Καταστρέφουν καλλιέργειες «αδέσποτα» άλογα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΡΟΔΙΑ, ΔΕΛΕΡΙΑ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ, ΓΟΝΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2019 22:09
Από την περιοχή «Γκουνταμάνι» του Κάτω Ολύμπου τα «αδέσποτα» άλογα ψάχνοντας για τροφή κατεβαίνουν στον κάμπο και προκαλούν καταστροφές Από την περιοχή «Γκουνταμάνι» του Κάτω Ολύμπου τα «αδέσποτα» άλογα ψάχνοντας για τροφή κατεβαίνουν στον κάμπο και προκαλούν καταστροφές

Συνεχίζουν να καταστρέφουν καλλιέργειες «αδέσποτα» άλογα, τα οποία ζουν εγκαταλελειμμένα στις περιοχές «Γκουνταμάνι» και Άνω Αργυροπούλι στον Κάτω Όλυμπο.

Οι αγέλες των αλόγων στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή καθημερινά κατεβαίνουν στον κάμπο και στις αγροτικές περιοχές της Ροδιάς, των Δελερίων, του Αργυροπουλίου αλλά και από την πλευρά των Γόννων και μη βρίσκοντας άλλη τροφή, καταστρέφουν αμπέλια και οπωρώνες.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα άλογα κατεβαίνουν στον κάμπο και καταστρέφουν καλλιέργειες, ενώ επίσης μπαίνουν σε σταυλικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να βρουν τροφή και τρώνε και φυλαγμένες ζωοτροφές.

Για το πρόβλημα αυτό, το οποίο υφίσταται χρόνια τώρα, παλαιότερα ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης έκανε παρέμβαση στον τότε αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη θέτοντας παράλληλα ένα ζήτημα που αφορά και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά δεν δόθηκε λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζώα αυτά είναι ή ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (βοοειδή, πρόβατα, αίγες, ιπποειδή)». Είναι προφανές ότι οι ίπποι δεν ανήκουν στα παραγωγικά ζώα, αλλά ούτε και στα ζώα συντροφιάς.

Τόσο ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης με τις παρεμβάσεις του όσο και οι αγανακτισμένοι και ζημιωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν οι ιδιοκτήτες των αλόγων να σημάνουν τα ζώα τους και να τα καταχωρούν στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου, ώστε να ελέγχονται οι γεννήσεις και οι θάνατοι αυτών από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ισχύει και στα παραγωγικά ζώα. Έτσι δεν θα μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείπουν όταν βγαίνουν από τα επιδοτούμενα προγράμματα ή να τα αφήνουν ανεπιτήρητα, προκειμένου να εξοικονομήσουν δαπάνες διατροφής τους καταστρέφοντας περιουσίες άλλων πολιτών.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass