Σε λειτουργία από αύριο ο Βιολογικός Αγιοκάμπου, Κ. Σωτηρίτσας και Βελίκας

ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ * ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2019 22:25

Κάλεσμα προς τους καταναλωτές της σε Αγιόκαμπο, Κάτω Σωτηρίτσα και Βελίκα απευθύνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αγιάς διά του προέδρου της και δημάρχου της περιοχής, Αντώνη Γκουντάρα, να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης οικιών, καταστημάτων ή επιχειρήσεων που διαθέτουν, στο δίκτυο αποχέτευσης του Βιολογικού Καθαρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκουντάρας, σε επικοινωνία με την "Ε" με έκδηλη την ικανοποίησή του, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας και από αύριο ξεκινά η λειτουργία του. Ολοκληρώθηκε με άλλα λόγια ένα γιγαντιαίο έργο της ΔΕΥΑ επιτυχώς, ένα έργο έμπρακτης αγάπης προς τη φύση, σημαντικότατο, με συνέπειες θετικές, τόσο στους επιμέρους τομείς του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σε μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή με παράκτια ζώνη και σε καθεστώς Νatura. Η λειτουργία του θα δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν εκατοντάδες οικίες, καταστήματα κι επιχειρήσεις με τη συνεχή πύκνωση του αποχετευτικού δικτύου, να καταργηθούν σταδιακά οι απορροφητικοί βόθροι που υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπόγειων νερών και να προστατευθεί η ποιότητα των νερών του φυσικού αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από τη θαλάσσια ζώνη. Ως εκ τούτου, καλώ τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, μόνιμους ή παραθεριστές, καλώ τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων, να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΕΥΑ και να αιτηθούν τη σύνδεση στο νέο μας δίκτυο, στον νέο μας Βιολογικό Καθαρισμό».

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑ, Μπουζούκης Αλέξης, εξήγησε πως το έργο αποτέλεσε τη δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με τίτλο «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας και ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς του Δήμου Αγιάς», έργο το οποίο πραγματοποιήθηκε με προγραμματική σύμβαση με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με την καταλυτική υποστήριξη του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

«Κατά την πρώτη φάση» είπε «υλοποιήθηκε η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης μέσα στην Αγιά, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αποχέτευσης Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας. Στη δεύτερη φάση, που αφορά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, περιλήφθησαν πέντε υποέργα. Το πρώτο ήταν η κατασκευή των υπολειπόμενων εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των τριών παραλιακών οικισμών και η κατασκευή εννέα αντλιοστασίων.

Το δεύτερο η κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στο ενδιάμεσο σχεδόν του δρόμου Αγιάς – Αγιοκάμπου, αριστερά αυτού, στην πρώτη ευθεία λίγο μετά τους Αγίους Αναργύρους, σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΥΑ, δυναμικότητας 11.385 ισοδύναμων κατοίκων στην 20ετία. Αποτελείται από μονάδα εσχάρωσης, αμμοσυλλογής, λιποσυλλογής, αντλιοστάσιο ενδιάμεσης ανύψωσης – μετρητή παροχής, μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζησης, αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας και απαγωγής ιλύος, μονάδες φίλτρανσης, απολύμανσης, μεταερισμού, πάχυνσης και αφυδάτωσης ιλύος. Διαθέτει, επίσης, κτίρια ενέργειας, διοίκησης, εργαστηριακού εξοπλισμού, αποθήκη, συνεργείο. Σύστημα αυτοματισμού κι ελέγχου λειτουργίας (SKADA), όπου λόγου χάρη η κάθε βλάβη καταγράφεται και αποστέλλεται ταυτόχρονα στα κινητά τηλέφωνα των εχόντων την ευθύνη για την απρόσκοπτη λειτουργία του όλου συστήματος. Σύγχρονη ειδική αίθουσα προβολής οπτικοακουστικού υλικού που σκοπό θα έχει να χρησιμοποιείται για ξενάγηση σπουδαστών, μαθητών ή των οποιονδήποτε επιθυμούν να μάθουν πώς λειτουργεί συνολικά ένας Βιολογικός Καθαρισμός και ποια τα πλεονεκτήματά του.

Στο τρίτο υποέργο αναφέρονται οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, το τέταρτο ήταν η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ, ενώ το πέμπτο αφορούσε στην υδροδότηση της εγκατάστασης».

«Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού του μεγάλου και δύσκολου στην ολοκλήρωσή του έργου, όσον αφορά στο κομμάτι της κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, ήταν 4.750.000 ευρώ, χρήματα που προήλθαν από το ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Μπουζούκης, ενώ για τις συνδέσεις απηύθυνε κι αυτός τη δικιά του έκκληση λέγοντας: «Παρακαλούμε τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν κάνει σχετική αίτηση για σύνδεση με την αποχέτευση να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΥΑ για τον έλεγχο των προϋποθέσεων σύνδεσης. Όσοι έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης και δεν έχουν κάνει τη σχετική αίτηση, τους πληροφορούμε ότι ισχύει ακόμη η έκπτωση στα τέλη σύνδεσης σε ποσοστό 40%. Ο Βιολογικός θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για έξι μήνες από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία και μετά απ’ αυτό το χρονικό διάστημα θ’ αναλάβει τη λειτουργία του η ΔΕΥΑ».

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως αυτός ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι ο τρίτος κατά σειρά που θα διαχειριστεί η ΔΕΥΑ Αγιάς, καθώς ήδη λειτουργεί τους Βιολογικούς της Αγιάς και της Μελιβοίας. Σειρά μετά έχει ο Βιολογικός του Στομίου. Η ΔΕΥΑ Αγιάς έχει υπό την εποπτεία της τους περισσότερους Βιολογικούς Καθαρισμούς σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

FASHION CITY 15-10
PARKO TON EYXON
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1