεία υπερβολής, σε κάθε περίπτωση όμως εντυπωσιακοί.

Η ανθοδέτης κ. Κική Καραφυλλίδου, που διατηρεί ανθοπωλείο στη Λάρισα, χρόνια τώρα στολίζει επιταφίους και όπως λέει στην «Ε» δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, καθώς χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία, σχεδιασμός και μεράκι. Ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, εκκλησίες στην Τερψιθέα και σε άλλα χωριά είναι στην ευθύνη της. Η δουλειά της ξεκινά πολύ νωρίτερα με επισκέψεις στους ναούς ώστε να δει τους επιταφίους, να συζητήσει με τον ιερέα για τα χρώματα και τα είδη των λουλουδιών και στη συνέχεια να τον σχεδιάσει.

Η κ. Κική με την ομάδα της θα πιάσει δουλειά αργά τη νύχτα της Μ. Πέμπτης, ώστε μέχρι τα ξημερώματα ο στολισμός του Επιταφίου να έχει ολοκληρωθεί. Εκατοντάδες λουλούδια επιλέγονται με μεγάλη προσοχή και τοποθετούνται ένα-ένα με χειρουργική ακρίβεια. Κάθε λουλούδι είναι μια πράξη αγάπης.

Βιολέτες, κάλες, ορχιδέες, τριαντάφυλλα, wax flower, επιλέγει κυρίως η Λαρισαία ανθοδέτης, που εξηγεί ότι πρόκειται για λεπτοδουλειά που πρέπει να γίνεται με προσοχή και μεράκι. Η κατασκευή του εξάλλου δεν είναι τυχαία. Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη Γη. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, τα λουλούδια του Επιταφίου ονομάζονται Χριστολούλουδα, Σταυρολούλουδα και τους αποδίδεται μεγάλη θαυματουργός Δύναμη. Παλιότερα, οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς, ενώ ορισμένοι τα χρησιμοποιούσαν και σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Όταν ολοκληρωνόταν ο στολισμός, οι πιστοί προσκυνούσαν ενώ ακόμη και σήμερα τα παιδιά περνούν από κάτω «για να τους αγγίξει η χάρη».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass