Πλήθος προσκυνητών στην Αγία Παρασκευή Τεμπών

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΡΟΜΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2019 22:25

Πλήθος κόσμου και φέτος κατέκλυσε τους χώρους του ιερού προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, μέσα στην πανέμορφη Κοιλάδα.

Στις 7 χθες το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη π. Κυρίλλου Ιατρού. Σήμερα, ανήμερα της γιορτής, στις 5 το απόγευμα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα τελέσει ιερά παράκληση.

Νωρίτερα, το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία λειτουργία ενώ τον Θείο λόγο θα κηρύξει ο πρωτοπρεσβύτερος και υπεύθυνος για το προσκύνημα των Τεμπών π. Αθανάσιος Κοζανίτης.

*Ο Ιερός προσκυνηματικός Ναός της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη του νομού Λάρισας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα, με πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Η εντυπωσιακή Εκκλησία, μέσα στον βράχο, βρίσκεται στο κέντρο των στενών της κοιλάδας των Τεμπών από την πλευρά του Ολύμπου.

Το μέρος αυτό ήταν πάντα συνδεδεμένο με την Αγία. Στη θέση αυτή από παλιά υπήρχε Προσκύνημα, αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, καθώς και Αγίασμα, σε μια μικρή σπηλιά, που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η εκκλησία χτίστηκε το 1921 από σιδηροδρομικούς και αφορμή στάθηκε η θαυματουργή επέμβαση της Αγίας Παρασκευής, όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από τον Όλυμπο και αντί να καταλήξει στο διερχόμενο τρένο, άλλαξε πορεία και έπεσε στον Πηνειό. Η εκκλησία ανακαινίστηκε με δωρεά το 1987.

Μέχρι το 1960, που χτίστηκε η κρεμαστή γέφυρα, ο ναός ήταν προσιτός μέσω βάρκας. Σήμερα οι προσκυνητές διασχίζουν τον Πηνειό μέσω της κρεμαστής πεζογέφυρας, απολαμβάνοντας το υπέροχο φυσικό τοπίο που προσφέρει η κοιλάδα των Τεμπών, δίπλα στην Εθνική Οδό.

Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σε άρθρο του τον περασμένο Απρίλιο στην «Ε» ο δρ. φ. κ. Γιάννης Μπασλής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον σεβασμό και την πίστη των τσιγγάνων ή Ρομά σήμερα προς την Αγία Παρασκευή γενικότερα και ειδικότερα για την Αγία Παρασκευή των Τεμπών.

Εκεί σημειώνεται ότι είναι γνωστό πως οι ορθόδοξοι Τσιγγάνοι (Ρομά) πιστεύουν πως η Αγία Παρασκευή είναι η δική τους Αγία, η προστάτιδά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι Τσιγγάνος αφηγείται τον βίο της Αγίας στο μέρος αυτό στο παρελθόν (την Αγία Παρασκευή Τεμπών). Από τότε οι Τσιγγάνοι θεωρούσαν την Αγία Παρασκευή Τεμπών προστάτιδά τους. Γι’ αυτό και παραμονή και ανήμερα στις 26 Ιουλίου, ημέρα γιορτής της Αγίας, χιλιάδες Τσιγγάνοι απ’ όλη την Ελλάδα, τηρώντας ένα πανάρχαιο έθιμο, επισκέπτονται το εκκλησάκι της Αγίας στα Τέμπη.

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass