Η Βερδικούσια τιμά τον ήρωα - ιερέα της

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2019 15:08

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μεγαλομάρτυρα της Βερδικούσιας, ιερέα Αθανάσιου Παπαθανασίου (1789-1853), θα γίνουν το Σάββατο 20 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής του πολιούχου Προφήτη Ηλία Βερδικούσιας.

Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπως γράφει ο Βερδικουσιώτης κ. Αθ. Δήμκος, διάφορες ορεινές περιοχές έμειναν ελεύθερες στα χέρια μικρών ιδιοκτητών και αποτέλεσαν τα λεγόμενα Κεφαλοχώρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκε και η Βερδικούσια, παρουσιάζοντας μάλιστα μια ιδιαίτερα δυναμική εξέλιξη. Σε αντίθεση με αυτό το καθεστώς των ορεινών περιοχών, η πεδινή γη είχε διαιρεθεί σε μεγάλα τμήματα και αποτελούσε τα γνωστά τσιφλίκια των Μπέηδων. Με βάση το μουσουλμανικό δίκαιο της εποχής αυτής η Βερδικούσια ως Κεφαλοχώρι έμεινε ελεύθερη και διέθετε μια σημαντική μορφή αυτοδιοίκησης με εκλεγμένα συμβούλια Γερόντων ή αλλιώς κοτζαμπάσηδες, οι οποίοι αναλάμβαναν τη διαχείριση όλων των εσωτερικών υποθέσεων των κοινοτήτων. Στα χρόνια του Αλή Πασά και μεταγενέστερα οι Μπέηδες ασκούσαν έντονες παρεμβάσεις και πίεζαν για τη μετατροπή της Βερδικούσιας σε τσιφλίκι των Τούρκων. Στο διάστημα όμως αυτό επικεφαλής και εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημογεροντίας αυτής είναι ο δυναμικός και ανυπότακτος Βερδικουσιώτης ήρωας ιερέας Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και δάσκαλος στο χωριό.

Ο ιερέας αντιστέκεται με κίνδυνο της ζωής του στα σχέδια των Τούρκων και αρνείται να υπογράψει τη μετατροπή της Βερδικούσιας σε τσιφλίκι. Στρατιωτικά τμήματα των Τούρκων οργανώνουν επίθεση στο σπίτι του Παπαθανασίου με σκοπό να συλλάβουν τον ανυπότακτο ιερέα. Ακολουθούν συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω από το σπίτι του με αρκετούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές «στου παπά το ίσιωμα». Τελικά οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν όλους τους δημογέροντες, συλλαμβάνουν τον γενναίο ιερέα και τον βασανίζουν απειλώντας τον να υπογράψει την παράδοση του χωριού ή αλλιώς θα του πάρουν το κεφάλι.

Και αυτός με όλη τη δύναμη της ψυχής του δίνει τη μεγάλη και περήφανη πατριωτική απάντηση: «Για το σπίτι μου και την οικογένειά μου υπογράφω να τα πάρετε. Για το χωριό μου όμως Ποτέ». Την ίδια ηρωική και πατριωτική στάση τήρησε ο Παπαθανάσης ως το τέλος της ζωής του παρά τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη στο στρατόπεδο των Τούρκων στα Γιάννενα όπου φυλακίστηκε. Με τον τρόπο αυτό το χωριό έμεινε ελεύθερο κεφαλοχώρι, χάρη στην αυτοθυσία του ήρωα ιερέα Αθανασίου Παπαθανασίου, που έδωσε την ίδια του τη ζωή για την ελευθερία της Βερδικούσιας.

Η Βερδικούσια αποδίδει στον Μεγαλομάρτυρα ιερέα Αθανάσιο Παπαθανασίου τη μεγάλη τιμή που του αξίζει για την προσφορά του στην ανεξαρτησία του χωριού. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας κ. Χαρίτωνος, προγραμματίστηκε η τοποθέτηση της προτομής τού ήρωα ιερέα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία πη Βερδικούσια, δίπλα ακριβώς από το Δημοτικό Σχολείο.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής θα γίνουν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα στις 20 Ιουλίου. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γνωστός καταξιωμένος γλύπτης Γεώργιος Καρακάξας που κατάγεται από τον Τύρναβο.

-Δωρητές: Οικογένειες: Παναγιώτη Γεωργίου Αβδουλά, Κασσιανής Γεωργίου Γάτσιου, Θανάση Αστερίου Δήμκου, Βασιλείου Κων/νου Δραγατσίκη (ιερέας), Δημόκριτου Ιωάννη Ζερβάκη, Κων/νου Γεωργίου Ιγγλέζου, Ναπολέοντα Νικολάου Κρίκη, Ιωάννη Ζήση Λιζέκα, Εμμανουήλ Αδάμου Μάνη, Ιωάννη Ηλία Μάνη, Χρήστου Δημητρίου Μιχαλέ, Ηλία Ιωάννη Παπαγεωργίου, Αλκιβιάδη Γρηγορίου Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνου Γεωργίου Σβάρνα (Κοσβίρα), Νικολάου Γεωργίου Σδάνη, Φωτεινής-Σαλιακούρα (Βάιου) και Γεωργίου Κων/νου Τσόγια.

-Ευγενικοί χορηγοί: Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Βερδικούσιας (Νέο εορτολόγιο), Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Βερδικούσιας (Παλαιό εορτολόγιο), Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας, Πολιτιστικός Σύλλογος Βερδικούσιας «η ΟΜΟΝΟΙΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελίων Βερδικούσιας, Δασικός Συνεταιρισμός Βερδικούσιας, Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βερδικούσιας, Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσιας. Συμμετέχουν ομόφωνα οι δάσκαλοι – οι μαθητές και οι καθηγητές του Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου – Γυμνασίου – Λυκείου Βερδικούσιας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass